Поради щодо миття фруктів та овочів

Попри те, що фрукти та овочі мають незліченну кількість корисних властивостей, умови їх вирощування є не зовсім сприятливими через забруднене середовище.
 

Фрукти та овочі необхідні нам для підтримання хорошого стану здоров’я. Адже саме у цих продуктах міститься багато поживних речовин, які й допомагають нашим органам правильно функціонувати. Окрім цього, фрукти та овочі зміцнюють імунну систему, а вона у свою чергу захищає організм від захворювань.

Фрукти найкраще споживати у сирому вигляді або вичавивши з них сік. Якщо ви це зробите власноруч, то зможете бути певні, що такий напій не містить жодних шкідливих додатків та консервантів.

Деякі овочі також краще їсти сирими, тоді як інші варто готувати у пароварці чи варити у невеликій кількості води, щоб зберегти якомога більше корисних речовин.

Попри те, що овочі та фрукти мають незліченну кількість корисних властивостей, умови їх вирощування часто є не зовсім сприятливими через забруднене навколишнє середовище.

Окрім цього, фермери часто обробляють ці рослини пестицидами та іншими хімікатами. Не менша небезпека чекає на вас і при покупці фруктів та овочів. У магазинах на ці продукти потрапляє ще більше бактерій при контакті з руками продавців та потенційних покупців.

Читайте: Які фрукти прискорюють втрату ваги.

Методи миття та дезінфекції фруктів та овочів

Оцет

Одним із найкращих засобів для дезінфекції фруктів та овочів є оцет. Цей продукт також відомий своїми антиоксидантними властивостями, здатністю знищувати бактерії на поверхні предметів та продовжувати їхній термін придатності.

 

Візьміть посудину з водою, додайте туди одну склянку оцту та замочіть продукти у цій рідині на 20 хвилин перед подальшим використанням.

Змішавши оцет із лимонним соком, ви отримаєте ще один чудовий засіб для збереження продуктів свіжими. Візьміть пляшку з пульверизатором та змішайте у ній оцет, воду та лимонний сік в однакових пропорціях, а потім обробіть фрукти та овочі цією сумішшю. Через 10 хвилин промийте продукти під проточною водою.

Мило

Для дезінфекції продуктів можна використати натуральне мило. Проте не зловживайте ним. Завжди добре промивайте фрукти та овочі водою, щоб змити увесь осад від мила, який може надати їм специфічного смаку.

Олія чайного дерева

Ще одним гарним методом очищення фруктів та овочів від бактерій є замочування їх у воді із додаванням п’яти крапель олії чайного дереваПісля цього продукти потрібно витерти насухо.

Ви хочете дізнатися, які фрукти спалюють жир?

Корисні поради

броколі та кабачки у каструлі з водою

  • Для того, щоб позбутися бактерій, потрібно завжди мити фрукти та овочі перед вживанням. Перед приготуванням продуктів обов’язково переконайтеся у тому, що посуд та кухонне приладдя також чисті.
  • Не забувайте ретельно мити руки перед початком приготування їжі.
  • Не використовуйте для миття фруктів та овочів гарячу воду та хімічні засоби. Це може призвести до знищення усіх корисних речовин у цих продуктах.
  • Зверніть увагу, що деякі фрукти та овочі не варто очищувати від шкірки перед вживанням. Адже саме у ній можуть міститися дуже корисні та необхідні для організму речовини. А очищені продукти слід все одно промивати під водою перед вживанням. Часто бактерії, що знаходяться на поверхні продукту, можуть отруювати і його м’якоть.
  • При очищенні салата-латука та капусти завжди необхідно знімати декілька верхніх листків. Саме там зазвичай міститься найбільше бактерій. Після цього ретельно промийте кожен листок, щоб позбутися залишків хімічних речовин та продуктів життєдіяльності комах.
  • Перед вживанням овочів, фруктів та будь-яких інших продуктів необхідно переконатися, що вони не містять шкідливих бактерій, які можуть призвести до появи серйозних захворювань.
  • Якщо ви будете споживати продукти, які не були попередньо добре промиті, то ризикуєте зіткнутися з такими проблемами, як розлад травлення, погана робота кишечника, діарея чи навіть харчове отруєння.
 

У сирих фруктах та овочах міститься величезна кількість поживних речовин, які можна знищити під час термічної обробки продуктів. Проте контакт цих продуктів із бактеріями та хімічними речовинами може завдати ще більшої шкоди.

Саме тому слід виконувати вищевказані рекомендації та дотримуватись правил гігієни, щоб захистити свій організм від шкідливих речовин та покращити своє самопочуття.

  • Олексієнко Я. І., Шахматов В. А., Верещагіна О. П. (2014). Харчування та його вплив на здоров’я людини.
  • О. В. Кузьмінська, М. С. Червона. (2004). Значення раціонального харчування для підтримки здоров’я молоді.  Державний інститут проблем сім’ї та молоді.