Корисні властивості мигдального молока

Мигдальне молоко багате на вітаміни та мінерали і має консистенцію, схожу на звичайне коров’яче молоко, але мигдальне молоко не містить глютену, лактози та холестерину.
Корисні властивості мигдального молока

Останнє оновлення: 26 жовтня, 2018

Мигдальне молоко є одним з найкращих продуктів, яке чудово допомагає втратити вагу. Користь від вживання мигдального молока – безцінна. Воно не містить лактози, багате на антиоксиданти і необхідні мінерали, такі як калій і кальцій.  Мигдальне молоко – ідеальна альтернатива коров’ячому молоку, оскільки воно має низький вміст холестерину, має чудовий мигдальний аромат, багате на вітаміни, а також має значно менше калорій, ніж соєве молоко.

Властивості мигдального молока

Мигдаль багато хто помилково вважає лише ласощами, не беручи до уваги його лікувальні властивості. Тим не менше, корисні властивості мигдалю давно доведені та не ставляться під сумнів. Поєднання компонентів у складі цієї рослини робить його цінним лікувальним засобом, який може бути корисним при цілому ряді захворювань, а також – чудовим засобом профілактики недуг.

Однією із головних переваг мигдального молока є те, що воно не містить глютену, лактози та холестерину. Оскільки воно має таку ж консистенцію, що і коров’яче молоко, то може бути використане для тих самих цілей, наприклад, приготування молочних страв.

Мигдальне молоко також має велику кількість вітаміну Е, який є природним антиоксидантом та допомагає запобігти раку, сповільнює процес старіння. Крім вітаміну Е мигдальне молоко також має вітаміни D і А, білки, омега-6 жирні кислоти, цинк, кальцій, залізо, магній і калій.

властивості мигдального молока

Мигдальне молоко має схожі властивості з коров’ячим, однак, воно має більш низьку калорійність. Ось наприклад, склянка коров’ячого молока містить 140 кілокалорій, склянка рисового молока – 120, соєве молоко має 80, а мигдальне молоко має всього на всього 40 кілокалорій. Якщо мигдальне молоко приготовлене без цукру, то воно міститиме тільки 30 кілокалорій на склянку напою.

До того ж, у мигдальному молоці міститься велика кількість розчинної та нерозчинної клітковини. Ось чому мигдальне молоко захищає стінки товстої кишки, допомагає регулювати засвоєння цукру і контролювати рівень холестерину в організмі.

Проте ми рекомендуємо вам перевіряти етикетку, оскільки поживна цінність молока може варіюватися в залежності від різних виробників мигдального напою. Але у будь-якому разі, мигдальне молоко є поживним, здоровим продуктом харчування і цілком може замінити, всім доступне сьогодні, коров’яче молоко.

8 властивостей мигдального молока, корисних для здоров’я

мигдаль

Мигдальне молоко має багато властивостей, які можуть принести користь здоров’ю багатьох людей. Якщо ви хочете, наприклад, схуднути, то мигдальне молоко допоможе відрегулювати рівень холестерину в організмі, або, якщо ви страждаєте на гастрит, то вживаючи це молоко щодня, ви пришвидшите видужання.

Сьогодні у цій статті ви дізнаєтеся про вісім корисних для здоров’я властивостей мигдального молока, і ми пояснимо, чому саме мигдальне молоко слід обов’язково додати у свій раціон харчування.

