17 продуктів проти болю та запалення, спричиненого артритом
Артрит – це автоімунне захворювання, яке спричиняє запалення в суглобах.
Воно одразу вражає різні суглоби. Якщо не вилікувати артрит вчасно або ефективно, може виникнути сильний біль, заніміння та втрата рухомості в ураженій частині тіла.
Під час цього захворювання відбуваються негативні реакції в клітинах, хоча достеменна причина розвитку артриту досі невідома.
В організмі також створюються антитіла, які починають діяти проти здорових тканин тіла.
Щоб вилікувати це захворювання, потрібно проконсультуватися з кваліфікованим лікарем і почати споживати деякі продукти, які блокують біль і зменшують запалення.
У нашій статті ми поділимося з вами списком продуктів, які можуть допомогти.
1. Імбир
Анальгетичні та протизапальні властивості імбиру можна порівняти з дією ібупрофену і кортизону.
Щоб отримати такий ефект, цей коренеплід потрібно їсти сирим або приготованим, у вигляді чаю або просто жувати.
У будь-якому випадку, це допоможе зменшити біль так, ніби ви прийняли знеболювальне.
2. Кайєнський перець
Каєнський перець містить сполуку капсаїцин. Він не лише сприяє утворенню ендорфінів, а й допомагає зменшити біль, який виникає одразу після пошкоджень.
Додавайте його до страв або споживайте одну чайну ложку перцю, розчинивши її у воді. Завдяки цьому стан організму покращиться й ви зможете заблокувати біль.
3. Вишні
Вишні завдячують своїм яскраво червоним кольором хімічній сполуці під назвою антоціан.
Цей компонент блокує біль так само, як протизапальні ліки. При цьому ви уникаєте впливу стероїдів.
Якщо споживати вишні щодня, біль може зменшитися приблизно на 25%.
4. Часник
Часник – це ще один продукт, який блокує біль завдяки своїм протизапальним властивостям. Крім того, він сприяє належному функціонуванню імунної системи.
Щоб максимально відчути на собі користь часнику, краще їсти його сирим, наприклад, порізати до салату або соусу, не обробляючи термічно.
Дізнайтеся більше про те, як позбутися бородавок за допомогою часнику та лимона
5. Червоний буряк
Червоний буряк – це потужний антиоксидант, який після приготувати набуває солодкого смаку. Він не лише допомагає контролювати біль, а й покращує роботу імунної системи.
Рекомендуємо додавати буряк у салати або використовувати як інгредієнт смачних напоїв.
6. Лосось
Оскільки лосось багатий на жирні кислоти Омега-3, він допомагає зняти запалення, зменшити біль і набряк.
В ідеалі потрібно їсти його принаймні раз на тиждень.
7. Броколі
Броколі – це просто дивовижний продукт, а все завдяки антиоксидантним і протизапальним властивостям.
Саме тому людям, які страждають на біль суглобів, який спричинює артрит, рекомендовано часто їсти броколі.
8. Оливкова олія екстракласу
Оливкова олія містить не лише жири, корисні для серця, а й сполуки, які роблять її одним із найкращих продуктів для блокування болю.
Крім того, ця олія діє на організм схоже до ібупрофену.
9. Журавлина
Цей фрукт багатий на каротин, який є потужним протизапальним засобом.
Журавлина не лише діє як знеболювальне проти артриту, її також рекомендують від інших захворювань, як-от від хвороб серця, хронічної втоми й алергій.
10. Апельсин і грейпфрут
Ці два фрукти багаті на вітамін C й допомагають знизити ризик розвитку артриту.
А втім, краще їсти їх у вигляді цілих фруктів, адже окремо в соку міститься занадто багато цукру.
11. Зелений чай
Зелений чай відомий як натуральне джерело антиоксидантів. Окрім цієї важливої властивості, він також містить сполуку під назвою ґаллат епіґаллокатехіну.
Вона стримує утворення молекул, які спричиняють запалення суглобів та руйнування хряща.
12. Морква
Завдяки вмісту бета-каротину та бета-криптоксантину морква є ідеальним засобом для профілактики розвитку артриту.
Неодмінно додайте її до свого раціону, зокрема їжте від 3 до 5 разів на тиждень.
Хочете знати більше про моркву? Читайте: Засіб з морквою і часником для боротьби з втомою
13. Брюсельська капуста
Брюсельська капуста зменшує руйнування хрящової тканини. Однак якщо вам складно назвати її овочем, який ви любите і часто їсте, може знадобитися певний час, щоб звикнути до цього смаку.
Ми все ж радимо почати поступово додавати брюссельську капусту до свого раціону, якщо біль і запалення дають про себе знати.
14. Куркума
Куркума – це дивовижний коренеплід. Якщо біль і запалення не дають вам спокою, прийшов час частіше їсти цю спецію.
Найпростіший спосіб зробити це – приправляти смузі із зелених овочів дрібкою куркуми.
15. Ананас
Бромелайн, який міститься в ананасі, допомагає зменшити запалення та регулює автоімунну систему організму, а саме вона відповідає за збільшення запальних процесів.
16. Шпинат
Завдяки величезній кількості флавоноїдів шпинат зменшує запалення.
Він також багатий на вітамін K, який допомагає нормалізувати запальні реакції в організмі.
17. Помідори
У цьому випадку йдеться про лікопін, який міститься в помідорах. Ця сполука зменшує біль, пов’язаний із запаленням.
Щоб відчувати на собі переваги помідорів, їх потрібно їсти приготованими, адже лише тоді виділяється лікопін.
То чого ви чекаєте? Додайте ці продукти до свого раціону вже сьогодні!
- Fine, P. G., & Rosenfeld, M. J. (2013). The Endocannabinoid System, Cannabinoids, and Pain. Rambam Maimonides Medical Journal. https://doi.org/10.5041/RMMJ.10129
- Totsch, S. K., Waite, M. E., & Sorge, R. E. (2015). Dietary influence on pain via the immune system. Progress in Molecular Biology and Translational Science. https://doi.org/10.1016/bs.pmbts.2014.11.013
- Serhan, C. N. (2017). Treating inflammation and infection in the 21st century: New hints from decoding resolution mediators and mechanisms. FASEB Journal. https://doi.org/10.1096/fj.201601222R
- Lee, D., Albenberg, L., Compher, C., Baldassano, R., Piccoli, D., Lewis, J. D., & Wu, G. D. (2015). Diet in the pathogenesis and treatment of inflammatory bowel diseases. Gastroenterology. https://doi.org/10.1053/j.gastro.2015.01.007