Смачні та корисні шпинатні роли
Для того, щоб зберегти усі корисні властивості цього неймовірно поживного зеленого листового овоча, радимо приготувати смачні та корисні шпинатні роли. За допомогою цієї страви ви неодмінно зробите свій раціон більш різноманітним та цікавим.
Роли зі шпинатом неодмінно припадуть до смаку навіть тим, хто не надто полюбляє свіжі овочі. Візьміть на озброєння наші прості рецепти, і ви зможете зацікавити ними навіть дітей, які зазвичай не люблять свіжий шпинат.
Як і решта зелених листових овочів, шпинат містить велику кількість заліза, кальцію та клітковини. Завдяки цим корисним речовинам шпинат та страви на його основі є просто незамінними помічниками у процесі посилення захисних механізмів імунної системи.
Шпинат можна як вживати у свіжому вигляді, так і термічно його обробляти. Зверніть увагу, що перед вживанням і листя, і стебла шпинату необхідно ретельно помити від залишків бруду та піску.
Овочі дуже часто обробляють пестицидами. Якщо ви піклуєтеся про власне здоров’я та прагнете вживати якомога менше хімікатів, радимо перед приготуванням страв на основі шпинату залити овоч розчином оцту та води на кілька хвилин.
Від природи свіжий шпинат має яскраво-зелене забарвлення. Для того, щоб зберегти цей насичений колір, радимо готувати шпинат не довше 5 хвилин у підсоленій воді, доведеній до кипіння. Своїм яскравим кольором шпинат завдячує високій концентрації хлорофілу.
Цей зелений пігмент сприяє очищенню крові та стимулює процес виведення з організму токсинів. До того ж, за умови регулярного вживання продуктів з високим вмістом хлорофілу можна збільшити кількість червоних кров’яних тілець (еритроцитів) в організмі.
Чотири рецепти смачних шпинатних ролів
Свіжий шпинат є природним джерелом енергії, саме тому його рекомендують вживати тим, хто піклується про власну фігуру та регулярно займається спортом. Смак шпинату є досить універсальним, тому цей корисний овоч легко поєднується з іншими харчовими продуктами.
У цій статті ми зібрали прості та доступні рецепти неймовірно смачних ролів на основі шпинату. Спробуйте власноруч їх приготувати та перевірити корисні властивості шпинату на власному досвіді!
Шпинатний омлет без додавання борошна
Інгредієнти:
- 1 великий качан шпинату
- 4 яєчні білки (приблизно 200 г)
- дрібка солі
- дрібка меленого чорного перцю
Спосіб приготування:
- Перш за все ретельно помийте шпинат та відділіть листя від стебла.
- Наріжте листя шпинату невеликими шматочками.
- Збийте всі компоненти омлету у стаціонарному блендері або кухонному комбайні до утворення однорідної консистенції.
- У невеликому сотейнику або сковорідці розігрійте столову ложку рослинної олії.
- Коли олія добре нагріється, вилийте черпаком трохи шпинатної суміші. За виглядом страва повинна нагадувати млинець.
- Добре просмажте омлет з одного боку, після чого обережно переверніть його лопаткою на інший бік та смажте до готовності.
- Перекладіть готовий омлет на велику пласку тарілку та начиніть його свіжими овочами, приправленими сіллю, або шматочками підсмаженого курячого філе.
- Для того, щоб загорнути омлет, спочатку підніміть нижню його частину у напрямку до центру, а тоді таким самим чином загорніть інші три сторони. Має вийти конвертик.
- З цієї кількості продуктів виходить не один, а кілька невеликих тонких омлетів. Втім, ви можете збільшити пропорції, якщо готуєте смаколики для великої компанії.
Шпинатні роли з овочами
Інгредієнти:
- 1 яйце, зварене накруто
- 1/2 авокадо (приблизно 50 г)
- 1/2 морквини (50 г)
- 1 маленький гарбуз (150 г)
- 1/2 салатного помідора (20 г)
- 2 великі листки шпинату
- сіль, перець та оливкова олія за смаком
Спосіб приготування:
- Перш за все ретельно помийте листя шпинату та зачекайте, доки воно висохне. Очистіть овочі. Наріжте моркву та гарбуз тонкими смужками.
