Сезонна алергія: корисні продукти для лікування

Коли на вулиці настає весна, сезонна алергія починає мучити чимало людей. Вони постійно страждають на нежить, чхають і погано почуваються. Попри те, що є багато препаратів для лікування такої проблеми, також є натуральні альтернативи, які варто спробувати. Зокрема, ми маємо на увазі продукти, які зменшують алергічні реакції.
Сезонна алергія: корисні продукти для лікування

Останнє оновлення: 12 травня, 2019

Якщо вам добре відомо, що таке сезонна алергія і ви вже втомилися випробовувати різні методи лікування, ми  маємо для вас кілька порад. По-перше, важливо визначити, що спричиняє алергічну реакцію в організмі й уникати цього подразника. Утім також є деякі натуральні продукти, які стримують алергічні реакції.

Сезонна алергія виникає через вплив сполук, які поширюються в повітрі (наприклад, пилок) у певний період року. На щастя, її можна стримати за допомогою багатих на вітаміни продуктів.

Звісно, сезонні алергії найчастіше виникають навесні, влітку або восени. Усе залежить від того, що спричиняє їх.

Спори грибка, які тривалий час можуть перебувати в повітрі (наприклад, цвіль) також спричиняють алергічні реакції.

Які симптоми має сезонна алергія?

  • Нежить
  • Свербіж очей
  • Закладеність
  • Надмірне вироблення слизу
  • Запалення слизової носа
  • Чхання, почервоніння
  • Печіння очей

Імунна система людини реагує на подразники з навколишнього середовища. Будь-яка стороння сполука, що потрапляє в організм, може спровокувати таку реакцію.

Проте варто зазначити, що 80% імунної системи знаходиться в кишківнику.

Організм взаємодіє з довколишнім світом, коли отримує поживні сполуки з їжі, стримує бактерії та патогени, а також виводить неперетравлену їжу.

Саме тому імунітет, харчування й алергія тісно пов’зані.

Якщо імунна система стане занадто чутлива до сезонних алергій, організм проявить деякі зі згаданих симптомів.

Тоді ви почнете виключати певні продукти зі свого раціону, щоб перестати споживати їжу, яка має токсичну дію або спричиняє запалення. Відмовившись від таких продуктів на кілька тижнів, ви зможете зменшити симптоми.

Якщо симптоми залишаться, це свідчитиме, що проблема в інших алергенах. Тоді можна почати знову їсти виключені продукти й продовжити пошук причин алергії.

Проте якщо стан покращиться, імовірно, у вас підвищена чутливість до саме цих складників, і варто від них відмовитися.

Скоригуйте своє харчування за перших ознак алергії

що таке сезонна алергія

Хоча немає чіткої дієти, яка б 100% усунула симптоми сезонної алергії, деякі поживні речовини мають протиалергічні властивості. Наприклад, вітамін C або фолієва кислота допомагають зменшити симптоми алергії.

Почніть їсти більше продуктів із високим вмістом вітаміну C

Вітамін C має протизапальні властивості, які усунуть симптоми алергії, особливо респіраторні проблеми, які часто загострюються навесні.

Ось перелік корисних продуктів:

  • салат-крес
  • ківі
  •  броколі
  • апельсини та лимони
  • цвітна капуста
  • шпинат
  • гарбуз
  • капуста

Продукти з високим вмістом фолієвої кислоти

Ось перелік основних продуктів:

  • сочевиця
  • нут
  • шпинат
  • спаржа
  • бобові
  • салат-латук
  • горох

Продукти з вмістом флавоноїдів

Якщо у вас сезонна алергія, радимо також їсти побільше продуктів із вмістом флавоноїдів, особливо кверцетину, адже ця сполука має надзвичайно потужні протиалергічні властивості.

  • Часник
  • Цибуля
  • Яблука
  • Груші
  • Вишні
  • Манго
  • Вівсянка

Ваш раціон має бути багатим на фрукти й овочі (варто споживати три порції овочів і дві порції фруктів на день). Крім того, важливо регулярно їсти бобові.

