Рецепти страв, які легко готувати вдома
Щоразу, коли ви купуєте собі обід під час перерви у офісі чи замовляєте доставку їжі додому після роботи, чи замислювалися ви над тим, скільки грошей витрачаєте на страви, які лише шкодять вашому здоров’ю?
У цій статті ви знайдете декілька рецептів, якими зможете легко скористатися вдома, для того щоб готувати домашні страви та відмовитись від замовленої їжі, походів до ресторанів. Саме ці страви допоможуть вам навчитися готувати швидко та використовувати при цьому лише натуральні продукти.
Домашні страви на сніданок
Злакові батончики
Це їжа, яка насичена вітамінами та білками, що зарадять вас енергією на весь день. Приготувати цю страву ви легко зможете власноруч, змішавши у посудині жменю вівсянки, волоських горіхів, мигдалю та декілька чайних ложок меду. Якщо ви полюбляєте родзинки, можете додати до батончиків і їх.
Добре змішайте суміш та рівномірно розподіліть її на пергаменті для випічки, а тоді покладіть до духовки та запікайте, поки суміш не стане схожою на справжні злакові батончики. Після випікання розріжте на порції.
Крупи та горіхи
Ми вже звикли снідати пластівцями з молоком чи йогуртом. Замість магазинних готових пластівців можна використовувати смажені горішки, сухофрукти та вівсянку. Для того, щоб наситити цю страву вітамінами, додайте до крупи ще шматочки свіжої полуниці.
Млинці
Замість смаження млинців зі звичного рафінованого борошна, можете використовувати борошно з цільної пшениці. До цієї страви чудово підійдуть родзинки, адже вони наситять страву клітковиною, і вам не доведеться підсолоджувати млинці цукром. Також родзинки допоможуть покращити травлення та нададуть довготривале відчуття ситості.
Джеми
А ви знали, що варення та джем можна приготувати практично з усього? Таким чином ви зможете відмовитися від джемів, придбаних у супермаркетах, та почати готувати їх власноруч без додавання консервантів та барвників.
Джем із полуниці є найпоширенішим з-поміж інших, проте для приготування цієї страви можна використовувати й яблука, апельсини, персики, банани, груші, і т.д. Просто помістіть у сотейник невелику кількість фруктів чи ягід, трохи цукру та води, а потім варіть цю суміш до загустіння.
Домашні страви для перекусів
Хумус
Це смачна східна страва, яку готують з перебитого в пюре нуту та часнику, оливкової олії, лимонного соку, кмину та паприки. Спершу замочіть нут у воді на ніч, а тоді варіть його до готовності протягом двох годин. Після цього додайте до нуту інші інгредієнти, трохи води та збийте цю суміш до однорідної консистенції.
Хумус дуже зручно наносити на тости чи крекери та їсти під час перекусів.
М’які сири
Ці сири можна робити власноруч, вони не є складними у приготуванні. Наприклад, в Італії популярним та поширеним є сир рікота, а у нас – домашній сир. Ви можете самі його приготувати, щоб завжди мати запас свіжого м’якого сиру у своєму холодильнику.
Гуакамоле
Цей соус дуже простий та не потребує термічної обробки. Візьміть авокадо, розріжте його навпіл, витягніть з нього м’якоть та змішайте її з ріпчастою цибулею, червоним та зеленим болгарським перцем, лимонним соком та цибулею-порей. Можна також додати трохи оливкової олії та часнику за смаком.
Подавати соус можете із власноруч спеченими кукурудзяними тортильями.
Кукурудзяні тортильї
Ця страва є настільки простою у приготуванні, що навіть не варто купувати її у магазинах. Потрібно змішати кукурудзяне борошно, сіль та трохи солі. Сформуйте із цієї суміші кульки, а потім розтягніть їх так, щоб надати їм пласкої та тонкої форми. Смажте коржики до золотистої скоринки на невеликій кількості рослинної олії.
