7 продуктів для покращення роботи нирок

Одним з найефективніших продуктів для покращення роботи нирок є баклажан. Цей овоч не лише володіє потужними сечогінними властивостями, але й має здатність боротися з вільними радикалами, запобігає появі каменів у нирках та покращує здатність нирок виконувати їхні функції.
7 продуктів для покращення роботи нирок

Останнє оновлення: 03 лютого, 2019

Здоров’я нирок є надзвичайно важливим для підтримання хорошого загального самопочуття людини. Цей орган виконує багато важливих функцій, зокрема виводить з організму токсини через сечу, фільтрує кров та навіть відповідає за вироблення деяких важливих гормонів. У цій статті ми зібрали 7 корисних продуктів, які необхідно включити до раціону для покращення роботи нирок. Переконайтеся в їхній ефективності на власному досвіді!

Ми часто не надаємо належної уваги важливості усіх цих функцій. Утім, важливо запам’ятати, що якщо нирки перестають виконувати свою роботу належним чином, організм може переповнитися отруйними токсинами. Якщо не лікувати розлади нирок, з часом це може призвести до погіршення роботи інших внутрішніх органів.

Не чекайте, доки нирки відмовлять – турбуйтеся про їхній стан заздалегідь. Для цього потрібно дотримуватися принципів правильного харчування, уникати токсичних речовин та вживати якомога більше корисних продуктів та життєво необхідних вітамінів.

Продукти з високим вмістом клітковини, антиоксидантів та ферментів сприяють очищенню організму від токсинів. Це особливо актуально, якщо у вас вже діагностували розлади у роботі нирок.

Продукти для покращення роботи нирок

1. Червоний перець

перець для покращення роботи нирок

У складі червоного перцю є сполуки з потужними сечогінними та антиоксидантними властивостями. За умови регулярного вживання цей овоч покращує роботу нирок. До того ж, червоний перець прискорює процес виведення зайвої рідини із тканин внутрішніх органів.

  • Червоний перець характеризується високим вмістом калію та натрію. Баланс цих елементів є дуже важливим для швидкої реакції організму на розвиток будь-яких запальних процесів.
  • Вітаміни та мінерали, на які багатий червоний перець, прискорюють відновлення клітин та зменшують згубний вплив вільних радикалів на тканини внутрішніх органів.
  • Червоний перець рекомендують регулярно вживати пацієнтам з нирковою недостатністю та інфекційними захворюваннями, адже цей продукт чудово бореться із запальним процесом у нирках. Ба більше, сполуки, що містяться у червоному перці, регулюють рівень електролітів в організмі.

2. Цибуля

Цей овоч здобув свою популярність завдяки високому вмісту антиоксидантів, саме тому він є одним з найефективніших натуральних засобів для покращення роботи нирок.

  • У цибулі міститься велика кількість кератину. Ця речовина зупиняє пошкодження клітин у здорових тканинах серця та нирок.
  • Цибуля містить аліцин – сірчану сполуку, яка зменшує запальний процес в організмі. До того ж, аліцин є ефективним засобом для профілактики надмірного накопичення токсинів у нирках.

Оскільки цибуля володіє потужними антибіотичними властивостями, її рекомендують використовувати не лише для покращення роботи нирок, але й для боротьби з різноманітними вірусними та бактеріальними інфекціями.

3. Баклажан

баклажан покращує роботу нирок

Баклажани характеризуються високим вмістом вітамінів та мінералів. Цей овоч не лише покращує роботу нирок, але й допомагає серцево-судинній системі виконувати свої функції належним чином.

  • Баклажан володіє потужними сечогінними та очищувальними властивостями, які сприяють виведенню зайвої рідини та токсинів, а також запобігають передчасному старінню та пошкодженню тканин внутрішніх органів.
  • Завдяки високому вмісту антиоксидантів баклажани є ефективним натуральним засобом для нівеляції згубного впливу вільних радикалів на організм людини. Спеціалісти рекомендують вживати баклажани для профілактики ниркової недостатності та ракових захворювань.
  • У баклажанах міститься велика кількість клітковини. Ця поживна речовина є незамінною для регуляції рівня холестерину в організмі та фільтрації крові від токсинів та шкідливих речовин.

