Рецепти смачних страв із запеченою картоплею

· Грудень 4, 2018
Запечена картопля - це простий та ситний варіант обіду для всієї родини. Приготувавши цю смачну страву, ви зможете не тільки поповнити запаси поживних речовин в організмі, але й збережете фігуру, адже страви на основі запеченої картоплі не містять багато калорій.

Погодьтеся, що картопля є одним з найбільш популярних та доступних продуктів у всьому світі. Є величезна кількість способів приготування цього неймовірного овоча. До того ж до складу картоплі входять незамінні для людського організму поживні речовини.

Якщо вам до вподоби запечена картопля, або ж якщо вам хочеться урізноманітнити свій арсенал рецептів на основі цього овоча, рекомендуємо уважно прочитати цю статтю та взяти на озброєння кілька простих способів приготування картоплі.

Запечена картопля: 5 простих страв на основі цього овоча

1. Картопля із консервованим горошком та сиром чеддер

Інгредієнти:

  • 200 г картоплі
  • 1/2 банки консервованого горошку (65 г)
  • 2 склянки сиру чеддер (300 г)
  • рослинна олія (бажано оливкова)
  • приправи: сіль та зелень (петрушка)
  • 1 невелика цибулина (приблизно 30 г, за бажанням)

Спосіб приготування:

  • Перш за все ретельно помийте та почистьте картоплю. Наріжте овоч невеликими шматочками та приправте сіллю.
  • Запікайте картоплю у духовці при 180ºC приблизно 25-30 хвилин.
  • Тим часом помістіть на плиту невелику каструлю. Злегка змастіть дно каструлі оливковою олією та розігрійте її на середньому вогні.
  • Наріжте попередньо очищену цибулю максимально маленькими кубиками. Коли олія розігріється, додайте до неї цибулю та обсмажуйте її до золотистого кольору. Не забувайте постійно помішувати цибулю, щоб вона не підгоріла. Коли цибуля буде готовою, зніміть її з вогню та відкладіть для охолодження.
  • Відкрийте банку консервованого горошку. Вам знадобиться тільки половина. Процідіть рідину та висипте горошок у невелику посудину.
  • Наріжте сир чеддер невеликими кубиками та помістіть його у мікрохвильову піч на 15 секунд. Прогрійте сир на малій потужності. На бажання ви можете не різати, а натерти сир. Якщо через 15 секунд чеддер не розтопиться, помістіть його ще на 10 секунд. Втім, намагайтеся не перетримати сир, щоб з нього не вийшла вся волога.
  • Коли запечена картопля буде готовою, витягніть її з духовки та одразу додайте до неї горошок, смажену цибулю та розтоплений сир. Зверху можна прикрасити страву свіжою петрушкою. Така запечена картопля найкраще смакує у гарячому або теплому вигляді.
запечена картопля з розмарином

2. Запечена картопля з розмарином та апельсином

Інгредієнти:

  • 200 г картоплі
  • 1 гілочка свіжого розмарину
  • оливкова олія за смаком
  • 1 маленька склянка білого вина (40 мл)
  • 1/2 склянки натурального апельсинового соку (100 мл)
  • приправи: сіль та мелений чорний перець
  • дрібка меленого часнику (за бажанням)

Спосіб приготування:

  • Для початку розігрійте духовку до 180ºC.
  • Ретельно помийте та почистьте картоплю. Наріжте овоч довільними шматочками. Зверху збризніть шматочки овоча невеликою кількістю оливкової олії.
  • Вичавіть з апельсина сік. Від м’якуша проціджувати його не потрібно. Додайте до апельсинового соку розмарин та біле вино.
  • Підніміть температуру у духовці до 200ºC та помістіть у неї картоплю. Запікайте овоч впродовж 20-30 хвилин. Через 10 хвилин відкрийте дверцята духовки та, не виймаючи деко з картоплею, полийте овоч зверху сумішшю апельсинового соку, розмарину та білого вина. Закрийте дверцята та продовжіть запікати страву.
  • Якщо ви хочете, щоб запечена картопля мала пікантний смак, можете додати до неї мелений часник, сіль та перець. Проте зверніть увагу, що будь-які спеції та приправи необхідно додавати у кінці приготування, безпосередньо перед подачею страви.

