Натуральні соки для лікування та профілактики анемії
Однією з основних причин анемії є дефіцит заліза в організмі. Анемія часто виникає у жінок, особливо у період рясних менструацій або через неправильне харчування. У цій статті ми наведемо кілька рецептів натуральних соків, які допоможуть у лікуванні та профілактиці виникнення анемії.
Залізо – життєво важливий компонент, що бере участь у синтезі еритроцитів та гемоглобіну. Саме еритроцити беруть участь у переносі кисню від легень до клітин організму, що є необхідним процесом, який порушується при виникненні анемії, яка супроводжується застудою, ослабленням волосся та нігтів, блідністю, посиленим серцебиттям… Пропонуємо кілька рецептів натуральних соків, які допоможуть у лікуванні та профілактиці такого захворювання, як анемія.
Соки для лікування та профілактики анемії
Буряково-моркв’яний сік
У буряковому соці міститься багато заліза, яке допомагає у лікуванні та є хорошим профілактичним засобом анемії. Додавання моркви полегшує поглинання заліза, так само як і пивні дріжджі – ще один відмінний союзник у боротьбі з дефіцитом заліза.
Інгредієнти
- 1 буряк
- 1 морква
- 1 столова ложка пивних дріжджів
- Одна склянка води
Приготування
- Помийте та поріжте буряк і моркву. Змішайте за допомогою блендера, додавши склянку води. Додайте пивні дріжджі. Слід вживати перед сніданком.
Сік з петрушки
Смак досить терпкий, але запевняю вас – це чудовий засіб лікування анемії. Петрушка містить багато заліза, а додавання лимонного соку допоможе краще його абсорбувати. Вживайте перед основною стравою.
Інгредієнти
- 1 пучок петрушки
- 1 лимон
- Одна склянка води
Приготування
- Добре помийте овочі. Поріжте петрушку і змішайте у блендері зі склянкою води. Витисніть лимон і додайте до суміші. Терпкий смак напою компенсується хорошими властивостями при боротьбі з анемією.
Сік зі шпинату, буряка та ягід
Дуже поживний напій з великим вмістом заліза. Візьмемо до уваги наявність складу овочів, з необхідними мінералами, таких як шпинат, ягоди та буряки. Напій має приємний смак, можна вживати перед вечерею. Він ідеально доповнює раціон, та допоможе у боротьбі із захворюванням.
Інгредієнти
- 5 жмень ягід
- 3 маленькі редиски
- 1 буряк
- 2 пучки шпинату
- Одна склянка води
- Пів чайної ложки пивних дріжджів
Приготування
- Добре помийте овочі. Нарізані ягоди, редиску, шпинат та буряки помістіть у блендер.
- Додайте склянку води, змішайте до однорідної маси. Має утворитися характерний колір буряка. Готову суміш додайте до дрібно порізаних дріжджів. Цей напій чудово покриє денну нормі заліза.
- Пийте повільно. Сік слід вживати свіжо приготовленим, щоб отримати користь із поживних речовин і необхідну кількість заліза.
- Не забувайте включати будь-який з цих соків у свій щоденний раціон.
- Cervo, M., Llido, L., Barrios, E., & Panlasigui, L. (2014). Effects of Canned Pineapple Consumption on Nutritional Status, Immunomodulation, and Physical Health of Selected School Children. Journal of Nutrition and Metabolism, 2014, 861659. https://www.hindawi.com/journals/jnme/2014/861659/
- Fajrin, F., Nikmah, K., & Ningsih, E. (2022). The Effect of Spinach Consumption on the Incidence of Anemia in Pregnant Women. Azerbaijan Medical Journal, 62(9), 5115-5121. https://www.azerbaijanmedicaljournal.net/article/the-effect-of-spinach-consumption-on-the-incidence-of-anemia-in-pregnant-women
- Kumari, S., & Mishra, P. (2016). Passion Fruit (Passiflora edulis Sims.)-An Underexploited Plant of Nutraceutical Value. Asian Journal of Medical and Health Research, 1(3). https://ajmhr.com/acceptance_pdf/createCertificate.php?manuscript=15
- Kurniati, D., Kundaryanti, R., & Rahayu, E. (2021). The Effect Fe Tablets and Vitamin C with Fe Tablets and Strawberry Juice on Hb Adolescent Girls. Nursing and Health Sciences Journal, 1(2), 125-129. https://nhs-journal.com/index.php/nhs/article/view/60
- Lotfi, M., Azizi, M., Tahmasbi, W., & Bashiri, P. (2018). The Effects of Consuming 6 Weeks of Beetroot Juice (Beta vulgaris L.) on Hematological Parameters in Female Soccer Players. Journal Of Kermanshah University Of Medical Sciences, 22(3). https://brieflands.com/articles/jkums-82300
