Як приймати спіруліну, щоб вона діяла максимально ефективно
Спіруліна – це водорості. Сьогодні її споживають як харчову добавку або суперпродукт, який є простим і натуральним способом збільшити кількість вітамінів і мінералів у раціоні. Роглянемо в нашій статті як приймати спіруліну.
Дізнайтеся, як приймати спіруліну, щоб вона діяла максимально ефективно, і відкрийте для себе її дивовижні властивості в нашій статті.
Що таке спіруліна?
Спіруліна – це синьо-зелені водорості, які можна зустріти в слабозасолених, лужних і теплих водах. Її назва виникла через цікаву спіральну форму рослини. Утім у науці ці водорості називають Arthrospira.
Це один із найбільш повноцінних і поживних продуктів. Зокрема, у 1988 році НАСА підтвердила це, включивши спіруліну в раціон космонавтів.
Ацтеки також споживали її, щоб набратися сил для виконання важливих фізичних завдань. Крім того, спіруліна вважається чудовою добавкою для спортсменів.
Поживна цінність спіруліни
Завдяки своїм поживним харчовим властивостям спіруліна є дуже ефективним засобом для подолання дефіциту різних речовин. Крім того, вона допомагає лікувати певні розлади.
Погляньмо на склад спіруліни:
- Перш за все, це одне з найкращих рослинних джерел білка, який надзвичайно поживний і добре перетравлюється. Зокрема, вона на 65-70% складається з нього.
- Спіруліна багата на хлорофіл, зелений пігмент, відомий своїми детоксикуючими можливостями.
- Крім того, вона містить вітаміни B, C, D й E.
- У спіруліні також є мінерали, зокрема калій, селен, мідь, марганець, магній, фосфор і цинк.
- Вона містить травні ферменти.
- Спіруліна відома своїми антиоксидантними властивостями завдяки вмісту натуральних пігментів (хлорофілу, каротиноїдів і фікоціанінів).
- Насамкінець, вона на 7% складається з незамінних жирних кислот.
Переваги для здоров’я
Спіруліна надзвичайно корисна для здоров’я. Вона:
- сприяє схудненню, тому її рекомендують додати до раціону для здорової втрати ваги. Річ у тім, що вона дарує відчуття ситості, адже активізує метаболізм, стимулюючи спалення жиру.
- покращує стан бактеріальної флори, регулює роботу кишківника й очищає його;
- зменшує запалення;
- знімає біль у суглобах;
- запобігає остеопорозу;
- запобігає анемії та лікує її без необхідності приймати добавки із залізом;
- має потужну очисну дію, адже сприяє природному виведенню токсинів, які накопичуються в організмі та спричиняють захворювання.
- дарує заряд енергії, зменшує втому та стрес;
- покращує концентрацію та пам’ять;
- стимулює травлення;
- зміцнює імунну систему та прискорює відновлювальні процеси під час одужання.
- завдяки своїм антиоксидантним властивостям запобігає передчасній появі ознак старіння та пошкодженню клітин, спричинених впливом вільних радикалів, стресу тощо.
- Покращує роботу нирок.
Як приймати спіруліну?
Як приймати спіруліну та коли це робити залежить від того, чого ви хочете досягти.
- Якщо ви хочете схуднути, приймайте спіруліну зі склянкою води за півгодини перед кожним прийомом їжі. Таким чином вона створить природний ефект ситості, і ви зможете їсти менше, не почуваючись голодними.
- Якщо ви хочете набрати вагу, приймайте спіруліну одразу після їди як десерт.
- Якщо вам потрібно вилікувати певний розлад, приймайте спіруліну натщесерце за півгодини перед будь-яким прийомом їжі.
- Якщо ви використовуєте її як натуральну добавку, додавайте спіруліну у смузі з фруктів і зелених листових овочів.
Ми рекомендуємо вибирати спіруліну високої якості. Вона має бути органічна та не містити шкідливих сполук, адже водорості дуже легко все поглинають.
Рекомендована доза
Ви можете приймати порошок спіруліни, змішаний із водою чи їжею, або споживати її у вигляді капсул чи таблеток.Зазвичай доза, з якої варто починати, 500 мг або 1 г від 1 до 3 разів на день, утім ви поступово можете збільшувати її. Проте не забувайте звертати увагу на реакцію організму (навіть краще, якщо за вами спостерігаме лікар).
Важливо починати з невеликої кількості, адже спіруліна має потужні сечогінні властивості, які можуть спричинити певні неприємні побічні ефекти (головний біль, розлади кишківника тощо).
Саме тому ми також рекомендуємо пити багато води під час лікування – щонайменше 6-8 склянок на день, окремо від їди.
- AlFadhly, N., Alhelfi, N., Altemimi, A., Verma, D., Cacciola, F., & Narayanankutty, A. (2022). Trends and technological advancements in the possible food applications of Spirulina and their health benefits: A Review. Molecules, 27(17). https://www.mdpi.com/1420-3049/27/17/5584
- Ahmad, A., Intikhab, A., Zafar, S., Farooq, U., Shah, H., Akram, S., Abid, J., Parveen, Z., & Iqbal, S. (2023). Spirulina, an FDA-approved functional food: Worth the hype? Cellular and Molecular Biology, 69(1), 137-144. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37213142/
- Ezquerra, J., & Chan, J. (2021). Capacidad antioxidante y mecanismo de acción de pigmentos en organismos marinos. CienciaUAT, 15(2), 186-197. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-78582021000100186
- Fais, G., Manca, A., Bolognesi, F., Borselli, M., Concas, A., Busutti, M., Broggi, G., Sanna, P., Castillo, Y. M., Rivero, R., Bencomo, A., Ventura, Y., Altea, M., Pantaleo, A., Gabrielli, G., Biglioli, F., Cao, G., & Giannaccare, G. (2022). Wide Range Applications of Spirulina: From Earth to Space Missions. Marine Drugs, 20(5), 299. https://www.mdpi.com/1660-3397/20/5/299
- García, R., Rodríguez, J., & Mejía, D. (2020). Efecto hepatoprotector, antioxidante y anticancerígeno de la espirulina. Revista Habanera de Ciencias Médicas, 19(6). https://revhabanera.sld.cu/index.php/rhab/article/view/2960
- Lixi, F., Vitiello, L., & Giannaccare, G. (2024). Marine Natural Products Rescuing the Eye: A Narrative Review. Marine Drugs, 22(4), 155. https://www.mdpi.com/1660-3397/22/4/155
- Moradi, S., Ziaei, R., Foshati, S., Mohammadi, H., Nachvak, S., Rouhani, M. (2019). Effects of Spirulina supplementation on obesity: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Complementary Therapies in Medicine, 47. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229919311367
- Ragusa, I., Nardone, G. N., Zanatta, S., Bertin, W., & Amadio, E. (2021). Spirulina for Skin Care: A Bright Blue Future. Cosmetics, 8(1), 7. https://www.mdpi.com/2079-9284/8/1/7
- U. S. Department of Agriculture. (1 de abril de 2019). Seaweed, spirulina, dried. FoodData Central. USDA. Consultado el 16 de abril del 2024 https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170495/nutrients
- Wan, D., Wu, Q., & Kuča, K. (2021). Chapter 57 – Spirulina. Nutraceuticals (Segunda Edición). Efficacy, Safety and Toxicity, 959-974. Academic Press. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128210383000574
- WebMD. (2020). Blue-Green Algae – Uses, Side Effects, and More. WebMD. Consultado el 10 de abril de 2024. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-923/blue-green-algae