3. Запечена картопля з томатами та грибами

Інгредієнти:

  • 200 г картоплі
  • оливкова олія
  • 2 зубки часнику
  • 10 томатів чері (60 г)
  • 1/2 банки шампіньйонів (50 г)
  • приправи: груба сіль, мелений чорний перець

Спосіб приготування:

  • Перш за все розігрійте духовку до 200ºC.
  • Помийте томати чері та відкладіть їх вбік на час підготовки інших інгредієнтів.
  • Картоплю ретельно помийте та розріжте навпіл. Зверніть увагу, що чистити овоч у цьому випадку не потрібно, тож старанно відмийте шкірку від бруду.
  • Те саме потрібно зробити і з грибами – ретельно їх помийте та розріжте навпіл.
  • Налийте на деко 2 столові ложки оливкової олії. Додайте до неї 2 зубки часнику, попередньо розчавлені за допомогою леза ножа. Викладіть на деко половинки картоплі, шкіркою доверху. Приправте овоч грубою сіллю та чорним перцем.
  • Помістіть деко у духовку та запікайте страву впродовж 15 хвилин. Опісля додайте до картоплі гриби.
  • Запікайте страву до повної готовності грибів. За 5 хвилин до закінчення готування додайте у деко томати чері.
  • Смачного!
запечена картопля з грибами

4. Запечена картопля з вершками та беконом

Інгредієнти:

  • 200 г картоплі
  • 150 мл вершків
  • оливкова олія першого віджиму
  • 1/2 склянки тертого сиру (50 г)
  • 1/4 пакування копченого бекону (125 г)
  • приправи: сіль, мелений чорний перець

Спосіб приготування:

  • Перш за все розігрійте духовку до 180ºC.
  • Ретельно помийте картоплю та почистьте її від шкірки. Наріжте овоч невеликими шматочками середньої товщини.
  • Опісля наріжте бекон маленькими шматочками.
  • Змастіть деко оливковою олією та викладіть на нього шматочки картоплі. Зверху посипте їх сіллю та меленим чорним перцем.
  • Рівномірно посипте картоплю подрібненим беконом та тертим сиром. Зверху вилийте вершки. Переконайтеся, що всі інгредієнти розподілені по картоплі рівним шаром.
  • Прикрийте деко листом алюмінієвої фольги та помістіть його в духовку на 30-35 хвилин.
  • Коли цей час спливе, перевірте готовність картоплі за допомогою зубочистки. Якщо картопля залишиться твердою, продовжіть її запікати до готовності.
  • За 5 хвилин до закінчення приготування зніміть з дека фольгу, щоб страва встигла підрум’янитися та вкритися апетитною скоринкою.
  • Перед подачею залиште запечену картоплю при кімнатній температурі на кілька хвилин, так вона смакуватиме краще.

5. Запечена картопля з овочами

Інгредієнти:

  • оливкова олія
  • 200 г картоплі
  • 1 цілий зубок часнику
  • 1 середня цибулина
  • 3 середні морквини
  • 1 червоний перець
  • 1 середній цукіні
  • приправи: груба сіль, орегано, чебрець та мелений чорний перець

Спосіб приготування:

  • Для початку помийте та почистьте цукіні. Наріжте овоч невеликими шматочками, товщиною приблизно в 1 сантиметр. Те саме потрібно зробити з морквою та картоплею.
  • Зніміть з цибулі лушпину та наріжте її маленькими кубиками. Перець потрібно помити та порізати методом “жульєн”.
  • Почистьте часник та подрібніть його таким чином, щоб часник можна було легко розподілити по всій страві.
  • Розігрійте духовку до 200 ºC.
  • Змастіть деко невеликою кількістю оливкової олії. Зверху помістіть картоплю та нарізані овочі. Приправте страву сіллю та перцем.
  • Запікайте страву впродовж 35-40 хвилин до повної готовності овочів.
  • Спеції можна додавати за бажанням у кінці приготування.

Зверніть увагу, що оливкову олію можна за бажанням замінити вершковим маслом.

Мабуть, ви помітили, що у всіх цих варіаціях запечена картопля готується до години часу. Саме тому ці рецепти прийдуть вам на допомогу, якщо у вас немає багато часу на приготування обіду. Однак швидкість приготування зовсім не означає, що цим стравам бракує неймовірного смаку або оригінальності.

Не вагайтеся і неодмінно приготуйте запечену картоплю за нашими рецептами! Повірте, ви не пошкоджуєте, адже вам вдасться урізноманітнити щоденний раціон та приємно здивувати близьких!