Продукти, які можна їсти, якщо у вас діабет
Один з найважливіших аспектів діабету – це знати, що можна їсти. Немає єдиного плану харчування для всіх. Через це потрібно контролювати своє споживання вуглеводів, щоб рівень глюкози в крові був на нормальному рівні.
Для цього вам слід дізнатися більше про різні групи харчових продуктів та мати можливість вибирати найбільш корисні, залежно від рівня цукру в крові.
Майте на увазі, що не всі вуглеводи підвищують рівень глюкози однаково. Все залежить від вашого конкретного глікемічного індексу.
Знати, що можна їсти, дуже важливо
Щоб правильно спланувати свій раціон і вибрати найбільш корисні інгредієнти, необхідно знати тип вуглеводів і їхню кількість в кожній групі харчових продуктів.
Є дві групи овочів: ті, що містять крохмаль, і такі, які не містять. Картопля, кукурудза та горох належать до першої групи, і ви повинні їсти їх у помірній кількості.
Овочі, що не містять крохмаль, такі як мангольд, цвітна капуста, помідори та морква, мають дуже мало вуглеводів, а їхній глікемічний індекс низький. Таким чином, вони також є чудовим джерелом вітамінів, мінералів і волокон, тому є дуже корисними для людей, хворих на діабет.
Більшість фруктів містять вуглеводи. Однак у більшості з них низький глікемічний індекс. Медичні працівники рекомендують включати їх у свій раціон через велику кількість поживних речовин, які вони можуть вам надати.
Наприклад, малина, полуниця та ожина мають низький вміст вуглеводів та велику кількість антиоксидантів та вітамінів. Вміст крохмалю в сухофруктах є вищим, тому важливо знати кількість, яку вам можна їсти. Як приклад, лише дві столові ложки родзинок містять близько 15 грамів вуглеводів.
Такі зернові, як пшениця, рис, овес та їхні побічні продукти, такі як борошно, є основним джерелом вуглеводів. Тому дуже важливо обмежити кількість споживання. Також потрібно звернути увагу на їхню ступінь рафінування.
Ми радимо споживати крупи та цілозернове борошно. Вони більш поживні і мають нижчий глікемічний індекс.
Крім того, якщо ваша мета – тримати рівень глюкози в крові на нормальному рівні, не споживайте оброблені продукти та рафіноване борошно. Вони часто містять велику кількість цукру.
Поради, щоб тримати діабет під контролем
Щоб контролювати діабет, ви маєте слідкувати за своїм харчуванням та знати, що вам можна їсти. Ось деякі речі, про які слід пам’ятати:
- Заздалегідь плануйте меню на тиждень. Рахуйте кількість вуглеводів в кожній страві, яку ви включаєте в нього.
- Складіть список продуктів, які вам можна їсти, і купіть їх заздалегідь, щоб мати під рукою, коли починаєте готувати.
- Якщо ви залишаєтесь голодними після приймання їжі, ви можете з’їсти якийсь салат з овочів з низьким вмістом вуглеводів і заправкою з низьким вмістом цукру. Ви будете відчувати себе більш задоволеними, а рівень споживання вуглеводів буде низьким.
- Вибирайте цілозернові продукти замість рафінованих. Перевіряйте етикетки, щоб переконатися, що основним інгредієнтом є цілозерновий продукт.
Метою є знати, що можна їсти, та замінювати інгредієнти з високим глікемічним індексом на продукти з низьким. Є дуже багато хороших замінників.
Перевіряйте рівень глюкози перед кожним прийманням їжі, щоб знати, що можна їсти. Можна використовувати традиційні глюкометри, хоча є нові технології, які можуть полегшити це завдання. Зараз є безперервні глюкометри, які вимірюють дані про рівень цукру через імплантований у вас датчик, який передає інформацію безпосередньо на ваш мобільний телефон.
Що слід врахувати
Завжди консультуйтеся з лікарем, перш ніж вносити будь-які зміни у свій раціон. Він скаже, які продукти у вашому випадку будуть кориснішими, ніж інші, залежно від ваших конкретних потреб.
Однак чим більше уваги ви приділите тому, що їсте, тим легше буде вносити корективи. Ви можете мати здорове життя, не голодуючи!