Неймовірні переваги баклажанів для здоров'я

Переваги баклажанів можуть покращити здоров'я різними способами. Вони мають низький вміст калорій, що робить їх ідеальними для зниження ваги. Вони також покращують кровообіг і є прекрасними антиоксидантами.
Неймовірні переваги баклажанів для здоров'я

Останнє оновлення: 30 січня, 2019

Переваги баклажанів для здоров’я незліченні. Завдяки високому вмісту води вони мають дуже низький вміст калорій. Тому вони є ідеальними овочами для схуднення. Вони також поліпшують кровообіг і є чудовими антиоксидантами.

У сьогоднішній статті ми хочемо розповісти вам про найважливіші факти, які варто знати про баклажани, а також про те, чому треба додати їх до раціону.

Дивовижні переваги баклажанів

1. Вони захищають серцево-судинну систему

Оскільки цей овоч багатий на калій, він допомагає підтримувати стійкий пульс.

Баклажани також містять флавоноїди, які знижують рівень поганого холестерину і стимулюють підвищення хорошого холестерину.

Обидві ці властивості дуже важливі для зниження ризику серцево-судинних захворювань.

2. Вони борються з вільними радикалами

переваги баклажанів для серця
Оскільки це прекрасні антиоксиданти, баклажани допомагають, коли справа доходить до боротьби з вільними радикалами.

Вони захищають ваші клітини, затримуючи процес старіння.

Вони також мають очисну дію, допомагаючи усунути велику кількість токсинів.

3. Вони покращують роботу мозку

Фітонутрієнти в баклажанах корисні для когнітивної системи та психічного здоров’я.

Вони тримають ваш мозок вільним від токсинів і збільшують потік крові до мозку, що покращує пам’ять та аналітичний потенціал.

4. Вони допомагають схуднути

переваги баклажанів для схуднення
Баклажани містять багато розчинної клітковини, що допомагає збалансувати травну систему.

Вони містять мало калорій, і, як ми вже говорили вище, складаються переважно з води, тому вони ситні й допомагають залишатися ситими довше.

5. Вони запобігають анемії

Однією з основних причин анемії є брак заліза в крові. Заліза в баклажані більш ніж достатньо, щоб уникнути анемії та лікувати її.

Аналогічно, залізо відіграє важливу роль у формуванні еритроцитів, які допомагають метаболізувати білки.

6. Вони покращують зір

Оскільки баклажани містять антоціанін (розчинну сполуку, яка допомагає поліпшити центральну нервову систему), їх рекомендують для підтримки здоров’я очей та запобігання катаракти.

7. Вони поліпшують здоров’я кісток

Баклажани містять фенольні сполуки, які зміцнюють кістки та знижують ризик остеопорозу.

Як уже згадувалося вище, вони багаті на залізо та кальцій, що необхідні для збереження здоров’я кісток.

8. Вони покращують здоров’я волосся

переваги баклажанів для волосся
Крім того, завдяки вмісту вітаміну В3 баклажани допомагають стимулювати ріст волосся.

Вони також багаті на вітамін А. Це сприяє виробництву шкірного сала, допомагає зволожити волосся й запобігти його випадінню.

9. Вони борються з утриманням рідини

Затримка рідини зумовлена ​​різноманітними чинниками, такими як менструація, менопауза, вагітність та хвороба нирок чи серця.

Рекомендуємо пити баклажанову воду. Це дивовижний сечогінний засіб, який допоможе вашому організму усунути залишкові рідини.

Затримка рідини також може призвести до того, що ви відчуваєте зайву вагу. Отже, якщо ви намагаєтеся скинути кілька кілограмів, варто додати баклажани до повсякденного раціону.

10. Вони лікують опіки

Крім того, якщо ви обпеклися, ви можете використовувати пасту з м’якоті баклажанів.

Вірте чи ні, він має лікувальні та заспокійливі властивості, які полегшують біль і пом’якшують шкіру.

Щоденне споживання баклажанів покращує здоров’я

Як бачите, цей овоч містить багато необхідних поживних речовин, які захищають ваш організм. Щоб отримати найбільші переваги баклажанів, ось один із найпростіших і найбільш практичних способів споживання баклажанів:

Інгредієнти

  • 1 середній баклажан (160 г)
  • 1 літр води
  • лимон (100 г)

Інструкція

  • Спочатку помийте баклажан і наріжте його.
  • Потім вичавіть лимонний сік.
  • Доведіть літр води до кипіння та додайте скибочки баклажанів.
  • Варіть 25 хвилин, поки баклажан не стане м’яким.
  • Вимкніть вогонь і залиште на годину.
  • Вилийте рідину через фільтр і зберігайте її в темній скляній тарі.
  • Потім додайте лимонний сік.
  • Цю баклажанну воду треба пити протягом дня.


  • Aguilera-Otíz M, del Carmen Reza-Vargas M, Chew-Madinaveita RG, Meza-Velázquez JA. Propiedades funcionales de las antocianinas. Biotecnia 2011; 13 (2): 16-22.
  • García E, Hernández E, De Paula CD, Tatis HA. Caracterización bromatologíca de la berenjena (Solanum melongenaL.) en el Departamento de Córdoba. Temas Agrarios 2003; 8 (1): 27-32.
  • Rodríguez G. Ácido fólico y vitamina B12 en la nutrición humana. Revista Cubana de Alimentación y Nutrición 1998; 12 (2): 107-119.
  • Das S, Raychaudhuri U, Falchi M, Bertelli A, Braga PC, Das DK. Cardioprotective properties of raw and cooked eggplant (Solanum melongena L). Food Funct. 2011 Jul;2(7):395-9. doi: 10.1039/c1fo10048c. Epub 2011 Jun 10. PMID: 21894326.
  • Sukprasansap M, Sridonpai P, Phiboonchaiyanan PP. Eggplant fruits protect against DNA damage and mutations. Mutat Res. 2019 Jan;813:39-45. doi: 10.1016/j.mrfmmm.2018.12.004. Epub 2018 Dec 21. PMID: 30594791.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.