Прості зміни для покращення раціону

Листопад 27, 2019
У цій статті ми детальніше поговоримо про позитивні зміни для покращення раціону, з допомогою яких ви зможете завжди матимете чудовий вигляд та добре почуватися.

На жаль, багато людей досі вважають, що правильне харчування передбачає тривале перебування на кухні, великі витрати та приготування складних страв.

Насправді така думка є помилковою. Є багато способів дотримуватися збалансованого здорового раціону, не витрачаючи при цьому багато грошей. Для того, щоб переконати вас у тому, що зміни для покращення раціону зробити дуже легко, ми зібрали в цій статті кілька корисних рекомендацій.

11 способів зробити щоденний раціон кориснішим

корисні звички для покращення раціону

Насправді покращити раціон можна з допомогою кількох простих харчових звичок, зокрема:

1. Додавайте до страв менше солі

Безумовно, якщо вам до вподоби солоні страви, спочатку вам буде важко зменшити кількість солі в щоденному меню.

Утім, не варто панікувати передчасно. Вам не потрібно повністю вилучати сіль з усіх страв, просто намагайтеся не пересолювати їжу.

Ця рекомендація є дуже важливою, адже сіль негативно впливає на здоров’я та самопочуття людини. Зокрема надмірна кількість солі в організмі призводить до затримки рідини, підвищення кров’яного тиску, розладів травлення та порушення в роботі органів серцево-судинної системи.

2. Використовуйте спеції та ароматні трави

спеції для покращення раціону

Перш за все натуральні спеції та ароматні трави чудово смакують, а ще їх можна використовувати як заміну солі.

Оскільки більшість спецій та прянощів має виразний смак, з їхньою допомогою ви зможете надати звичним стравам неймовірного смаку, водночас поступово зменшуючи кількість солі в раціоні.

Коли людина вживає спеції, її смакові рецептори отримують змогу відкрити для себе нові цікаві смаки. До того ж майже всі ароматні трави та спеції вирізняються неймовірними перевагами для організму людини.

3. Зменште кількість цукру в щоденному меню

Попри те, що відмова від цукру може видатися справжнім випробуванням чи навіть неможливим завданням, ми рекомендуємо попрацювати над поступовим зменшенням кількості рафінованого цукру в раціоні.

Вірте чи ні, але відмова від цього продукту може стати одним з найкращих рішень для вашого здоров’я та покращення самопочуття всієї родини.

Вчені довели, що зловживання рафінованим цукром підвищує ризик розвитку ожиріння, діабету та цілої низки інших серйозних захворювань.

Безумовно, ми не пропонуємо вам назавжди забути про улюблені смаколики. На щастя, є багато рецептів корисних десертів, які не шкодять здоров’ю. Для підсолоджування їжі ми рекомендуємо використовувати лише натуральний мед та стевію.

4. Їжте більше свіжих фруктів

Ця рекомендація має безпосередній зв’язок із попередньою порадою, оскільки фрукти містять велику кількість корисного для організму людини цукру. До того ж до складу свіжих фруктів входять корисні мікроелементи, які позитивно впливають на самопочуття.

Ви можете замінювати свіжими фруктами улюблені солодкі перекуси з високою калорійністю. Також рекомендуємо додавати свіжі фрукти до різних поживних страв. Спробуйте регулярно готувати корисні салати з яблуками, волоськими горіхами, ананасами, манго та іншими фруктами.

Повірте, вони вам неодмінно сподобаються!

5. Їжте більше овочів

Попри те, що свіжі овочі не всім до смаку, спеціалісти рекомендують регулярно їх вживати. Не забувайте, що овочі є одним з найкращих природних джерел незамінних вітамінів та мінералів, а ще їх заслужено вважають одними з найкорисніших продуктів для організму людини у всьому світі.

Якщо ви досі не визначилися, які овочі вам найбільше смакують, спробуйте чергувати різні види овочів та підібрати ті, страви з додаванням яких принесуть вам найбільше задоволення.

6. Частіше використовуйте духовку для приготування їжі

Важко заперечити, що смажені страви є неймовірно популярними. Ба більше, деякі люди смажать буквально всі продукти.

Утім, ми рекомендуємо використовувати інші способи приготування їжі, якщо ви хочете завжди гарно почуватися та мати чудовий зовнішній вигляд. Замість смаження краще запікайте, варіть або готуйте їжу на грилі.

Такий спосіб приготування страв допоможе вам налагодити харчування. Тим паче, з часом запечені продукти почнуть вам подобатися значно більше, ніж смажені страви.

7. Зменште кількість вершкового масла в раціоні

Не забувайте, що вершкове масло містить шкідливі для організму жири. Безумовно, людині потрібні жири, проте обирати необхідно лише ті продукти, до складу яких входять корисні жири.

Ми рекомендуємо відмовитися від вершкового масла на користь якісної оливкової олії або олії з насіння ріпаку чи з кісточок авокадо. Ці продукти неодмінно зроблять ваші страви набагато кориснішими.

8. Їжте лише знежирені молочні продукти

молочні продукти для покращення раціону

Коли йдеться про корисні зміни для покращення раціону, неможливо не згадати про молочні продукти. Молоко та інші продукти на його основі мають неодмінно бути у щоденному раціоні, адже вони вирізняються високим вмістом кальцію, вітамінів та якісних протеїнів. Утім, ми рекомендуємо завжди звертати увагу на якість продуктів та обирати лише знежирені молочні вироби.

9. Завжди уважно читайте етикетки на продуктах

Повірте, що читати етикетки під час покупки продуктів набагато важливіше, ніж ви могли собі уявити.

Безумовно, ви повинні добре розуміти, що саме виробники пишуть на етикетках. Насправді деякі продукти з написами “легкий”, “без цукру” та “натуральний” можуть виявитися шкідливими для здоров’я.

Для того, щоб бути впевненими в тому, що ви завжди купуєте лише якісні продукти, необхідно розбиратися в тому, які речовини входять до складу різних магазинних товарів.

10. Відмовтеся від шкідливих напівфабрикатів

Якщо ви хочете зробити все можливе для покращення раціону, перш за все рекомендуємо зменшити кількість напівфабрикатів у щоденному меню.

Не забувайте, що до складу більшості магазинних напівфабрикатів входять різні консерванти, які з часом можуть призвести до серйозних ускладнень. Краще обирати органічні продукти, адже на відміну від напівфабрикатів, вони не становлять загрози для організму.

11. Готуйте собі їжу самостійно

Коли людина сама готує страви, вона точно знає, що входить до їхнього складу. Отже, самостійне приготування їжі дозволить вам контролювати інгредієнти, їхню кількість, спосіб приготування та навіть санітарні умови, в яких ви обробляєте продукти.

Насамкінець ми рекомендуємо неодмінно звернутися за порадою до спеціаліста, адже лише із кваліфікованою допомогою ви зможете налагодити харчування та привести своє тіло в ідеальну форму.