Як приготувати смачний вегетаріанський майонез
Вегетаріанський майонез виготовляють винятково з рослинних інгредієнтів. Це означає, що інші інгредієнти, зокрема рослинне молоко, заміняють яйця або звичайне молоко.
Його дуже просто зробити, і є кілька рецептів із різними інгредієнтами. Кожен із цих рецептів майонезів трохи відрізняється текстурою та послідовністю, але вони всі на 100% натуральними.
Вегетаріанський майонез із соєвим молоком та оливковою олією
Цей майонез дуже легкий. Ви можете використовувати його одразу після приготування, і це чудовий варіант для салатів або бутербродів.Інгредієнти
- 1/2 зубчику часнику
- 1 склянка оливкової олії
- 1 чайна ложка лимонного соку
- 1 столова ложка свіжої порізаної петрушки
- 1/2 склянки соєвого або мигдального молока
- дрібка морської солі
- 1/2 чайної ложки гірчиці
Приготування
- Перелийте соєве молоко та лимонний сік у міксер. Змішайте 30 секунд.
- Повільно додайте олію, поки суміш не загусне.
- Додайте сіль, петрушку і добре змішайте.
- Спробуйте суміш, приправте, якщо це необхідно.
- Пам’ятайте, що ви можете додавати приправи, які вам потрібні: чилі, солодкий перець, чорний перець.
Також дивіться: Знежирений майонез як альтернатива
Вегетаріанський майонез із картоплею
Це легкий майонез, хоча він трохи важчий за попередній, оскільки в цьому рецепті картопля є основним інгредієнтом. Картопля забезпечує цей варіант характерним присмаком.Інгредієнти
- соняшникова олія
- чорний перець
- орегано
- сіль (за смаком)
- 1 зубчик часнику
- лимонний сік
- 1 велика картоплина
- вода (кількість буде залежати від того, чи хочете ви більш рідкий або більш густий майонез).
Приготування
- Очистьте картоплю і відваріть.
- Після того, як повністю зготується, покладіть картоплю в міксер.
- Додайте часник, орегано, чорний перець і щіпку солі.
- Повільно додайте оливкову олію.
- Коли суміш поєднається, припиніть додавання олії. Повільно додайте воду аналогічним способом.
- Обробляйте суміш через 5-секундні інтервали, поки вона не стане однорідною.
- Додайте лимон (за смаком). Будьте обережні, не додавайте занадто багато соку, адже це може призвести до згортання суміші (так само, як це відбувається з традиційним майонезом).
- Ви можете додати кінзу, базилік, петрушку та створювати смачні індивідуальні смаки.
Поради щодо виготовлення вегетаріанського майонезу
- Для цих рецептів найкраще підходять ручні міксери та скляні банки.
- Ви можете використовувати стаціонарний міксер або кухонний комбайн. Однак для менших порцій краще брати ручний міксер.
- Ви повинні використовувати несолодке соєве молоко (уникаючи таких добавок, як ваніль, шоколад тощо).
- Обирайте соняшникову олію або іншу неароматизовану олію.
- Оливкова олія має сильний пряний аромат. Тож, якщо ви хочете використовувати оливкову олію, використовуйте її в невеликих кількостях.
- Переконайтеся, що інгредієнти кімнатної температури, коли ви збираєтеся зробити майонез.
- Щедро додавайте сіль та часник. Якщо вам це недостатньо, ви можете додати ще трохи, доки не отримаєте бажаний смак.
- Ви повинні зберігати майонез у холодильнику та швидко його використовувати.
Чому згортається майонез?
- Збиваєте суміш і зупиняєтеся кілька разів.
- Занадто холодна або гаряча температура.
- Використання занадто великої кількості олії (це найпоширеніша помилка).
- Перемішування на занадто високій швидкості.
- Замість того, щоб загуснути, суміш стає все більш і більш рідкою і прозорою під час змішування.
Варіанти майонезу
За допомогою вегетаріанського майонезного ви можете вигадати різноманітні аромати та кольори, просто додаючи деякі елементи.
- Для фіолетового або рожевого кольору додайте шматочок вареного буряка.
- Для зеленого кольору використовуйте варений шпинат. Ви отримаєте зелений майонез із легким присмаком.
- Для рослинного соусу з тартару ви можете додати каперси, соління та цибулю.
- Для рожевого майонезу, усе що вам потрібно зробити, це додати трохи кетчупу до суміші.
Рекомендоване використання
- Салати. Замість олії та оцту.
- Бутерброди та гамбургери.
- Гарніри: омлети, паштети.
- Для овочів та інших запечених страв.
- Соус для піци (замість томатного соусу).
Домашній вегетаріанський майонез дає змогу створювати унікальні страви та насолоджуватися різноманітними натуральними та здоровими харчовими продуктами.