  • Споживання мигдального молока дуже допоможе тим, у кого підвищений рівень холестерину і тригліцеридів, оскільки воно збільшує рівень хорошого холестерину (HDL) і зменшує рівень поганого холестерину (LDL). Для невеликого порівняння: мигальне молоко знижує рівень холестерину в два рази більше, ніж оливкова олія. До того ж, саме це молоко зміцнює серце.
  • Через те, що мигдальне молоко має низьку калорійність, це робить його ідеальним напоєм для тих, хто хоче скинути зайву вагу. Просто додайте мигдальне молоко замість коров’ячого у свій щоденний раціон і ви побачите, що це може реально допомогти вам трохи схуднути. Слід зауважити, що перейти на мигдальне молоко не буде дуже важко, адже воно на вигляд і навіть на смак не дуже відрізняється від коров’ячого.
  • Мигдальне молоко допомагає засвоєнню корисного цукру і жиру.
  • Мигдальне молоко легко засвоюється, його рекомендують для тих, хто страждає на непереносимість лактози. Із його допомогою процес травлення відбуватиметься дуже швидко і непомітно для вас.
  • Мигдальне молоко рекомендують тим, хто страждає на діарею та блювоту, оскільки при наявності цих недуг організм втрачає багато калію. Мигдальне молоко має високий вміст калію, допомагає поповнити запаси цього мінералу в організмі.
  • Клітковина, що міститься в мигдалевому молоці, допомагає захистити стінки кишечника.
  • Багато людей, які страждають від гастриту або інших шлунково-кишкових захворювань, додають мигдальне молоко до їхньої дієти, щоб допомогти врегулювати  функції травлення.
  • Вітамін В2, який теж міститься в мигдалевому молоці, допомагає зміцнити нігті та волосся, а також зберегти шкіру зволоженою.

Побічні ефекти мигдального молока

Ідеальних продуктів не буває, і навіть мигдальне молоко не можна вважати ідеальною їжею. Воно має певні застереження і побічні ефекти у вживанні, на які ми радимо вам звернути увагу, перш ніж почати регулярно його вживати.

Негативний вплив на щитовидну залозу

щитовидна залоза

Мигдаль містить деякі хімічні речовини, які можуть перешкодити правильному засвоєнню йоду організмом. Це може негативно вплинути на щитовидну залозу.

Продукти харчування, як соя, капуста, лляне насіння, броколі, мигдаль можуть  викликати збільшення щитовидної залози. Якщо ви їсте занадто багато цих продуктів, то хімічні речовини, що містяться в цих продуктах можуть блокувати засвоєння йоду організмом і призвести до утворення пухлин.

Вище названі продукти можуть зашкодити вашому здоров’ю у великих кількостях, але в той же час вони дійсно можуть бути дуже корисні для імунної системи людини. Тим не менше, якщо у вас порушені функції щитовидної залози,  вам не слід вживати ці продукти у великих кількостях. Кожному, хто має порушення щитовидної залози, слід уникнути вживання мигдального молока.

З іншого боку, у кого немає проблем із щитовидною залозою, пиття мигдального молока в міру кожного дня не матиме негативного впливу на її роботу.

Мигдальне молоко не радять пити немовлятам

Використання соєвого або мигдального молока замість коров’ячого для дитячого харчування – це, як правило, ризикована заміна. Мигдальне молоко – це не той продукт харчування, який є корисним для дитячого харчування.

Якщо ви віддасте перевагу мигдальному молоку замість грудного материнського молока або дитячого харчування, дитина, швидше за все, відчуватиме постійний голод і плакатиме від недоїдання, а також може мати проблеми зі здоров’ям протягом усього життя.

Навіть нерегулярне вживання мигдального молока замість грудного материнського  для дитячого харчування може бути небезпечним. Дослідження, проведені в Американському коледжі харчування виявили, що в немовлят, які п’ють мигдальне молоко розвивається автоімунне захворювання щитовидної залози.

Цих хімічних речовин, які спричиняють появу зобу, набагато більше в організмі дитини, ніж у дорослого. Ось чому вам слід уникати використання мигдального молока для харчування немовлят, навіть в помірних кількостях.

Занадто великий вміст цукру

Одним з найбільш очевидних проблем мигдального молока –  це велика кількість цукру. Навіть якщо мигдальне молоко природно не містить цукру взагалі, більшість виробників додають цукор для поліпшення смаку молока.

На ринку сьогодні можна придбати мигдальне молоко, у кожній порції якого є близько 20 грамів цукру. На щастя, в даний час існує багато компаній, які виробляють мигдальне молоко без додавання цукру і в кожній порції міститься менше 1 грама вуглеводів. Ось чому ми рекомендуємо перевіряти етикетку і тоді ви будете правильно проінформовані про те, що ви п’єте.

