Як правильно готувати чай

Здається всі вміють варити чай, але чи впевнені ви, що робите це правильно?
Як правильно готувати чай

Останнє оновлення: 17 листопада, 2018

Ви знаєте, звідки походить чай? За однією з легенд, легкий літній вітерець зірвав кілька листочків з дикого чайного дерева, і вони впали у воду, яку кип’ятив китайський імператор Шен Нунг. Ось як новий ароматний, смачний і свіжий напій полонив імператора, який пізніше завоював увесь світ. Сьогодні чай – дуже популярний напій, і його споживання пов’язане з профілактикою і лікуванням різних серцево-судинних захворювань, нейродегенеративних захворювань і розладів, які впливають на нашу опорно-рухову систему.

Чашка чаю нам потрібна тоді, коли ми відчуваємо себе засмученими, пригніченими або непотрібними. Але… чи ми дійсно знаємо, як правильно готувати чай? У цій статті ми розповімо, як правильно приготувати найбільш популярні в світі чаї.

Мій улюблений вид чаю

Чай – напій, який отримують, здебільшого використовуючи листя і бутони куща китайської камелії. Його антиоксидантні, протизапальні, заспокійливі і нейропротективні властивості обумовлені високим вмістом поліфенолів і катехінів. Чай також містить фторид і мінеральні солі, хоча їх концентрація змінюється залежно від типу чаю.

Зелений чай

Зелений чай

Листя, яке використовується для приготування цього чаю, проходить крізь процеси зневоднення, сушіння та скатування. Враховуючи те, що листки зеленого чаю не проходять через процес ферментації, їх поживні речовини і властивості залишаються практично ідеально недоторканими. Він має зелений колір і дуже свіжий смак.

Білий чай

Білий чай

Білий чай готують з листків, які досі є закритими бруньками рослини. Ці листки зневоднюються і не піддаються процесу ферментації або окислення. Цей напій має дуже м’який смак, а його назва пов’язана з кольором бутонів.

Чорний чай

Чорний чай

Листя, що використовуються при приготуванні цього чаю, піддають тривалому процесу окислення після зневоднення. Напій має червонувато-темний колір і дуже високий вміст кофеїну.

Червоний Чай

Червоний чай

Червоний чай, також відомий як пу-ер, готують з листків, які після процесу зневоднення та сушіння проходять крізь тривалий процес ферментації, який триває довше, ніж у випадку з чорним чаєм. Потім червоний чай проходить через процес дозрівання, який може тривати декілька десятиліть. Саме цей процес надає червоному чаю його земляний присмак та іржаве забарвлення. Цей вид чаю високо цінують в Китаї.

Синій чай або Улун

Синій чай

Це дуже ніжний напій з квітковим або фруктовим ароматом проходить через короткий процес окислення. Його дуже люблять у Китаї

Тим не менше, лише знати особливості кожного чаю недостатньо. Після того як ви вибрали свій улюблений різновид, ви повинні його приготувати, і це не так просто, як здається, всі чаї вимагають певної техніки. Далі я поясню, як правильно приготувати найбільш популярні в світі чаї.

Спочатку я дам вам деякі основні інструкції:

  • Ідеально було б мати достатньо просторий чайник, щоб листя пересувалося і розкривалося. Вимийте чайник тільки з водою.
  • Знайдіть найбільш чисту воду, тому що вміст солі у воді викликає зміни смаку чаю.
  • Чай слід вживати відразу після приготування. З часом він може окислюватися, і це може зашкодити вашому здоров’ю.

А зараз…

Як правильно приготувати найбільш популярні чаї?

Розігрійте чайник:

Використайте невелику кількість гарячої води, щоб промити чайник або ємність, в якій ви збираєтеся приготувати чай, а також чашки. Таким чином, ви не втратите тепло, наповнивши чайник холодною водою.

Нагрійте воду:

Ви повинні використовувати прісну воду, а точніше, мінеральну воду. Нагрійте її так, щоб вона не кипіла, аби не втратити кисень, оскільки він необхідний, щоб зробити хороший чай. Температура води має бути різною залежно від виду чаю і його якості.

  • Зелений: від 65 до 85º C
  • Білий: від 75 до 80º C
  • Чорний і червоний: від 90 до 100º C
  • Синій: від 85 до 90º C

Додайте чайне листі або воду:

Залежно від чаю, ви повинні додати щось одне. Якщо чайний лист тонкий і м’який, як у синього чаю, бажано додавати воду до чайника, а потім чай. На противагу, якщо це міцне чайне листя, як у деяких сортів чорного чаю, треба робити навпаки. Ці кроки мають помітний вплив на смак напою. Накрийте.

Як довго заварювати:

Це залежить від країни, типу чаю і аромату або смаку, який ми хочемо отримати. У першу хвилину заварювання листя передає майже весь смак і теїн у воду, тоді як, починаючи з другої хвилини, листя починає випускати дубильні речовини, які можуть дати чаю терпкий присмак.

  • Білий: 1-2 хвилини
  • Зелений: 1-3 хвилини
  • Синій: 3 хвилини
  • Чорний або червоний: 2-3 хвилини

Подавайте і насолоджуйтесь

Цукор змінює властивості і смак чаю, тому за можливості спробуйте навчитися насолоджуватися чаєм без нього.

Існує тільки один спосіб?

Тепер ви знаєте, як приготувати улюблений вид чаю правильно, але важливо знати, що існує багато методів його приготування. Тож, далі я коротко опишу чотири різні способи приготування чаю за традицією різних країн. Експериментуйте і насолоджуйтеся.

Британський традиційний спосіб

Одну чайну ложку чаю на чашку чаю додають в ​​чайник і одну додатково. Ця кількість може варіюватися залежно від типу чаю і смаку. Гарячу воду наливають зверху листя і його накривають на кількість хвилин, залежно від типу чаю, що готується.

Чашку нагрівають перед подачею чаю.

Японський спосіб

Чайну ложку чаю поміщають в кожну чашку чаю. Воду, яка майже скипіла, заливають у чашки. Суміш перемішують протягом декількох секунд за допомогою бамбукового віничка.

Російський спосіб

3 або 4 чайні ложки чаю додають до півлітра води. Невелику кількість заливають в кожну чашку.

Воду з самовару розбавляють. Чай можна підсолодити цукром або варенням.

Марокканський спосіб

Листя чаю кладуть в чайник і додають невелику кількість окропу. Цю воду виливають. Чайник заповнюють окропом і залишають настоятися протягом декількох хвилин.

Напій подається у склянках зі свіжим листям м’яти “Нана”.

Пакистанський спосіб

Для того, щоб приготувати чай на шість персон, використовують літр молока і дві столові ложки чаю. Молоко нагрівають до кипіння і заливають чай. Цю суміш залишають настоюватися протягом п’яти хвилин, а потім подають.

Чай підсолоджують за смаком і додають спеції, наприклад, корицю, кардамон та імбир.


Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.