Які продукти не варто давати 9-місячній дитині?
Навіть якщо у вас досі немає власних дітей, ви точно неодноразово чули, що не всі харчові продукти можна давати немовлятам. Харчування діток у перші місяці життя має бути неймовірно поживним та збалансованим. Саме тому ідеально з перших днів годувати немовля грудним молоком, адже у ньому містяться всі необхідні для дитячого організму вітаміни та корисні речовини.
Коли ви вперше вводитимете малюку прикорм, тобто так звану “тверду їжу”, неодмінно підберіть тільки ті продукти, які позитивно впливатимуть на подальший ріст та розвиток немовляти. Звісно, кожна дитина є особливою, проте у віці 9 місяців малюку необхідно давати не тільки молоко, але й інші харчові продукти.
Не варто забувати, що кожен окремий організм може по-своєму реагувати на ті самі продукти. Для того, щоб допомогти вам правильно скласти раціон для свого малюка, ми зібрали у цій статті 11 продуктів, які не варто давати дітям до року.
Продукти, які не можна давати 9-місячній дитині
Якщо травна система вашого малюка працюватиме без перебоїв, то завдяки поживним речовинам у раціоні він ростиме здоровим та щасливим. Втім, існує ціла низка харчових продуктів, які немовлятам дуже важко перетравлювати. Після їхнього вживання у дитини можуть з’явитися не тільки розлади травлення, але й сильна алергічна реакція.
Оскільки у дитячому організмі немає всіх необхідних ферментів, він не здатний засвоювати поживні речовини з їжі. Це може спричинити погіршення самопочуття та проблеми у роботі важливих внутрішніх органів. До того ж, через постійні розлади травлення дитина не набиратиме вагу такими темпами, які необхідні для здорового росту та розвитку.
1. Коров’яче або соєве молоко
Звісно, травні ферменти в організмі 9-місячної дитини не є настільки ж розвиненими, як ферменти в організмі дорослої людини. На жаль, немовля у такому віці досі не здатне перетравлювати білки, що містяться у цих видах молока. До того ж, і у коров’ячому, і у соєвому молоці містяться мінерали, які можуть негативно вплинути на роботу нирок.
2. Шпинат та листовий буряк (мангольд)
Звісно, ці продукти можна назвати важкими для травлення лише у тому випадку, якщо ви будете зловживати ними. Немовлятам не можна давати ці продукти з іншої причини, адже зазвичай овочі містять нітрати, а у зелених листових овочах рівень нітратів значно перевищує норму. Не забувайте, що при потраплянні в організм нітрати перетворюються на шкідливі солі – нітрити.
У великих кількостях нітрити можуть погіршити роботу внутрішніх органів та ускладнити процес транспортування кисню клітинами крові. Зверніть увагу, що підвищений рівень нітритів в організмі дитини можна виявити за допомогою синюватого відтінку шкіри, який у медицині відомий як ціаноз.
3. Сіль
Оскільки сіль є досить важким для травлення продуктом, вона може сильно перевантажити нирки немовляти. До того ж, не варто готувати для дитини супи на основі концентрованих бульйонних кубиків або розчинних порошків, адже вони містять велику кількість натрію. Намагайтеся зменшити кількість солі у раціоні немовляти до мінімуму.
4. Рафінований цукор
Цукор, який містять солодощі та пакетовані соки, після потрапляння в організм призводить до різких перепадів рівня глюкози у крові. Якщо ви хочете підсолодити страву для свого малюка, радимо відмовитися від рафінованого цукру на користь натурального пюре зі свіжих бананів або грудного молока.
До того ж дітям можна давати фрукти, адже у них теж міститься цукор, проте на відміну від рафінованого, він є натуральним та корисним.
5. Мед
До складу натурального меду входять спори, які починають дуже швидко розмножуватися при потраплянні в організм 9-місячної дитини. Велика кількість цих спор в організмі немовляти підвищує ризик розвитку ботулізму та ставить життя дитини під загрозу.
6. Газовані напої
Через високий вміст цукру, кофеїну та інших шкідливих додатків газовані солодкі напої є дуже шкідливими для організму немовляти. При потраплянні в організм ці речовини можуть негативно вплинути на кишкову флору, спровокувати гіперактивну поведінку та спричинити розлади сну.
7. Рисове молоко
Цей продукт не варто давати малюкам до 1 року, адже у ньому міститься висока концентрація арсену та інших металів. Зверніть увагу, що навіть старшим дітям споживати рисове молоко потрібно у помірних кількостях.
8. Випічка
Маленьким дітям не варто вживати продукти та страви, що не мають жодної поживної цінності та містять так звані “порожні калорії”. У жодному разі не годуйте малюка тістечками, випічкою та картопляними чипсами, адже ці страви характеризуються високим вмістом хімічних речовин, рафінованого цукру та солі.
9. Яйця
На жаль, яйця можуть викликати цілу низку сильних алергічних реакцій. Якщо ви наважилися вперше дати малюку яйце, почніть із жовтка, і лише через кілька місяців пригостіть дитину яєчним білком. Зверніть увагу, що найкраще включити до раціону цей потенційно небезпечний продукт лише після досягнення дитиною 1 року.
10. Продукти з клейкою текстурою
Деякі харчові продукти та страви з клейкою або липкою текстурою не можна давати маленьким дітям, адже вони можуть застрягнути у горлі малюка. Не варто годувати 9-місячну дитину жувальним зефіром, тушкованою квасолею або жувальною гумкою. Ці продукти дуже складно пережовувати, до того ж, вони можуть містити хімічні сполуки та велику кількість цукру, які є шкідливими для дитячого організму.
11. Продукти з низьким вмістом жиру
У жирах міститься велика кількість калорій, які необхідні дитині для правильного росту та розвитку. До того ж, зазвичай продукти з високим вмістом жиру містять жиророзчинні корисні речовини, зокрема вітамін D. Саме тому дітям дуже важко регулярно вживати продукти з достатнім вмістом жиру.
Поради для профілактики задушення
Не забувайте завжди приділяти належну увагу розміру шматочків їжі, яку ви пропонуєте своєму малюку. Великі шматочки можуть застрягнути у горлі дитини та призвести до задушення. Коли ви готуєте страву для малюка, краще перетирати продукти через сито або товкти їх до консистенції пюре. Якщо ви пропонуєте немовляті шматочки їжі, їхні розміри не повинні перевищувати 1 см.
Спеціалісти з харчування та педіатри не рекомендують годувати діток потенційно алергенними продуктами, поки вони не досягнуть 1 року. Втім, не рекомендуємо орієнтуватися виключно на вік дитини. Спостерігайте за реакцією дитини та беріть до уваги генетичний фактор, адже деякі малюки вже від народження є більш схильними до алергії за інших.
Якщо ви сумніваєтеся, краще зверніться за порадою до лікаря. Спеціаліст допоможе правильно скласти раціон для вашого немовляти.
- Eriksen KG., Christensen SH., Lind MV., Michaelsen KF., Human milk composition and infant growth. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2018. 21 (3): 200-206.
- Fidler Mis N., Braegger C., Bronsky J., Campoy C., et al., Sugar in infants, children and adolescents: a position paper of the european society for paediatric gastroenterology, hepatology and nutrition committee on nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2017. 65 (6): 681-696.
- Wikstrom S., Holst E., Infant botulism – why honey should be avoided for children up to one year. Lakartidningen, 2017.