Які продукти можна вживати, якщо у вас виразка шлунка?

Завдяки своїм потужним протизапальним та лужним властивостям ці харчові продукти здатні покращити ваше самопочуття, якщо вам поставили неприємний діагноз "виразка шлунка". За умови регулярного вживання продуктів, про які ми детальніше розповімо у цій статті, ви зможете зменшити симптоми захворювання та покращити свій стан.
Які продукти можна вживати, якщо у вас виразка шлунка?

Останнє оновлення: 04 грудня, 2018

Виразка шлунка – це захворювання, яке розвивається в слизовій оболонці у результаті надмірного виділення шлункових соків.

Найпоширенішою причиною розвитку цієї хвороби є стрімкий ріст бактерії “гелікобактер пілорі”, хоч іноді виразка шлунка виникає у результаті надмірного вживання певних медикаментів.

Якщо ви хочете зменшити неприємні симптоми цього захворювання, радимо додати до свого раціону деякі корисні продукти, про які ми й розповімо у цій статті.

Одними з головних ознак виразки шлунка є біль та пекучі відчуття в животі. Утім, часом виразка шлунка супроводжується кислотним рефлюксом, важкістю у шлунку та втратою здатності перетравлювати продукти, які можуть подразнювати слизову оболонку шлунка.

У більшості випадків ознаки виразки є досить м’якими, і хворому рекомендують тільки внести незначні зміни до щоденного раціону. Утім, трапляються випадки, коли виразка шлунка стає причиною різноманітних ускладнень і навіть призводить до нудоти та блювоти. У таких випадках необхідно не зволікати та одразу звернутися до лікаря.

Насправді є велика кількість продуктів, які допомагають регулювати рівень рН природним шляхом та зменшують неприємні симптоми виразки. Саме тому у цій статті ми зібрали найефективніші харчові продукти, які неодмінно потрібно вживати постійно, якщо у вас виразка шлунка.

Які продукти можна вживати хворим на виразку?

Щоденні харчові звички мають безпосередній вплив на стан та самопочуття хворих на виразку шлунка. Деякі продукти тільки погіршують симптоми виразки, тоді як інші допомагають відновлювати тканини та прискорюють одужання.

які продукти можна вживати при виразці шлунка

Зверніть увагу, що зміна раціону – це лише додаток до основних видів терапії, призначених лікарем. Попри те, що деякі продукти справді здатні контролювати симптоми виразки, їх не можна вважати повноцінною заміною рекомендованих спеціалістом медикаментів.

Виразка шлунка: що можна їсти?

1. Морква

Цей корисний овоч заслужено вважають одним із найбільш ефективних та потрібних для хворих на виразку шлунка. Морква володіє потужними лужними та загоювальними властивостями, завдяки яким вона допомагає відновлювати слизову оболонку, пошкоджену надлишками шлункових соків.

Якщо ви будете регулярно додавати моркву до соків та салатів, а також готувати на її основі смачне овочеве пюре, то зможете зменшити дискомфортні відчуття та контролювати такі неприємні симптоми, як печія та кислотний рефлюкс.

2. Яблука

Завдяки високому вмісту незамінних поживних речовин яблука є одним з найпопулярніших продуктів у раціоні хворих на виразку шлунка. Цей фрукт характеризується високим вмістом дієтичної клітковини та органічних кислот, які мають здатність регулювати роботу органів травної системи.

Вірте чи ні, але яблука рекомендують вживати не тільки для зменшення симптомів виразки шлунка, але й для лікування гастриту, закрепів та діареї.

3. Алое вера

Кристали, що містяться в пагонах алое вера, відомі своєю потужною загоювальною та протимікробною дією. Якщо у вас виразка шлунка, рекомендуємо регулярно використовувати натуральні засоби на основі алое вера. За допомогою них ви зможете контролювати процес вироблення шлункових соків та усунути подразнення слизової оболонки шлунка.

Корисні агенти, що входять до складу алое, перешкоджають інтенсивному росту бактерій “гелікобактер пілорі”, які й є головною причиною розвитку виразки шлунка. До того ж, алое вера також містить алоемодин та алоелеїн. Саме ці компоненти прискорюють процес відновлення пошкоджених тканин.