Харчування для профілактики сезонних алергій

  • Збільште споживання продуктів із високим вмістом жирних кислот Омега 3 й вітаміну С.
  • Їжте п’ять порцій фруктів та овочів на день.
  • Пийте зелений чай, оскільки він діє як натуральний антиоксидант.
  • Збалансуйте споживання жирних кислот (наприклад, купуйте оливкову олію замість соняшникової).
  • Їжте більше холодноводної риби та яєць.
  • Споживайте пробіотики, як-от йогурт.

Вітаміни та мінерали, які варто включити в раціон

Вітамін E

омега 3

Допомагає зменшити запалення, що спричиняє симптоми алергії. Щоб отримувати більше вітаміну E, споживайте:

  • цільнозернові
  • соєві продукти
  • рослинні олії
  • зелені листові овочі
  • горіхи

Вітамін C

Це антиоксидант, який зміцнює уражені алергією тканини та стимулює імунну систему.

Бета-каротин

сезонна алергія

Цей пігмент міститься в усіх оранжевих і жовтих овочах.

  • Його особливо багато в моркві, гарбузі, манго й абрикосах.
  • Після потрапляння в організм бета-каротин перетворюється на вітамін A, який надзвичайно важливий для захисту слизових оболонок і відновлення дихальної системи.
  • Це антиоксидант, який ефективно захищає тканини організму.

Магній

Цей мікроелемент розслабляє бронхіальні м’язи, що поліпшує прохід повітря в легенях. Зверніть увагу на те, що його багато в горіхах.

Пряна їжа

Спеції відкриють дихальні проходи й зменшать закладеність. Це натуральні добавки, які можуть допомогти полегшити деякі симптоми сезонної алергії.

Кількість і частота споживання спецій залежатиме від того, наскільки ви любите пряну їжу.

  • Васабі
  • Діжонська гірчиця
  • Редис
  • Перець чилі
  • Куркума
  • Імбир

В усіх цих продуктах міститься натуральний хімічний компонент відомий як капсаїцин. Він стимулює виведення алергенів з організму через піт і чхання.

Саме тому ці інгредієнти надзвичайно ефективно знімають закладеність і зменшують запалення.

Куркума

Секрет жовтого кольору куркуми у вмісту куркуміні – активної сполуки з чудовими антиоксидантними та протизапальними ефектами.

Вона виводить слиз і зменшує алергічну реакцію. Щоб максимально скористатися властивостями цієї спеції, можна приготувати такий напій:

Інгредієнти

  • 1 столова ложка меленої куркуми (10 г)
  • 1 склянка молока (200 мл)

Спосіб приготування

  • Нагрійте склянку молока й додайте туди мелену куркуму.
  • Перемішайте інгредієнти та споживайте напій один раз на день, щоб зменшити симптоми алергії.

Імбир

чому виникає сезонна алергія

Імбир має море протизапальних та антиоксидантних властивостей. Завдяки цьому він є чудовим засобом для лікування та профілактики алергії

  • Він очищає дихальні шляхи і запобігає симптомам астми або полегшує їх.

Інгредієнти

  • 1 склянка води
  • 1 столова ложка меленого імбиру (10 г) або 4 тонкі скибочки

Спосіб приготування

  • Нагрійте склянку води. Коли вона почне кипіти, вкиньте туди імбир (мелений або скибочками).
  • Дайте суміші настоятися 5 хвилин, зцідіть рідину й налийте в склянку.
  • Пийте до двох склянок цього напою на день, щоб зменшити закладеність.

Завдяки дотриманню цих порад, симптоми алергії неодмінно зменшаться й ви почнете почуватися значно краще. Утім якщо впродовж кількох днів ви не помітили поліпшення, варто звернутися до лікаря. Фахівець дасть вам кваліфіковані вказівки й визначить, чи потрібне потужніше лікування.



  • Allergy statistics. (n.d.).
    aaaai.org/about-aaaai/newsroom/allergy-statistics
  • Mayo Clinic Staff. (2015). Hay fever.
    mayoclinic.org/diseases-conditions/hay-fever/symptoms-causes/syc-20373039
  • Pollen allergy. (2015).
    aafa.org/page/pollen-allergy.aspx

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.