Щоб уникнути здуття не їжте ці 7 продуктів

У вас проблеми з животом? Дізнайтеся, як уникнути здуття та покращити травлення в цілому, просто виключивши ці 7 продуктів зі свого раціону. Запам'ятовуйте!
Щоб уникнути здуття не їжте ці 7 продуктів

Останнє оновлення: 10 лютого, 2019

Здуття живота – це розлад, який може значно суттєвіше впливати на наше життя, ніж здається на перший погляд. Тіло стає важке та неповоротке, ніби ви набрали кілька зайвих кілограмів. Як уникнути здуття?

Багато людей думають, що здуття виникає через жир, що накопичився в зоні живота, утім є безліч інших чинників, які впливають на появу цього розладу.

Насправді, іноді воно супроводжується порушеннями роботи травної системи, наприклад, газами чи болем. Саме тому і з’являється відчуття важкості.

Причиною здуття можуть бути неправильні харчові звички. Часто люди не приділяють належної уваги своєму раціону та властивостям окремих продуктів.
Річ у тім, що деяка їжа під час травлення спричиняє здуття.

Тому потрібно уважно стежити за реакцією свого організму на ті чи інші продукти. Якщо ви бачите, що травлення погіршується або виникають інші негативні симптоми, варто переглянути свій щоденний раціон.

У цій статті ми розповімо про 7 продуктів, які потрібно перестати їсти, щоб уникнути здуття.

Як уникнути здуття?

1. Молоко та молочні продукти

Молоко та молочні продукти пов’язані зі здуттям живота.

Річ у тім, що вони містять багато лактози, яка може спричиняти проблеми з травленням, оскільки вона перешкоджає нормальній роботі ферментів в організмі. 

Коли молочні продукти погано засвоюються, виробляється забагато газів, виникає здуття і біль.

Поради

  • Замініть коров’яче молоко продуктами рослинного походження, наприклад, мигдалевим або вівсяним молоком.
  • Якщо хочете споживати більше кальцію, додайте у свій раціон альтернативні продукти з вмістом цього мінералу.

2.  Рафіновані цільнозернові продукти

Після обробки зернові продукти мають меншу поживну цінність.

Рафіновані цільнозернові втрачають клітковину, яка є ключовим компонентом для нормального травлення.

Вони також містять менше вітамінів і мінералів, якщо порівнювати із зерновими, які не пройшли обробку. Крім того, через високий вміст глютену вони спричиняють здуття.

Поради

  • Якщо хочете уникнути здуття, максимально обмежте споживання рафінованих зернових, зокрема хліба та піци.
  • Натомість купуйте цільнозернові без вмісту глютену.

3. Сирі овочі

уникнути здуття

Хрестовіці овочі містять повно важливих поживних речовин. Крім того, у них мало калорій, що допомагає підтримувати здоров’я в хорошому стані.

На жаль, проблема в тому, що вони також містять полісахариди, відомі як рафіноза. Під час травлення ці полісахариди ферментуються та виробляють газ.

Як наслідок, у животі виникають запальні процеси, які буває складно вилікувати.

Поради

  • Обмежте споживання хрестовцітих овочів. Наприклад, можна додавати їх до страв лише раз на тиждень.
  • Їжте їх сирими або приготованими на пару.

4. Ковбасні вироби

Ковбаси завжди мають дуже апетитний вигляд та є чудовим варіантом для швидкого перекусу.

Утім якщо ви хочете уникнути здуття та запобігти розвитку проблем із травленням, старайтеся їсти їх якомога менше.

Небагато людей знають, що в ковбасних виробах міститься море шкідливих для здоров’я хімікатів і жирів.

Якщо їсти такі продукти постійно, в організмі виникають запальні процеси, які впливають на стан суглобів і травлення.

Крім того, ковбаси містять дуже багато солі, що може спричиняти затримку рідини та порушення метаболізму.

Поради

  • Замініть ковбасні вироби пісним м’ясом, наприклад курятиною або індиком.

5. Смажена їжа

уникнути здуття

Смажена їжа – це одна з найпоширеніших причин здуття. Річ не лише в тому, що такі страви збільшують накопичення газів, вони також сповільнюють травлення та підвищують рівень холестерину.

Поради

  • Зовсім вилучіть зі свого раціону смажені оброблені продукти, чипси, картоплю фрі тощо.
  • Коли готуєте вдома, використовуйте оливкову або соняшникову олію.

6. Приправи

Приправи додають їжі унікального смаку. У невеликих кількостях вони корисні для здоров’я.

Утім, якщо ви хочете уникнути здуття й інших проблем, знайте міру.

Якщо їсти багато приправ або поєднувати одразу 2 чи більше спецій, це може бути шкідливо.

Вони подразнюють слизову оболонку шлунка.  Як наслідок, через таку запальну реакцію виникає кислотний рефлюкс і гази. 

Поради

  • Приправляйте страви лише трохи.
  • Не поєднуйте дуже багато приправ водночас.
  • Обмежте споживання дуже пряних спецій, як-от перцю та чилі.

7. Бобові

Неможливо заперечити, що боби смачні та дуже корисні для здорового харчування.

Це важливе джерело рослинного білка, антиоксидантів, вітамінів і мінералів.

Проте боби містять полісахариди, які, як ми вже говорили раніше, можуть спричиняти запалення.

Поради

  • Їжте боби лише час від часу і помірно.
  • Довго готуйте їх, щоб уникнути здуття й інших небажаних розладів травлення.

Ви часто їли перелічені вище продукти? Якщо так, можливо, це причина здуття у вашому випадку. Настав час почати краще піклуватися про своє здоров’я та ретельніше вибирати їжу. Саме тому обмежте споживання шкідливих продуктів і натомість виберіть корисніші варіанти, які організм легше перетравлює.



  • Szilagyi A, Ishayek N. Lactose Intolerance, Dairy Avoidance, and Treatment Options. Nutrients. 2018 Dec 15;10(12):1994. doi: 10.3390/nu10121994. PMID: 30558337; PMCID: PMC6316316.
  • Vanduchova A, Anzenbacher P, Anzenbacherova E. Isothiocyanate from Broccoli, Sulforaphane, and Its Properties. J Med Food. 2019 Feb;22(2):121-126. doi: 10.1089/jmf.2018.0024. Epub 2018 Oct 27. PMID: 30372361.
  • Crowe W, Elliott CT, Green BD. A Review of the In Vivo Evidence Investigating the Role of Nitrite Exposure from Processed Meat Consumption in the Development of Colorectal Cancer. Nutrients. 2019 Nov 5;11(11):2673. doi: 10.3390/nu11112673. PMID: 31694233; PMCID: PMC6893523.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.