Три прості та поживні страви з курятини

Дуже легко вичерпати весь запас фантазії під час приготування нежирного м'яса, тож не дивно, що більшість людей вважає страви з курятини нецікавими та одноманітними. На щастя, насправді м'ясо курки є універсальним продуктом, який можна кожного разу готувати по-новому.
Три прості та поживні страви з курятини

Останнє оновлення: 06 липня, 2019

Ні для кого не таємниця, що курятина є одним з найпопулярніших видів м’яса у всьому світі завдяки доступній ціні, приємному смаку, ніжній текстурі та низькій калорійності. До того ж страви з курятини напрочуд легко готувати.

Якщо ви не знаєте, які нові страви можна приготувати з цього виду м’яса, радимо уважно прочитати цю статтю, адже в ній ми зібрали рецепти найбільш поживних та швидких рецептів страв із курятини.

Погодьтеся, вам знайома така ситуація: ви повертаєтеся додому після роботи дуже пізно, і у вас немає ані сил, ані бажання готувати щось складне. Утім, при цьому ви хочете смачно поїсти та здивувати свою родину незвичною стравою.

Вірте чи ні, але не потрібно відмовлятися від основних страв на основі м’яса, навіть якщо ви не хочете витрачати багато зусиль на приготування їжі. Курятина, безумовно, є ідеальним інгредієнтом для швидкого обіду чи вечері. При цьому не варто забувати, що страви з курятини вирізняються високою поживною цінністю.

Залежно від методу приготування, в одній порції курятини міститься близько 20% білків, невелика кількість жирів та багато корисних вуглеводів. До того ж цей вид м’яса вирізняється високим вмістом поживних речовин, зокрема:

  • Вітамінів А1, В1, В2 та В9
  • Мінералів (магнію, кальцію, заліза та цинку).

Не забувайте, що курятина є ідеальним продуктом для забезпечення вироблення гормонів та ферментів, а також це м’ясо стимулює відновлення пошкоджених клітин. Ви досі сумніваєтеся, чи варто готувати прості та швидкі страви з курятини?

Повірте, ці страви є напрочуд простими у приготуванні, проте вам неодмінно вдасться здивувати ними всіх членів родини.

Найбільш поживні та швидкі страви з курятини

1. Курятина з овочами, відвареними на пару

страви з курятини та овочів на пару

Зробити цю страву корисною та низькокалорійною можна за допомогою гарніру з тушкованих овочів. Такий гарнір не лише стане поживним додатком до м’яса, але і надасть курятині приємного смаку.

Інгредієнти:

  • 2 великі курячі грудки
  • 1 великий томат
  • 1 цибулина
  • 1/2 стеблини цибулі-трибульки
  • 1/2 зеленого болгарського перцю
  • 2 столові ложки нарізаної свіжої петрушки (30 г)
  • 1 столова ложка солі (15 г)
  • 1/2 столової ложки меленого чорного перцю (8 г)
  • 1 столова ложка меленої куркуми (15 г)
  • 1/2 склянки води (125 мл)

Спосіб приготування:

  • Перш за все помийте курячі грудки та наріжте їх маленькими кубиками. Помістіть курятину в невелику посудину та додайте до неї куркуму. Відкладіть м’ясо на час приготування інших компонентів страви.
  • Наріжте всі овочі та зелень середніми шматочками та помістіть їх в окрему посудину.
  • Поставте сковорідку розігріватися на плиті. Ви можете налити трохи оливкової олії або звичайної води, щоб м’ясо не прилипло до дна сковорідки. Обсмажте курятину.
  • Додайте овочі та влийте у сковорідку пів склянки води. Приправте страву сіллю та меленим чорним перцем. Накрийте сковорідку кришкою.
  • Овочі повинні протушкуватися до повної готовності. Коли страва буде готовою, зніміть її з вогню та подавайте до столу.

2. Салат з курятиною

Якщо ви хочете завжди гарно почуватися та бути здоровими, необхідно їсти схожі корисні салати щонайменше один раз на тиждень. Ми пропонуємо вашій увазі чудовий та напрочуд смачний салат, який неодмінно потрібно зробити частиною щоденного раціону:

Інгредієнти:

  • 2 курячі грудки
  • 3 картоплини
  • 2 маленькі морквини
  • 1/2 склянки зеленого горошку (75 г)
  • 3 столові ложки оливкової олії (45 мл)
  • 1/2 столової ложки солі (8 г)
  • 1 столова ложка меленого чорного перцю (15 г)

Спосіб приготування:

  • Перше, що потрібно зробити – відварити курячі грудки в невеликій кількості води. Після цього злийте відвар, в якому готувалося м’ясо, та помістіть курятину в холодильник на час приготування інших інгредієнтів.
  • Відваріть очищені картоплю та моркву до м’якості. Наріжте овочі кубиками.
  • Додайте овочі у посудину із м’ясом. Ретельно перемішайте всі компоненти страви з курятини.
  • Наприкінці приготування приправте салат сіллю, меленим чорним перцем та оливковою олією. Перемішайте салат та подавайте його до столу. Повірте, ви та ваша родина отримають змогу насолодитися одним з найкращих, найбільш поживних та швидких у приготуванні салатів на основі курятини.

3. Тушкована курятина з картоплею та морквою

низькокалорійні страви з курятини

Вірте чи ні, але цей простий та поживний рецепт можна приготувати із залишків курятини, які лежать у вашому холодильнику. Усе, що вам знадобиться – це додати до страви трохи овочів.

Інгредієнти:

  • 2 невеликі курячі стегна (без шкірки)
  • 1 морквина
  • 2 невеликі картоплини
  • 1/2 стеблини цибулі-трибульки
  • 1/2 томата
  • 1 цибулина
  • 1/2 склянки води (125 мл)
  • 2 солодкі зелені болгарські перці
  • 1 столова ложка солі (15 г)
  • 1 столова ложка меленої куркуми (15 г)

Спосіб приготування:

  • Перш за все всі овочі, крім картоплі та моркви, збийте у чаші стаціонарного блендера до консистенції пюре.
  • Помістіть курячі стегна у велику каструлю та вилийте зверху склянку води і пюре з овочів. Готуйте страву на середньому вогні.
  • Картоплю та моркву очистіть від шкірки та наріжте кубиками. Додайте овочі в каструлю з курятиною.
  • Приправте страву сіллю та меленою куркумою.
  • Протушкуйте страву ще кілька хвилин, після чого зніміть каструлю з вогню. Приготування страви від початку до кінця займе у вас не більше 20 хвилин.
  • Подавати це напрочуд смачне тушковане рагу з курятини можна з будь-якими гарнірами.


  • Marangoni F, Corsello G, Cricelli C, et al. Role of poultry meat in a balanced diet aimed at maintaining health and wellbeing: an Italian consensus document. Food Nutr Res. 2015;59:27606. Published 2015 Jun 9. doi:10.3402/fnr.v59.27606
  • Slavin JL, Lloyd B. Health benefits of fruits and vegetables. Adv Nutr. 2012;3(4):506–516. Published 2012 Jul 1. doi:10.3945/an.112.002154
  • Roe LS, Meengs JS, Rolls BJ. Salad and satiety. The effect of timing of salad consumption on meal energy intake. Appetite. 2012;58(1):242–248. doi:10.1016/j.appet.2011.10.003

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.