4. Банани

Ці фрукти характеризуються високим вмістом крохмалю та корисних лужних сполук, які при потраплянні в організм мають здатність регулювати рівень рН у шлунку. За умови регулярного вживання бананів можна зупинити процес пошкодження слизової оболонки та знизити ризик появи виразок.

банани при виразці шлунка

Банани м’яко впливають на шлунок, а завдяки високому вмісту поживних речовин вони допомагають відновити пошкоджені тканини. До того ж, банани зменшують дискомфортні відчуття, які часто виникають у результаті кислотного рефлюксу та гастриту.

5. Картопля

Оскільки картоплю вважають найкращим антацидним продуктом, страви та натуральні засоби на її основі є дуже дієвими при виразці шлунка. Своїми неймовірними корисними властивостями картопля завдячує високому вмісту крохмалю, клітковини та незамінних антиоксидантів. Усі ці речовини мають здатність оптимізовувати процес травлення.

Лужні солі, що входять до складу картоплі, зменшують ознаки запального процесу та допомагають прискорювати процес відновлення тканин, що пошкоджуються у результаті постійного подразнення кислотами. До того ж картопля має здатність боротися з печією у шлунку, усувати набряки та зменшувати ознаки кислотного рефлюксу.

6. Насіння льону

При замочуванні лляного насіння у воді виділяється желейна субстанція, яка ефективно зменшує симптоми виразки. За умови регулярного вживання цього продукту можна усунути ознаки запального процесу та печії, якими часто супроводжується виразка шлунка.

До того ж насіння льону є потужним природним джерелом жирних кислот Омега-3 та дієтичної клітковини. Ці поживні речовини необхідні для відновлення слизової оболонки та тканин шлунка, які пошкоджуються при виразці.

Харчові продукти, яким не можна вживати хворим на виразку шлунка

На жаль, є велика кількість продуктів з високим вмістом кислот. Вони можуть тільки погіршити фізичний стан хворих на виразку шлунка. Дуже важливо навчитися розрізняти, які продукти є шкідливими для організму, а отже від них краще відмовитися на час лікування від виразки.

шкідливі продукти, які не можна вживати хворим на виразку

Якщо вам поставили діагноз “виразка шлунка”, радимо вилучити зі свого раціону такі  продукти:

  • Кава та інші напої, що містять кофеїн
  • Солодощі та інші продукти з високим вмістом рафінованого цукру
  • Газовані напої
  • Гострі страви
  • Алкогольні напої
  • Смажена їжа та фаст-фуд
  • Хліб та інша випічка промислового виробництва.

Не забувайте, що за появи перших симптомів виразки шлунка необхідно одразу звернутися за допомогою до лікаря. Попри те, що це захворювання може мати й доволі легкий перебіг, дуже важливо знати точний діагноз та отримати консультацію кваліфікованого спеціаліста.

Повірте, що за умови регулярного вживання корисних продуктів, згаданих вище, можна суттєво зменшити неприємні симптоми виразки.



  • Dao DQ., Ngo TC., Thong NM., Nam PC., Is vitamin A an antioxidant or a pro oxidant? J Phys Chem B, 2017. 121: 9348-9357.
  • Domínguez Fernández RN., Arzate Vázquez I., Chanona Pérez JJ., Welti Chanes JS., et al., Gel: structure, chemical composition, processing, biological activity and importance in pharmaceutical and food industry. Revista Mexicana de Ingenieria Química 2012.
  • Ferrer López, I., Pérez Pozo, J. M., & Herrerías Gutiérrez, J. M. (2004). Guía de seguimiento farmacoterapéutico sobre úlcera péptica. Grupo de Investigación en Atención Farmacéutica (GIAF). https://www.ugr.es/~cts131/esp/guias/GUIA_ULCERA.pdf
  • Suzuki T., Masui A., Nakamura J., Shiozawa H., et al., Yogurt containing lactobacillus gasseri mitigates aspirin induced small bowel injuries: a prospective, randomized, doublé blind, placebo controlled trial. Digestion, 2017. 95: 49-54.
  • Veloz, A. I. R., Perera, L. M. S., & Dorvigny, B. M. (2012). Tratamientos convencionales y medicina alternativa de la úlcera péptica. Revista cubana de farmacia, 46(1), 127-137. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75152012000100015

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.