3. Горіхи

Горіхи багаті на вміст життєво необхідних жирних кислот, амінокислот та антиоксидантів. Саме тому цей продукт рекомендують вживати регулярно з метою покращення роботи нирок.

  • За умови регулярного вживання горіхів у помірній кількості можна запобігти розвиткові запальних процесів в організмі. Вірте чи ні, але горіхи є чудовим способом запобігти появі ознак передчасного старіння.
  • У горіхах міститься велика кількість вітамінів та мінералів, які прискорюють процес очищення організму від токсинів та шкідливих відходів. Також горіхи рекомендують вживати для профілактики запальних процесів та різноманітних захворювань.
  • Горіхи є неймовірно ситним продуктом, який забезпечує довготривале відчуття ситості, захищає від переїдання та зменшує тягу до шкідливих перекусів.

5. Жирна риба

жирна риба для покращення роботи нирок

Жирні сорти риби є потужним джерелом жирних кислот Омега-3.

  • Ці жирні кислоти разом з незамінними амінокислотами та мінералами сприяють зменшенню запальних процесів в організмі. До того ж, вони сприяють відновленню пошкоджених клітин у нирках.
  • За умови регулярного споживання жирної риби можна запобігти розвитку гіпертонії та відрегулювати рівень холестерину в організмі.
  • Риба, особливо жирних сортів, сприяє регуляції кількості солі та білка у сечі людини. Завдяки цьому можна запобігти появі каменів та закупорень у нирках.

6. Кавун

У цій смачній тропічній ягоді міститься велика кількість води та корисних антиоксидантів, які сприяють виведенню з нирок відходів та токсинів. Завдяки своїм очищувальним властивостям кавун є чудовим методом профілактики різноманітних захворювань.

  • Кавун володіє сечогінними властивостями, які стимулюють виведення зайвої рідини з внутрішніх тканин. За умови регулярного вживання кавуна можна запобігти розвитку запальних процесів та знизити ризик інфекційних захворювань.
  • Спеціалісти з харчування та дієтологи радять вживати кавун для підтримання водного балансу в організмі. До того ж, він стимулює активність клітин та регулює рівень електролітів в організмі.

7. Ананас

ананас стимулює роботу нирок

Цей тропічний фрукт можна додавати до багатьох страв. Завдяки його унікальному смаку та корисним властивостям ананас є одним з найефективніших натуральних засобів для покращення роботи нирок.

  • В ананасі міститься активна сполука під назвою бромелайн. Цей компонент відповідає за протизапальні та антиоксидантні властивості фрукта, які сприяють зміцненню нирок та забезпечують їхнє функціонування.
  • Завдяки своїм сечогінним властивостям ананас прискорює процес виведення з організму зайвої рідини та запобігає розвиткові таких ускладнень, як високий кров’яний тиск та ниркова недостатність.
  • Лікарі рекомендують регулярно вживати ананас для очищення крові, адже за умови виведення токсинів та шкідливих речовин можна запобігти розвиткові різноманітних захворювань.

А ви піклуєтеся про нирки? Якщо ні, тоді неодмінно включіть всі вищезгадані продукти до свого раціону, і вже зовсім скоро ви помітите суттєве покращення самопочуття.

“]



  • U.S. Department of Health and Human Services. (2009). The Kidneys and How They Work. National Institutes of Health. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Center for Disease Control and Prevention. (2017). National Chronic Kidney Disease Fact Sheet, 2017. US Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention.
  • Finley, J. W. (2009). Functional foods. In Adequate Food for All: Culture, Science, and Technology of Food in the 21st Century. https://doi.org/10.1201/9781420077544

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.