Рецепт: як приготувати мигдальне молоко власноруч

мигдальні горіхи

Ми рекомендуємо вам зробити мигдальне молоко власного приготування.

Мигдальне молоко дуже легко зробити. Вам просто потрібно чашку сирого мигдалю, три чашки води, сіль і цукор. Для того, щоб приготувати молоко із мигдалю просто виконайте ці прості кроки:

  • Замочіть сирий мигдаль на ніч або, принаймні, протягом восьми годин.
  • Потім вам потрібно процідити мигдаль і промити його чистою холодною водою.
  • Додайте мигдаль і три склянки води в блендер.
  • Усе перемішуйте протягом 10 хвилин. У процесі подрібнювання продуктів змінюйте швидкість. Наприклад: змішуйте спочатку на низькому рівні протягом 3 хвилин, потім на високому протягом 3 хвилин, і насамкінець на максимальній швидкості.
  • Коли ви нарешті все добре перемішаєте та отримаєте білу рідину, ви можете додати трохи цукру або меду, щоб підсолодити напій, а потім додати дрібку солі.
  • Потім вам слід процідити вміст блендера через марлю, щоб у молоці не залишилось осаду.
  • Ось! Мигдальне молоко готове!

Один із показників хорошого мигдального молока – це його білий колір і текстура, схожа на коров’яче молоко. Можна додати приготовлене вами мигдальне молоко в пластівці, каву, можна просто його пити або навіть використовувати як інгредієнт для приготування здорових і поживних страв.

Декілька рецептів

Ось деякі практичні, вегетаріанські рецепти, у яких можна використовувати мигдальне молоко.

Цибулева сальса на чотири особи

Сальса — соус мексиканської кухні. Різновид холодної страви, часто пікантного смаку з різноманітними подрібненими складниками та приправами.

Інгредієнти:

  • 250 грамів цибулі
  • 2 ложки вершків
  • 1 склянка мигдалевого молока
  • Сіль
  • Оливкова олія

Щоб приготувати цибулеву сальсу вам потрібно дрібно нарізати цибулю і приготувати її на пару, додавши трохи оливкової олії. Через п’ять хвилин, додати мигдальне молоко, сіль і вершки. Насамкінець усі інгредієнти потрібно змішати.

Овочевий паштет на чотири особи

Інгредієнти:

  • Від 100 до 150 грамів грінок
  • 1/4 літра мигдалевого молока
  • 30 грамів маслин без кісточок
  • 2 дрібно нарізані великі цибулини
  • 2 потерті морквини
  • 2 зубчики часнику
  • Трав’яні приправи
  • Томатний соус
  • Соняшникова олія
  • Сіль

Для приготування овочевого паштету, вам слід замочити сухарики в мигдалевому молоці протягом декількох годин. Потім необхідно приготувати цибулю і часник на пару.

Після цього змішайте всі інгредієнти разом в блендері та помістіть їх у форму, попередньо змащену рослинною олією. Випікати слід протягом 30 хвилин. Після того як паштет трохи охолоне, його можна їсти. Ви також можете зверху полити паштет томатним соусом, якщо бажаєте.



  • Dhakal, S., Liu, C., Zhang, Y., Roux, K. H., Sathe, S. K., & Balasubramaniam, V. M. (2014). Effect of high pressure processing on the immunoreactivity of almond milk. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2014.02.021
  • Pal, A., Lobo Melita, M., & Khanum, F. (2013). Extraction, purification and thermodynamic characterization of almond (Amygdalus communis) ??-galactosidase for the preparation of delactosed milk. Food Technology and Biotechnology. https://doi.org/10.1242/dev.02185
  • Briviba, K., Gräf, V., Walz, E., Guamis, B., & Butz, P. (2016). Ultra high pressure homogenization of almond milk: Physico-chemical and physiological effects. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.06.063

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.