Навчіться готувати прості тортильї з борошна

Навчіться готувати прості тортильї з борошна
Навчіться готувати прості тортильї з борошна

Останнє оновлення: 24 лютого, 2019

Борошняні тортильї – це одна з найпопулярніших страв у багатьох країнах Центральної та Латинської Америки. Вони характеризуються пласкою формою, адже їх готують без додавання дріжджів. За своїм зовнішнім виглядом та смаком ці коржики дуже схожі на індійські налисники під назвою “роті”.

У більшості латиноамериканських країн, особливо у Центральній Америці, тортильї використовують як основу багатьох національних страв. У Мексиці великою популярністю користуються тортильї з борошна, тоді як у центральних та південних регіонах більш розповсюдженими є кукурудзяні коржики.

Як виникли борошняні тортильї?

Насправді перші пласкі коржики з борошна з’явилися ще у 16-ому столітті під час іспанського завоювання. Саме конкістадори привезли у завойовані ними країни пшеницю, з якої й почали виготовляти борошно. Згідно з історичними даними, у 1542 році іспанці ще не вміли готувати хліб, тоді як індіанці випікали тортильї вже впродовж багатьох років.

Іспанці, що мешкали у Сонорі, вперше почали виготовляти коржики під назвою “зарукі”. Для цього вони використовували суміш пшеничного борошна та води. Пізніше цю страву почали називати класичною борошняною тортильєю.

Оскільки ці коржики були неймовірно простими у приготуванні, вони стали основою раціону іспанців. Саме цей виріб іспанці привезли до території сучасної Каліфорнії під час дослідження її берегів у 1769 році.

Багато років потому страва на основі плаского коржика, начиненого м’ясним фаршем, з’явилася у Мексиці. Ця смачна гаряча закуска отримала назву “буріто“. У Сполучених Штатах кукурудзяна тортилья і досить є головним компонентом у традиційному варіанті буріто. Американці неймовірно полюбляють цю пікантну страву.

Поживна цінність тортильї з пшеничного борошна

Основу тортильї зазвичай складає борошно, яке роблять на основі однієї з найпопулярніших злакових культур в усьому світі. В одній порції такої тортильї міститься приблизно 467 калорій. Зверніть увагу, що в одному буріто вага самого коржика складає близько 200 грамів.

На перший погляд 467 калорій – це просто неймовірно велика кількість. Втім, якщо порівняти цей вид випічки з іншими злаковими виробами, ви зрозумієте, що пшеничні тортильї є одним з найменш калорійних видів випічки на основі борошна.

Для прикладу, тістечка з рисового борошна містять 387 калорій на 100 грамів. Втім, ще менше калорій мають кукурудзяні тортильї – лише 237 калорій на кожні 100 грамів.

борошно для тортильї

Попри те, що зазвичай кукурудзяні тортильї готують на смальці, це не додає їм енергетичної цінності. Ось яку поживну цінність мають 100 грамів тортильї на основі борошна:

Звісно, більшість людей переймаються через високий вміст жиру у цих борошняних виробах. Насправді не потрібно через це хвилюватися, адже у 100 грамах тортильї міститься всього 11,7% рекомендованої добової норми жирів.

Як правильно готувати пшеничні тортильї

Сьогодні ми пропонуємо вашій увазі простий рецепт тортильї на основі пшеничного борошна. Якщо ви не любите смалець, можете приготувати коржики на рослинній олії, проте приготуйтеся до того, що смак та текстура готового виробу дещо відрізнятиметься від оригінального рецепта. З цієї кількості інгредієнтів у вас вийде 24 тортильї.

Інгредієнти:

  • 1 1/2 склянки кукурудзяного борошна (180 г)
  • 1 чайна ложка солі (5 г)
  • 2 чайні ложки (10 г) порошку для випічки (розпушувача)
  • 1 1/2 склянки води (300 мл)
  • 2 столові ложки смальцю (30 г)

Спосіб приготування:

Насправді приготувати смачні та хрусткі коржики на основі пшеничного борошна у домашніх умовах зможе навіть початківець. Головною запорукою успіху цієї страви є правильне тісто, адже завдяки йому готова страва матиме не лише апетитний вигляд, але й неймовірний смак.

готові тортильї на основі пшеничного борошна

Зверніть увагу, що для правильної техніки змішування всіх складових тіста вам знадобиться трохи часу та практики.

1. Змішайте у глибокій посудині пшеничне борошно, сіль та порошок для випічки (розпушувач).

2. Додайте смалець та обережно вмішайте його у тісто за допомогою кінчиків пальців до утворення однорідної суміші.

3. Влийте воду та знову ретельно перемішайте тісто.

4. Притрусіть кухонну поверхню невеликою кількістю борошна та викладіть на нього готове тісто. Замішуйте його руками, допоки консистенція тіста стане гладенькою та пластичною.

5. Поділіть готове тісто на 24 частини.

6. Помістіть на плиту сковорідку, на якій смажитимете коржики, та розігрійте її на малому вогні.

7. З кожної частини сформуйте коло за діаметром сковорідки. Для того, щоб у вас вийшли ідеально рівні та однакові круги, обов’язково використайте скалку.

8. Викладіть тортилью на сковорідку з ручкою та обсмажте її до золотавої скоринки з обох боків. Не забудьте вчасно перевернути коржик на інший бік, щоб він підгорів.

9. Повторіть те саме з рештою тіста. Якщо ви все зробите правильно, у вас вийде 24 ароматні пшеничні коржики.

Якщо ви не використаєте всі тортильї за один раз, зберігати їх потрібно у полотняній серветці, щоб зберегти свіжість виробів якомога довше. Не варто залишати тортилью на відкритому повітрі, адже вона швидко підсохне та зіпсується.

Якщо ви є справжнім поціновувачем латиноамериканської кухні, неодмінно скористайтеся нашим рецептом та приготуйте смачні та ароматні тортильї на власній кухні. Не бійтеся експериментувати та використовувати не лише традиційний рецепт, але й шукати нові методи приготування коржиків на основі різних видів борошна.


Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.