Як готувати хліб без замішування та додавання глютену

Насправді готувати хліб без замішування та додавання глютену набагато простіше, ніж може здатися на перший погляд, а результат справді того вартий. Якщо ви дотримаєтеся наших рекомендацій, то зможете приготувати неймовірно поживний, корисний та смачний хліб.
Як готувати хліб без замішування та додавання глютену

Останнє оновлення: 20 квітня, 2019

Рецепти хліба без замішування чудово підходять для приготування в домашніх умовах. Зрештою, приготування хліба не потребує великих зусиль, великої кількості продуктів чи спеціальних кухонних приладів.

Запорукою смачного хліба є достатня кількість часу для настоювання тіста та правильного випікання. Якщо ви все зробите правильно, то результатом буде неймовірно смачна випічка!

Основною відмінністю цього хліба є те, що ви можете додати до нього інші інгредієнти з метою надання готовому виробу багатого та насиченого смаку. Це можуть бути різні види насіння, сухофруктів та навіть мелена кориця.

Як навчитися готувати хліб без замішування за допомогою 10 рекомендацій

готувати хліб без додавання глютену

Інгредієнти:

  • 1 чайна ложка солі
  • 1 3/4 склянки води
  • 1/2 чайної ложки сухих дріжджів
  • 3 склянки безглютенового борошна для випічки хліба

Спосіб приготування:

  1. Для початку розчиніть сухі дріжджі у воді та відкладіть їх на час приготування інших продуктів.
  2. В окремій посудині змішайте борошно разом із сіллю. Ретельно перемішайте обидва інгредієнти, після чого додайте до них дріжджову суміш.
  3. Перемішайте всі компоненти тіста до утворення однорідної суміші без грудочок. Помішувати суміш необхідно впродовж щонайменше 1,5 хвилин поспіль.
  4. Опісля загорніть тісто у харчову плівку та залиште його для настоювання на всю ніч (приблизно на 10-12 годин).
  5. Наступного ранку притрусіть борошном чисту гладеньку поверхню. Руки також можна притрусити борошном, щоб уникнути прилипання тіста.
  6. Розігрійте духовку до 200°C.
  7. Притрусіть тісто невеликою кількістю борошна. Сформуйте з тіста шар, помістіть його на гладеньку поверхню та злегка приплюсніть його долонею.
  8. Опісля візьміть до рук ніж та зробіть на тісті хрестоподібну насічку, щоб розділити шар тіста на чотири однакові частини. Таким чином хліб отримає можливість дихати та гарно пропечеться по всій площині.
  9. Загорніть кожен шматок тіста до середини, щоб сформувати ідеальну форму хліба. На бажання ви можете додати до тіста трохи насіння чи інших корисних інгредієнтів. Таким чином ви навчитеся готуватися хліб без замішування з неповторним багатим смаком.
  10. Помістіть тісто у форму для випікання, яку не потрібно змащувати жиром.
  11. Накрийте форму фольгою та помістіть її в розігріту до 200°C духовку на 40-45 хвилин.
  12. Через 20 хвилин зніміть з форми фольгу та помістіть її знову в духовку, щоб тісто встигло гарно піднятися.

Інші корисні поради

Після вказаного вище часу перевірте хліб на готовність. Якщо він досі є сирим, продовжуйте запікати хліб впродовж ще 10 хвилин. Не забувайте спостерігати за хлібом, щоб він не підгорів.

Вийміть готовий хліб із духовки та зачекайте, доки він охолоне до кімнатної температури. Опісля вийміть хліб із форми та помістіть його на чистий кухонний рушник.

тісто для виготовлення хліба

Цей хліб має дуже ніжну текстуру та є досить легким для травлення. До того ж він має неймовірно привабливий та апетитний вигляд завдяки своїй золотавій скоринці та пружності. Зверніть увагу, що всередині хліб може бути вологим через велику кількість додаткових інгредієнтів та тривалість процесу випікання.

Як замінити борошно для випікання хліба

Ксантанова камідь є тим інгредієнтом, який дуже часто використовують під час приготування домашнього безглютенового хліба, адже цей продукт робить випічку еластичною та покращує її текстуру.

Чи знаєте ви, що таке ксантанова камідь?

Це полімерна сполука, яка є результатом дії бактерій у процесі ферментації цукру.

Чудовою заміною звичайного борошна для випічки є амарантове борошно. Вірте чи ні, але саме його найчастіше використовують для приготування хліба хворі на целіакію.

Утім, якщо ви хочете, щоб готовий хліб гарно виріс та був пружним, радимо додати до амаранта інший вид борошна.


Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.