У вас подагра? Уникайте ці 7 продуктів
Подагра є однією з найболісніших форм артриту. Її причиною є накопичення мікроскопічних кристалів сечової кислоти в організмі.
Подагра зазвичай впливає на коліна, щиколотки та інші частини тіла, які схильні до накопичення зазначеної речовини. Вона часто вражає суглоби, а також негативно впливає на м’які тканини в організмі та на нирки.
Цей стан зазвичай турбує вночі, коли пацієнт відчуває сильний біль, а великий палець на нозі червоніє.
Було підраховано, що у 20% пацієнтів із цим розладом виникають проблеми з нирками та каменями в них.
Оскільки ця проблема викликає запальну реакцію, це зазвичай супроводжується неперервним відчуттям болю, ускладненням руху та погіршенням уражених ділянок.
Спеціалісти не встановили точну причину, але ця умова пов’язана з такими чинниками, як:
- спадкові фактори
- споживання алкоголю
- зміни після менопаузи
Крім того, погані харчові звички та надмірна вага також є тригерами у випадку з подагрою.
Тому важливо знати про деякі продукти, які можуть погіршити симптоми та максимально їх уникати.
Які продукти потрібно уникати, щоб подагра не прогресувала?
1. Червоне м’ясо
Споживання занадто великої кількості червоного м’яса не тільки підвищує ризик подагри, але й спричиняє багато ускладнень у пацієнтів, яким вже діагностували цей розлад.Це пояснюється тим, що воно містить велику кількість пуринів – компонентів, які підвищують рівень холестерину та ризик надмірної ваги.
Споживання такого м’яса може викликати запальні процеси в організмі, збільшення утримання сечової кислоти та біль.
2. Морепродукти
Морепродукти, зокрема молюски, треба вилучити з раціону людей, які страждають на подагру.
На жаль, хоча багато їхніх сполук цілком корисні, морепродукти також містять багато пуринів. Це тип речовини, який розбивається на сечову кислоту в організмі.
Це означає, що морепродукти можуть збільшити рівень цієї речовини та посилити запалення і біль.
3. Пиво
Хоча не можна заперечувати, що багато інгредієнтів пива є корисними для організму, вони викликають проблеми для пацієнтів з цим типом артриту.Цей напій підвищує вміст сечової кислоти в організмі, а ще гірше те, що пиво порушує процеси, які усувають сечову кислоту.
Крім того, його сполуки безпосередньо впливають на запальні процеси в суглобах, водночас збільшуючи жорсткість і ускладнюючи рух.
4. Солодкі напої
Безалкогольні газовані напої містять кукурудзяний сироп та фруктозу, а також штучні підсолоджувачі, які збільшують вироблення сечової кислоти.
Щоденне споживання значно підвищує ризик розвитку порушення обміну речовин, а також запальних захворювань, таких як артрит та подагра.
Насправді, газовані напої пов’язані з підвищеним ризиком проблем з кістками у дорослому віці.
5. Біла риба
Хоча деякі види риби допомагають контролювати запалення та біль, біла риба вкрай шкідлива для пацієнтів з накопиченням сечової кислоти.Вона містить від 50 до 150 мг пуринів, які викликають труднощі при лікуванні подагри.
Це така риба, як:
- тріска
- бас
- путасу
- спар
- хек
6. Гриби
Смачні гриби з низьким вмістом калорій є джерелом поживних речовин, які багато людей люблять додати в різні страви.Однак люди, які страждають на подагру, повинні обмежити споживання грибів, оскільки вони збільшують концентрацію кристалів сечової кислоти в суглобах.
7. Печінка
Вона рекомендована для тих, хто має анемію, спричинену дефіцитом заліза, проте це не найкращий варіант для пацієнтів з подагрою.
Як і решта харчових джерел тваринного походження, печінка містить багато шкідливих пуринів.
Уникнення згаданих харчових продуктів під час лікування подагри є запорукою мінімізації та подолання симптомів. Натомість ми рекомендуємо їсти продукти з протизапальними, болезаспокійливими та очисними властивостями, які значною мірою сприяють усуненню цієї речовини.
- Li R., Yu K., Li C., Dietary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta analysis and systematic review. Asia Pac J Clin Nutr, 2018. 27 (6): 1344-1356.
- Mai Nielsen S., Zobbe K., Kristensen LE., Christensen R., Nutritional recommendations for gout: an update from clinical epidemiology. Autoimmun Rev, 2018. 17 (11): 1090-1096.