Кукурудзяні коржики можна зберігати у холодильнику чи морозильній камері.
Фруктові салати
Почистіть апельсини та грейпфрути. Додайте лимон, трохи цукру та улюблених спецій, ретельно усе змішайте. Салат готовий до вживання. Такий фруктовий салат є чудовим варіантом для людей, яким раптово захотілося солодкого, а до обіду залишається ще багато часу.
Масло
Для приготування масла в домашніх умовах можна використовувати різноманітні горішки та насіння. Одним із найсмачніших перекусів є масло з додаванням волоського горіха, проте насправді варіацій є безліч.
Хліб
Якщо ви готуєте хліб власноруч, то можете використовувати натуральне борошно із цільної пшениці, додаючи насіння та горішки. А підсолодити хліб можна за допомогою родзинок та невеликої кількості меду.
Супи
Нам усім відомі супи швидкого приготування та бульйонні кубики. Ці продукти є надзвичайно шкідливими для нашого здоров’я, адже у них міститься велика кількість консервантів.
Для приготування смачного супу в домашніх умовах візьміть декілька овочів (цибулю-порей, картоплю, гарбуз та селеру), почистіть їх, наріжте кубиками та зваріть до м’якості. Після цього охолодіть суп та поділіть його на декілька порційних контейнерів. Витягуйте по одній порції щоразу, коли вам захочеться поласувати смачним домашнім супом.
Домашні страви на ланч та обід
Буріто
Ця страва нагадує кукурудзяні тортильї, проте буріто містять більше інгредієнтів. Начинки для буріто можуть бути різноманітними: овочі, фарш, куряче м’ясо, сир… Після того, як ви начините усі буріто, загорніть кожен з них у алюмінієву фольгу та зберігайте у морозильній камері.
Заправки до салатів
Запам’ятайте, що на вашій кухні завжди повинні бути бальзамічний оцет та оливкова олія. Ви можете додавати до них різні спеції та готувати таким чином маринад для м’яса і заправки до салатів. До олії чудово підходить лаврове листя, базилік, розмарин, і т.д. А ось оцет добре поєднується з морквою, баклажаном та маринованою цибулею.
Паста
Для приготування такого вишуканого продукту як паста в домашніх умовах знадобиться зовсім простий набір продуктів: борошно, яйця, олія та сіль. Замісіть тісто та розріжте його на смужки. Ваша сім’я не зможе залишитися байдужою до цієї надзвичайно смачної страви! А ще ви зможете зберігати уже готову пасту в холодильнику та діставати її звідти у разі потреби.
Томатний соус
Магазинні томати у власному соці та пакетований томатний сік є дуже шкідливими для нашого організму. Для того, щоб повністю відмовитися від цих товарів, спробуйте готувати натуральний томатний соус вдома, використовуючи лише свіжі томати та спеції.
Залийте помідори кип’ятком, щоб зняти з них шкірку, а після цього поріжте їх на шматочки. Додайте до томатів орегано, базилік, чебрець, розмарин та сіль. Тоді залийте усю цю суміш водою, поставте каструлю на плиту та готуйте до м’якості. Після цього збийте соус до однорідної консистенції та зберігайте у холодильнику.
- Fulgoni, V. L., Dreher, M., & Davenport, A. J. (2013). Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2001–2008. Nutrition journal, 12(1), 1.
- Kell, D. B. (2004). Metabolomics and systems biology: making sense of the soup. Current opinion in microbiology, 7(3), 296-307.
- Rangel Rodríguez, C. A., & De la Rosa Carrillo, L. A. (2013). Proteínas en frutos secos : algo más que alérgenos Nuts Protein : more than allergen. Acta Universitaria.
- Wallace, T. C., Murray, R., & Zelman, K. M. (2016). The nutritional value and health benefits of chickpeas and hummus. Nutrients, 8(12), 766.