- Martínez, K., Soto, J., Sierra, J., Olivieri, J., Galeano, J., & Gómez, L. (2019). Effect of the addition of Moringa Oleifera to fruit drinks on clinical parameters associated with iron deciency anaemia in schoolchildren. Archivos Latinoamericanos de Nutrición, 69(1). https://www.alanrevista.org/ediciones/2019/1/art-2/
- Mzoughi, Z., Chahdoura, H., Chakroun, Y., Cámara, M., Fernández-Ruiz, V., Morales, P., Mosbah, H., Flamini, G., Snoussi, M., & Majdoub, H. (2019). Wild edible Swiss chard leaves (Beta vulgaris L. var. cicla): Nutritional, phytochemical composition and biological activities. Food Research International, 119, 612-621. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996918308251
- Pattanaik, A. A., Mishra, P., & Mohanty, J. N. (2021). Pediatrics anemia: an approach towards dietary managements in a child. Journal of Medical Pharmaceutical and Allied Sciences, 10(6), 3740-3742. https://jmpas.com/abstract/757
- Pibriyanti, K., Safira, H., & Luthfiya, L. (2021). The effectiveness of giving beetroot juice on increasing hemoglobin (hb) levels of adolescent women in islamic boarding school. Darussalam Nutrition Journal, 5(1). https://ejournal.unida.gontor.ac.id/index.php/nutrition/article/view/5392
- Shcherazade, O., Pétronille, A., Zana, C., Georges, A., Kouakou, K., Bertin, Y. K., & Mariam, T. (2022). Study of the Anti-Anemic Activity of the Aqueous Extract of the Leaves of Petroselinum Crispum (Apiaceae) In the White Mouse (Mus Musculus) Of SWISS Strain. Journal of Blood Disorders and Therapeutics, 2(1), 101. https://www.semanticscholar.org/paper/Study-of-the-Anti-Anemic-Activity-of-the-Aqueous-of-Shcherazade-P%C3%A9tronille/876be6f44f524f70dc5a073585b8b9e9e88d2b45
- Simbolon, J., & Sitompul, E. (2021). Tamarillo Juice (Solanum betaceum Cav) as An Alternative to Increase Hemoglobin Levels for Pregnant Women with Anemia. Babali Nursing Research, 2(3), 106-119. https://babalinursingresearch.com/index.php/BNR/article/view/55
- Siregar, W., Handayani, D., Octavariny, R., Anuhgera, D., Ritonga, N., & Sihotang, S. (2019). The Combination of Spinach, Tomato Juice and Honey to Improve the Levels of Hemoglobin on Pregnant Women Anemia. Proceedings of the International Conference on Health Informatics and Medical Application Technology, 203-210. https://www.semanticscholar.org/paper/The-Combination-of-Spinach%2C-Tomato-Juice-and-Honey-Siregar-Handayani/e0615226ffcd6e84629e058c663253e94aeb0989
- Sushma, K., & Mishra, P. K. (2016). Passion Fruit (Passiflora edulis Sims.)-An Underexploited Plant of Nutraceutical Value. Asian Journal of Medical and Health Research, 1(3). https://www.vbu.ac.in/ftpwebapps/vbu/resources/vbu_web/dept/Biotechnology/P.K.Mishra%20Paper%206.pdf
- Turner, J., Parsi, M., & Badireddy, M. (8 de agosto de 2023). Anemia. StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499994/
- USDA (2019). Banana, raw. USDA. Consultado el 17 de marzo del 2024. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173944/nutrients
- USDA (2019). Passion-fruit juice, yellow, raw. USDA. Consultado el 19 de marzo del 2024. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169110/nutrients
- USDA (2019). Strawberries, raw. USDA. Consultado el 17 de marzo del 2024. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167762/nutrients
- Wahyuntari, E., & Wahtini, S. (2020). The effect of guava juice toward haemoglobin levels in pregnant women. International Journal of Research in Medical Sciences, 8(2), 508-511. https://www.msjonline.org/index.php/ijrms/article/view/7513
- Yosali, M., Girsang, E., Suryaman, R., Irawan, D., Amilia, N., & Devayanti, R. (2022). The Effect of Banana and Strawberry Juice in Increasing Hemoglobin Levels in Pregnant Women with Anemia. Indian Journal of Public Health Research & Development, 13(2), 230-235. https://medicopublication.com/index.php/ijphrd/article/view/17941
- Zubair, S., Sharif, A., Abdullah, S., Liaquat, A., & Sheikh, M. (2023). Unlocking the Power of Plants: Herbal Remedies for Anemia. International Journal of Trends in Food Science and Technologies, 1(1). https://ijtfst.elysiansciences.com/index.php/ijtfst/article/view/1