Використовуйте руки для вимірювання порцій їжі
Дотримуючись дієти, враховуйте кількість їжі, яку ви їсте протягом дня. Тоді як більшість людей вже звикла до розподілу їжі на порції, є ще ті, кому складно це робити.
І хоча дієтологи рекомендують їсти невеликі порції більшу кількість разів на день, багато хто продовжує робити поганий вибір у раціоні.
На щастя, більше не потрібно вкладати гроші для придбання терезів або вивчення суворих методів розрахунку щоденних порцій їжі.
Єдине, що вам потрібно відтепер, щоб правильно відміряти порції їжі, – це ваші руки.
Це справді так! Хоча багато хто не знають про це, наші руки дозволяють ідеально розрахувати пропорції.
Як використовувати руки для вимірювання правильної порції продуктів
Цілком ймовірно, що ви знаєте, що ваші руки можуть розповісти деяку інформацію про вас. Наприклад, вони можуть виявити аспекти особистості або деякі ознаки здоров’я.
Проте вимірювання руками кількості їжі в кожній групі харчових продуктів – це менш відомий факт.
Оскільки ми знаємо, що ви зацікавлені в цьому, ми дамо вам детальнішу інформацію.
“Ручна дієта”
Ручна дієта була опублікована на американському веб-сайті Guard Your Health.Ця дієта стала популярною, тому що вона утримує баланс поживних речовин і не є «чудо» дієтою.
Вважають, що причиною надмірної ваги є надлишок порцій, необхідних для кожного тіла, які можна виміряти відповідно до розміру руки.
Дієтологи стверджують, що порції м’яса не мають бути більше, ніж долоня руки, а вуглеводи не мають перевищувати діаметр кулака.
Метод привернув увагу дієтологів і фахівців з цієї галузі, які вважають це цікавим способом, щоб допомогти зрозуміти, що харчування є особистою справою.
Розмір стиснутого кулака
Розмір стиснутого кулака слід використовувати для вимірювання порцій їжі з високим вмістом вуглеводів.
Ось деякі приклади:
- макарони
- рис
- картопля
- хліб
Розмір долоні
Було доведено, що долоні можна використати для вимірювання потрібної кількості фруктів, які треба з’їсти протягом дня.Аналогічним чином, простір від зап’ястя і до кінчиків пальців може бути використаний для вимірювання продуктів, багатих на білки, таких як сочевиця.
Дві руки разом
Розмір двох рук разом у формі чаші підходить для вимірювання кількості овочів, яку ви повинні з’їсти протягом дня.
Розмір вказівного і середнього пальців разом
Ви можете вибрати правильну кількість сиру шляхом вимірювання розміру вказівним і середнім пальцями разом.
Розмір першої фаланги великого пальця
Ця кількість рекомендується для жирів і цукрів.Важливо пам’ятати, що це харчова група, яку слід споживати в помірних кількостях протягом дня.
Інші рекомендації, щоб уникнути переїдання
Хоча використання рук корисно для вимірювання харчових порцій, важливо дотримуватися й інших рекомендацій.
Отже, на додаток до сказаного вище, рекомендуємо:
- Уникайте споживання упакованих та оброблених продуктів.
- Читайте про рекомендовані порції на етикетках харчових продуктів і беріть їх до уваги при споживанні.прот
- Помірно споживайте солодощі, адже вони, як правило, викликають звикання.
- Обирайте маленькі тарілки та розділяйте раціон на 4-5 прийомів їжі на день.
- Уникайте відволікань під час їжі, таких як телевізор, комп’ютер або мобільний телефон.
- Виділяйте близько 20 хвилин для кожного прийому їжі. Їжте в тихому місці, далеко від шуму.
- Додайте більше овочів в кожний прийом їжі, щоб половина блюда складалася з них.
- Робіть помірні фізичні вправи.
- Збільште споживання води та низькокалорійних напоїв.
Як бачите, є багато чинників, які ви можете взяти до уваги, щоб контролювати розмір харчових порцій протягом дня.
Хоча на практиці спочатку це може бути складно, згодом ваше тіло звикне до цих змін.
Ви спробуєте їх?
- Fiolet T, Srour B, Sellem L, Kesse-Guyot E, Allès B, Méjean C, et al. Consumption of ultra-processed foods and cancer risk: Results from NutriNet-Santé prospective cohort. BMJ. 2018;
- Benton D. Portion Size: What We Know and What We Need to Know. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015;
- Gibson AA, Hsu MSH, Rangan AM, Seimon R V., Lee CMY, Das A, et al. Accuracy of hands v. household measures as portion size estimation AIDS. J Nutr Sci. 2016;
- Young LR, Nestle M. Portion Sizes in Dietary Assessment: Issues and Policy Implications. Nutrition Reviews. 1995.