У чому різниця між пребіотиками та пробіотиками?

10 вересня, 2020
Різниця між пребіотиками та пробіотиками полягає в тому, що вони мають різну, але взаємодоповнювальну дію. У цій статті ви з’ясуєте, для чого вони призначені та які їхні джерела.

Хоча обидва корисні для здоров’я, різниця між пребіотиками та пробіотиками полягає здебільшого в їх функції і в тому, де їх можна знайти.

У наших клітинах живуть мільйони мікробів – мікробіота. Значна частина їх живе в кишківнику і відома під назвою кишкової флори. Усі ці кишкові бактерії можна розділити на два типи: ті, що мають сприятливий вплив, і ті, що мають шкідливий вплив. Останні можуть спричинити діарею, інфекції або гниття. З іншого боку, корисні бактерії допомагають контролювати шкідливі бактерії, стимулюють імунну систему, знижують кількість газів та покращують травлення. Також людський організм потребує їх, щоб синтезувати деякі вітаміни та засвоювати певні поживні речовини.

Таким чином, щоб мати гарний настрій та здоров’я, дуже важливо мати здорову та збалансовану кишкову флору. Яку роль у цьому відіграють пребіотики та пробіотики?

Нижче ми пояснимо це детальніше.

Основна різниця між пребіотиками та пробіотиками

Ви повинні зробити дві речі, щоб підтримувати кишкову флору в належному стані:

  • Забезпечте її пробіотиками, щоб гарантувати постійне надходження живих мікробів у ваше тіло.
  • Також дайте їй пребіотики, щоб забезпечити хорошу їжу мікробам, які вже там живуть.

У цих дуже коротких рядках криється головна відмінність між пребіотиками та пробіотиками. Далі ми розглянемо трохи глибше кожний із них та відкриємо їхні найважливіші джерела.

Пребіотики – “їжа” вашої кишкової флори

у чому різниця між пребіотиками та пробіотиками
Пребіотики – це неперетравні інгредієнти продуктів, які потрапляють в товсту кишку неушкодженими. Потрапивши туди, вони стають їжею для кишкових бактерій, які мають відповідні ферменти для їх розпаду. Коли вони стають їжею для кишкових бактерій, вони стимулюють їх ріст і активність і зрештою покращують здоров’я господаря (людини).

Щоб харчовий компонент вважався пребіотиком, він повинен відповідати трьом умовам:

  1. Він не може порушуватися або всмоктуватися в шлунку і тонкому кишківнику.
  2. Він повинен бути здатний ферментуватися бактеріями, щойно він потрапляє неушкодженим у товсту кишку.
  3. Це бродіння повинно сприяти активності та розмноженню певних кишкових бактерій, які сприятливо впливають на людину.

На сьогодні найбільш вивченими пребіотиками є різні типи волокон, наявні в продуктах рослинного походження. Зокрема, фруктоолігосахариди (FOS), галактоолігосахариди (GOS) та інулін.

Однак ви можете знайти корисні речовини для своєї кишкової флори у багатьох інших продуктах:

  • Окремі види волокон, що містяться в цибулі, пореї, спаржі, артишоках, насінні (чіа та льону), картоплі, моркві та яблуках, – хороші пребіотики.
  • У поліфенолах в какао, ягодах або спеціях.
  • У жирах в оливковій олії, горіхах або жирній рибі.

Читайте далі, щоб дізнатися більше: 12 симптомів пошкодження кишкової флори

Що таке пробіотики?

Тепер, коли ви знаєте, що таке пребіотики, давайте глибше заглибимось у поняття пробіотиків, щоб повністю зрозуміти різницю між ними. Термін пробіотик означає “про-життя”. Найбільш прийняте визначення пробіотику було сформульовано Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) та Організацією продовольчої та сільського господарства ООН. Ці організації заявляють, що пробіотики – це:

“Живі мікроорганізми, які при введенні у достатній кількості корисні для здоров’я їх господаря”.

Тут ми говоримо не про харчування бактерій, а про власне забезпечення бактеріями. Більшість пробіотиків надходить від бактерій, які використовують у харчовому бродінні. Найбільш вивчені належать до родів Lactobacillus і Bifidobacterium.

Пробіотики можна знайти в харчових продуктах або як дієтичні добавки.

Основні пробіотичні харчові продукти

яка різниця між пробіотиками та пребіотиками
Звичайний йогурт – один із найпопулярніших і доступних пробіотичних продуктів. Однак ви також можете знайти ці бактерії в інших продуктах та добавках.

Можна сказати, що один із найдоступніших продуктів, багатих на пробіотики, – йогурт. Додавати до нього нічого не потрібно, оскільки хороший звичайний йогурт містить як лактобактерії, так і стрептокок. Кефір також ідеально підходить, оскільки містить різні види бактеріальних штамів у більшій кількості.

Ще одним хорошим джерелом пробіотиків є ферментовані овочі, такі як квашена капуста, соління або корнішони. З азіатської кухні ми маємо місо (ферментовану соєву пасту) та темпе (ферментовану сою). Нарешті, одним з останніх у списку пробіотичних продуктів, є ком буча – злегка газований напій, який став дуже популярним в останні роки.

Дізнайтеся більше тут: Користь пробіотиків

Остаточні зауваження щодо різниці між пребіотиками та пробіотиками

Найкращий спосіб підсумувати різницю між пребіотиками та пробіотиками – це зрозуміти, що вони мають різні, але взаємодоповнювальні дії. Тому ви не допоможете своєму організму, якщо просто вживаєте пробіотики, але не годуєте їх добре пребіотиками. Однак слідкуйте за останніми подіями, оскільки знання про пребіотики та пробіотики оновлюються і наука може запропонувати багато нових концепцій та висновків.

  • Binns N. Probiotics, prebiotics and the gut microbiota. Ilsi Europe Concise Monograph Series.2013.
  • Gibson G, Roberfroid M.B. Dietary modulation of the human colonic microbiota: introducing the concept of probiotics. The Journal of Nutrition. Junio 1995. 125(6);1401-1412.
  • Gibson G, et al. Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of prebiotics. Nature reviews. Gastroenterology and Hepatology. Junio 2017. 14;491-502.
  • Morita T, et al.Dietary resistant starch alters the characteristics of colonic mucosa and exerts a protective effect on trinitrobenzene sulfonic acid-induced colitis in rats.Bioscience, biotechnology and biochemistry. Octubre 2004 68(10);2155-64.
  • Nofrarias M, et al.Long-term intake of resistant starch improves colonic mucosal integrity and reduces gut apoptosis and blood immune cells. Nutrition. Noviembre-Diciembre 2007. 23(11-12) 861-70.
  • Veiga P, et al. Changes of the human gut microbiome induced by a fermented milk product. Scientific Reports. Setiembre 2014. 4;6328.