- Покладіть на плиту сковорідку та розігрійте у ній невелику кількість оливкової олії з сіллю та перцем. Коли олія нагріється, зніміть сковорідку з вогню.
- Розподіліть листя шпинату по великій тарілці або таці. Помістіть смужки моркви та гарбуза у центр шпинатного листя.
- Додайте авокадо, варене яйце та салатний помідор. Всі ці продукти необхідно попередньо дрібно нарізати.
- Заправте овочі розігрітою оливковою олією зі спеціями. Замість олії можна використати готову магазинну заправку, проте перед покупкою неодмінно переконайтеся у тому, що до її складу входять виключно натуральні та органічні продукти.
- Загорніть шпинатні роли таким чином, наче робите рулет. Переконайтеся, що вся начинка опинилася всередині та не випадає звідти. Роли мають бути досить тугими, щоб вони не просякли соком від овочів, не розм’якли та не розпалися.
- Таким самим чином приготуйте необхідну кількість ролів та одразу подайте їх на стіл. Смачного!
Шпинатні роли, збагачені білком
Інгредієнти для омлету:
- 1/2 склянки молока (150 мл)
- 2 великі головки шпинату
- 2 столові ложки збитих яєць або яєчної суміші для приготування омлету (50 г)
Інгредієнти для начинки:
- 1/2 морквини (50 г)
- 1 маленький шматочок огірка (10 г)
- 150 г вареної курячої грудки
Спосіб приготування:
- Ретельно вимийте шпинат та відділіть листя від стебел. Коли листя шпинату висохне, варіть його впродовж 5 хвилин у підсоленій киплячій воді.
- Процідіть шпинат та залиште його охолоджуватися. Опісля збийте шпинатне листя разом з молоком та яєчною сумішшю до утворення однорідної консистенції без грудочок.
- У невеликій сковорідці розігрійте трохи рослинної олії для смаження. За допомогою черпака налийте на сковорідку невелику кількість шпинатно-яєчної суміші.
- Підсмажте омлет з обох сторін до утворення приємної золотавої скоринки.
- Для начинки моркву, огірок та курячу грудку наріжте невеликими однаковими шматочками.
- Помістіть ложку начинки у центр омлета та загорніть в акуратний та тугий рол.
- Спочатку вам може бути складно загортати однакові за формою та розміром шпинатні роли, проте щойно ви призвичаїтеся, то зможете готувати цю смачну закуску на велику компанію.
Корисні шпинатні роли з тунцем
Інгредієнти:
- 1/2 авокадо (50 г)
- 150 г натурального тунця
- 1 невеликий шматочок огірка (10 г)
- 2 великі листки свіжого шпинату
- заправка на ваш розсуд (суміш солі та рослинної олії або соус “вінегрет”)
Спосіб приготування:
- Перш за все ретельно вимийте та висушіть листя шпинату. Коли листя висохне, розстеліть його на пласкій тарілці або таці.
- Помістіть у центр кожного листка 75 г тунця.
- Додайте огірок та авокадо, попередньо нарізані невеликими шматочками.
- Приправте страву сіллю та перцем за смаком.
- Загорніть рол таким чином, щоб він нагадував свіжий рол з риби (суші).
- При загортанні прикладіть невеликий тиск, щоб готові шпинатні роли міцно трималися купи та не розпадалися.
- Перед подачею наріжте рол невеликими кружальцями. Смачного!
- Ismail, A., Marjan, Z. M., & Foong, C. W. (2004). Total antioxidant activity and phenolic content in selected vegetables. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2004.01.010
- Bondonno, C. P., Yang, X., Croft, K. D., Considine, M. J., Ward, N. C., Rich, L., … Hodgson, J. M. (2012). Flavonoid-rich apples and nitrate-rich spinach augment nitric oxide status and improve endothelial function in healthy men and women: A randomized controlled trial. Free Radical Biology and Medicine. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2011.09.028
- Chu, Y.-F., Sun, J., Wu, X., & Liu, R. H. (2002). Antioxidant and antiproliferative activities of common vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020665f