10 продуктів, які пришвидшують процес старіння
Ви можете думати, що якщо будете їсте менше калорій та замінюєте цукор на синтетичні підсолоджувачі, ви допоможете своєму організму позбутися від зайвих кілограмів. Насправді вони лише стимулюють апетит та відчуття голоду, а також пришвидшують процес старіння.
Якщо ви хочете правильно харчуватися та піклуватися про своє тіло, важливо пам’ятати, що найкращий спосіб – це дотримуватися поживної та добре продуманої дієти.
Те, чим ви живите своє тіло, дуже важливо. Деякі продукти можуть заважати вашим м’язам та органам виконувати свої функції. Це означає, що вам буде досить складно справлятися зі своїми щоденними справами.
Продукти, які викликають старіння
“Ми – те, що ми їмо.” Це не просто гарна фраза. Те, що ви їсте насправді має дуже великий вплив на загальний стан вашого здоров’я та життя.
Харчування повинне бути поживним та збалансованим, а також виключати всі ці токсичні та шкідливі продукти. У цій статті ми поговоримо про певні продукти, які пришвидшують процес старіння організму.
У кожного є такі звички, які, ніби роблять життя кращим. Насправді ж вони лише завдають нам шкоди й в результаті можуть скоротити тривалість життя. Відкладіть свої столові прибори в сторону і дізнайтеся, які продукти пришвидшують процес старіння, а які просто є дуже шкідливими та, по суті, призводять до того, що робота нормальних функцій тіла сповільнюється.
Ковбасні вироби
Шинка, ковбаса, сосиски , салямі. У обідніх перекусах з меленого м’яса міститься багато жиру, особливо насичених жирів. Продукти, у яких вміст насиченого жиру на 100-грамову порцію перевищує 1,5 грами, є дуже шкідливими для здоров’я через те, що вони можуть збільшити ризик виникнення серцево-судинних захворювань, ожиріння, надмірної ваги та інсультів.
А ще у цих продуктах досить часто високий вміст нітратів, які при регулярному вживанні, можуть бути канцерогенними. Також не забувайте і про високий вміст натрію, який може призвести до хвороби серця та підвищення кров’яного тиску.
Солодкі напої
Напої, у яких міститься багато доданого цукру, вносять свою лепту у надмірну вагу та розвиток діабету. Хоча цукор і є необхідним для діяльності організму елементом, надмірні його дози, як от у солодких напоях, можуть негативно впливати на ваше здоров’я, а також навіть і на діяльність органів та неймовірно важливих систем організму.
Картопля фрі
По самі вінця повна насиченими та ненасиченими жирами, картопля фрі, якою б смачною вона не була, все ж не найкращий вибір для людей, які прагнуть дотримуватися здорового способу життя.
Кожні 100 грамів порції картоплі фрі містять біля 500 калорій, а це означає, що такий перекус може стати для вас ще одним кроком на дорозі до ожиріння та надмірної ваги.
Піца та гамбургери
Ну що може статися від декількох шматочків піци ввечері в п’ятницю або бургера приготованого на грилі у вихідні? А як щодо надмірної кількості насичених жирів, натрію та цукру?
Піца та гамбургери, які постійно їдять всьому світі, насправді один з найгірших харчових виборів, адже у них низька поживність і крім того, вони збільшують ризик виникнення різноманітних захворювань.
Морозиво
Яким би смачним і освіжальним воно не було, морозиво зроблене з насичених та ненасичених жирів та холестерину. Напевно, непотрібно вже і згадувати про кількість калорій, які містяться в морозиві.
Втім, подивімося правді в очі. Морозиво може бути неймовірно смачною їжею, але воно шкідливе для вашого здоров’я.
Цукерки
Ви ж знаєте, що їх роблять з цукру, правда? Це швидкоплинне задоволення матиме тривалі наслідки. У цукерках, які ви так любите, високий вміст цукру, який збільшує ризик розвитку діабету, ожиріння і може зробити ваш організм стійким до інсуліну.
Сіль
Хоча вашому організму і необхідна сіль для нормального функціонування, та, яка використовується для приготування страв та міститься у продуктах щоденного споживання, насправді не є корисною.
У технічній солі є складні хімічні сполуки, які можуть мати токсичний вплив на організм. Багата на сіль дієта може призвести до застою води або рідини чи до шкідливих відкладень у м’язах. Рекомендована денна доза солі – 6 грамів.
Штучні підсолоджувачі
Штучні підсолоджувачі діють як стимулятори та пробуджують ваш апетит. Тобто, коли ви стараєтесь їсти менше натурального цукру та дотримуватися дієти, штучні підсолоджувачі викликають у вас відчуття голоду, і таким чином, підвищують ризик того, що ви їстимете шкідливі продукти з високим вмістом цукру та жирів.
Червоне м’ясо
Все правильно, не можна їсти стейк кожного дня на вечерю. Червоне м’ясо неодмінно входить до збалансованого раціону харчування, але рекомендовано обмежити його вживання.
У червоному м’ясі високий вміст шкідливих для серця насичених жирів. Організм повільно перетравлює червоне м’ясо, тобто він використовує для цього важливу енергію, що не дуже на руку тим, хто прагне схуднути.
Рафіновані вуглеводи
Оброблені продукти зазвичай втрачають всю свою харчову цінність, тому коли ви їх їсте, ви можете також споживати і шкідливі компоненти, які в них містяться.
Зернові, наприклад, можуть бути поживним доповненням до вашої дієти, якщо їсти їх органічними або необробленими. Втім оброблені зернові по дорозі до полиць магазинів вже давно втратили майже всю поживну цінність.
Споживання рафінованих вуглеводів може призвести до підвищення рівня цукру в крові та застою жирів в організмі.
Варто запам’ятати
Для того, щоб жити довго та здорово, обов’язково потрібно правильно харчуватися. Ваша дієта повинна складатися зі збалансованих продуктів, які допомагають підтримувати основні функції організму.
Згодом ви побачите та відчуєте довготривалі переваги від споживання правильних та корисних продуктів та відмови від того, що пришвидшує процеси старіння.
- Organización Mundial de la Salud, O. (2015). Carcinogenicidad del consumo de carne roja y de la carne procesada. Web Page, 1. Retrieved from http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/es/
- Moss, M. (2013). The Extraordinary Science of Addictive Junk Food. The New York Times, online. https://doi.org/10.1109/TAP.2018.2869256
- Payab, M., Kelishadi, R., Qorbani, M., Motlagh, M. E., Ranjbar, S. H., Ardalan, G., … Heshmat, R. (2015). Association of junk food consumption with high blood pressure and obesity in Iranian children and adolescents: The CASPIAN-IV Study. Jornal de Pediatria, 91(2), 196–205. https://doi.org/10.1016/j.jped.2014.07.006
- French, S. A., Story, M., Neumark-Sztainer, D., Fulkerson, J. A., & Hannan, P. (2001). Fast food restaurant use among adolescents: Associations with nutrient intake, food choices and behavioral and psychosocial variables. International Journal of Obesity, 25(12), 1823–1833. https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0801820
- Powell, L. M., Nguyen, B. T., & Dietz, W. H. (2015). Energy and Nutrient Intake From Pizza in the United States. PEDIATRICS, 135(2), 322–330. https://doi.org/10.1542/peds.2014-1844