8 причин уникати обробленої їжі

Травень 13, 2019
Споживання занадто великої кількості оброблених харчових продуктів може спричинити запалення та токсини в організмі. Важливо уникати обробленої їжі, щоб не розвинулися хронічні захворювання.

Небезпека обробленої їжі – не новина. Попри те, що споживачів лише нещодавно почали попереджати про небезпеку в останні роки, проблема почалася десятиліття тому в інтересах харчової промисловості. Хоча знайти здорові харчові продукти цілком можливо, багато продуктів на полицях супермаркетів сповнені шкідливими речовинами. Чому так важливо уникати обробленої їжі?

Хоча вони можуть виглядати смачними та універсальними, їх виробничий процес передбачає консерватори та шкідливі хімічні добавки. Крім того, багато з них не мають необхідних поживних речовин і містять занадто багато калорій.

Чому варто уникати обробленої їжі?

Оброблені харчові продукти – це будь-які харчові продукти, що пройшли промисловий процес. За допомогою хімічних процесів ароматизатори та текстури цих продуктів виготовляють таким чином, щоб залучати споживачів.

чому варто уникати обробленої їжі
Компанії, які виготовляють ці продукти, представляють їх як “найкращий варіант” для швидкого та задовільного харчування. Однак за цим вони приховують той факт, що штучні сполуки та очисні процеси можуть мати негативні наслідки для організму. Які саме?

Також читайте: Які продукти можна вживати, якщо у вас виразка шлунка?

1. Вони викликають залежність

Немає сумнівів, що в цьому зацікавлена харчова промисловість: заробити якомога більше грошей. Для них неважливо, що вони використовують широкий спектр хімічних добавок, що викликають звикання, тому споживачі вибирають їх регулярно.

Компоненти в органічних продуктах задовольняють голод. З іншого боку, оброблені харчові продукти стимулюють організм випускати допамін, що є речовиною, яка змушує людей почуватися задоволеними, навіть якщо вони не отримують належних поживних речовин.

2. Оброблена їжа призводить до ожиріння

Ожиріння – одна з великих проблем сучасного суспільства. Багато випадків є результатом генетики. Однак у більшості випадків це пов’язано з харчовими звичками та споживанням харчових продуктів.

Варто уникати обробленої їжі, адже вона сповнена цукром, насиченими жирами та простими вуглеводами, що підвищує ризик накопичення жиру. Крім того, вони містять такі хімічні продукти, як глутамат мононатрію та кукурудзяний сироп, які пов’язані з надмірною вагою та ожирінням.

3. Вони впливають на рН тіла

Одна з найбільших небезпек оброблених харчових продуктів полягає в тому, що вони не відповідають принципам харчових комбінацій. Як наслідок, організм не може використовувати поживні речовини, які він отримує, що призводить до підкислення крові, що становить загрозу для здоров’я.

навіщо уникати обробленої їжі
Спричиняючи дисбаланс pH у організмі, ці продукти підвищують рівень токсинів у крові та призводять до різних захворювань, пов’язаних із запаленням. Крім того, вони також впливають на обмін речовин і викликають збільшення ваги.

4. Змінити кишкової флори

Високий рівень кислот, що походять від цих продуктів, як правило, впливає на діяльність мікроорганізмів кишківника. У результаті збільшується ймовірність розвитку розладів травлення або інфекцій.

5. Оброблені продукти викликають депресію та дратівливість

Хоча органічні продукти допомагають нам почуватися добре, оброблені продукти негативно впливають на настрій. Їхнє регулярне споживання пов’язане з депресією, тривогою та дратівливістю.

6. Вони підвищують ризик хронічних захворювань

Оброблене м’ясо та інші продукти виділяють запальні речовини в крові, які можуть призвести до хронічних захворювань. Враховуючи те, що вони прискорюють процес погіршення клітин, з часом оброблені харчові продукти можуть призвести до таких станів, як ревматоїдний артрит, остеопороз або рак.

7. Вплив на здоров’я серця

Серцево-судинна система може страждати від серйозних наслідків, зумовлених шкодою оброблених харчових продуктів. Багато людей, можливо, не приділяють цьому увагу, але ці продукти є коктейлем з речовин, шкідливих для серця та кровообігу.

оброблена їжа шкідлива для серця
Більшість оброблених продуктів містить насичені жири та занадто багато натрію, що викликає сплески підвищеного кров’яного тиску або гіперхолестеринемії. Регулярне споживання може призвести до атеросклерозу або серцевих нападів.

8. Передчасне старіння

Хімічні речовини в оброблених продуктах є токсичними. Завдяки органам виділення багато з цих токсинів можуть бути усунені через піт і сечу.

Однак ці харчові продукти сприяють накопиченню токсинів в організмі, тому що їх їдять щодня. Як наслідок, ці частинки погіршують клітини тіла та прискорюють старіння.

Ви повинні прочитати: 3 антиоксидантні соки для боротьби з передчасним старінням

Які найпоширеніші приклади оброблених харчових продуктів?

Як ми вже згадували раніше, магазини наповнені такими продуктами. Тепер, коли ми знаємо, що вони небезпечні, потрібно максимально обмежити їх споживання. Нижче наведено короткий список найбільш поширених продуктів:

  • запаковане та консервоване м’ясо
  • крупи в коробках
  • хліб та хлібобулочні вироби
  • консерви
  • соуси та магазинні заправки
  • газовані напої
  • солоні смажені упаковані закуски
  • попкорн

Чи знали ви про ці небезпеки оброблених харчових продуктів? Як бачите, вони дуже шкідливі для нашого тіла. Спробуйте уникати обробленої їжі у своєму раціоні. Натомість обирайте органічні продукти.

  • Cabrera, D. “Repercusiones de la comida rápida en la sociedad.” Trastornos de la conducta alimentaria 6 (2007): 635-659.
  • Doughman, R., et al. Soberanía alimentaria y vida digna. Base Investigaciones Sociales, 2010.
  • Duarte U., Yaritza, E., y Sobeyda, P. Seguridad Alimentaria y Nutricional. Diss. Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua, 2016.
  • Kim, E. “Millones de años de comida procesada.” Investigación y ciencia 446 (2013): 44-49.