Виноград - натуральні ліки для нирок

Намагайтеся їсти виноград кожного дня, щоб стимулювати кращу роботу нирок і максимально скористатися поживними властивостями цього фрукта.
Виноград - натуральні ліки для нирок

Останнє оновлення: 07 листопада, 2018

Як ви зазвичай піклуєтеся про здоров’я своїх нирок? П’єте достатньо води? А сіль із раціону харчування вилучили? Ви трохи займаєтеся спортом кожного дня? Чи їсте кожного дня виноград?

Усі перелічені вище пункти є важливими для доброго стану нирок. Однак іноді легко забути про ці прості порад або придумати собі виправдання, щоб не дотримуватися їх, аж поки не з’являться перші симптоми захворювання.

Біль унизу спини, який віддає в живіт, відчуття печіння під час сечовипускання, зміни в кольорі сечі – ці ознаки свідчать, що з нирками щось не так.

То чому б не покращити свій спосіб життя? Хіба не варто завжди додавати виноград до здорового харчування?

Корисні властивості винограду – натуральних ліків для нирок

червоний виноград

На цю статистику ви неодмінно звернете увагу: згідно з даними Американського фонду нирок, у кожної дев’ятої людини рано чи пізно виникають розлади цього органа. Причиною може бути просто інфекція сечовивідних шляхів, нирковий коліт чи серйозне хронічне захворювання, яке з часом вимагає серйозного лікування, зокрема діалізу або пересадки.

Здоров’я нирок є дуже важливим, тому про нього завжди потрібно пам’ятати, адже не лише генетична схильність визначає ризик виникнення певного розладу. Стиль життя та харчові звички – основа хорошої роботи цього органу.

Саме тому важливо додати до раціону харчування певні продукти, які покращать здоров’я нирок, допомагаючи їм контролювати кров і виводити відходи з організму.

З цієї причини ми рекомендуємо вже сьогодні почати вживати виноград, адже цей лікувальний фрукт володіє властивостями, які захищають нирки та допомагають їм добре працювати.

Сила насіння винограду для лікування нирок

Ніколи не викидайте насіння, коли їсте виноград. Хочете знати чому?

  • У насінні винограду міститься багато фенолів і проантоціанідінів, двох типів антиоксидантів, які зміцнюють нирки та відновлюють пошкоджені ділянки.
  • Ще один цікавий факт про насіння винограду: його антиоксиданти, а також вітаміни С й Е та бета-каротин залишаються у нирках протягом майже трьох днів, тому вони очищають кров від токсинів і оптимізують роботу нирок.
  • Насіння винограду також регулює тиск крові, покращує циркуляцію та зміцнює кровоносні судини.
  • Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі “Applied Physiology”, насіння винограду та його екстракт відновлюють пошкоджені тканини нирок. Також вони допомагають спалювати жир людям із надмірною вагою (надмірний жир може спричинити проблеми з нирками). 
виноград

Корисні властивості виноградного соку 

  • Натуральний виноградний сік без вмісту цукру є концентрованим джерелом антиоксидантів, яке захищає людину від впливу вільних радикалів, що шкодять ниркам.
  • Не варто забувати, що виноградний сік – це чудовий судинорозширювальний засіб, який очищає артерії та бореться з атеросклерозом, а ця проблема також впливає на нирки.
  • Автори статті в журналі про здоров’я “All 4 Natural Health” стверджують, що органічно вирощений виноград, який не обробляли пестицидами, знижує рівень сечової кислоти в організмі та очищає печінку й нирки від токсинів і відходів.

Як треба їсти виноград, щоб він добре впливав на нирки?

Перш за все, не забувайте, що у винограді міститься цукор, тому для максимальної користі його треба їсти в міру, дотримуючись таких простих вказівок:

  • Близько 15 виноградин на день – це ідеальна кількість, щоб покращити здоров’я нирок, сприяти їх відновленню та при цьому збалансовано харчуватися.
  • Коли найкраще їсти виноград? Уранці. Його можна додати в миску вівсянки або білого йогурту без цукру. Виноград також чудово поєднується з іншими фруктами.
  • Який вид винограду найкорисніший? – Червоний, адже в ньому міститься найбільше антиоксидантів.
  • Важливо завжди купувати органічний виноград або принаймні знати, що його не обробляли пестицидами й іншими шкідливими хімічними речовинами.
  • Завжди їжте шкірку та насіння.
  • Якщо самі готуєте виноградний сік, не зціджуйте суміш. Споживайте шкірку та насіння, як ми вже говорили раніше.
  • Виноград – не просто фрукт на сніданок чи десерт. Він чудово пасує до салатів, запечених м’ясних страв і навіть овочів. Це дуже смачно!

Неодмінно їжте виноград у сезон. Додавайте його до свого раціону харчування, щоб дбати про здоров’я нирок.



  • Rauf, A., Imran, M., Butt, M. S., Nadeem, M., Peters, D. G., & Mubarak, M. S. (2018). Resveratrol as an anti-cancer agent: A review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2016.1263597
  • Saldanha, J. F., Leal, V. D. O., Stenvinkel, P., Carraro-Eduardo, J. C., & Mafra, D. (2013). Resveratrol: Why is it a promising therapy for chronic kidney disease patients? Oxidative Medicine and Cellular Longevity. https://doi.org/10.1155/2013/963217
  • Bertelli, A. A. E., Migliori, M., Panichi, V., Origlia, N., Filippi, C., Das, D. K., & Giovannini, L. (2002). Resveratrol, a component of wine and grapes, in the prevention of kidney disease. In Annals of the New York Academy of Sciences. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.2002.tb02919.x

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.