Куркума сприяє лікуванню хвороби Альцгеймера

Куркума сприяє лікуванню хвороби Альцгеймера
Куркума сприяє лікуванню хвороби Альцгеймера

Останнє оновлення: 03 лютого, 2019

Куркума – це одна з найвідоміших спецій у списку натуральних продуктів, які захищають організм від шкідливих впливів і покращують здоров’я.

Вона походить з Індії. Утім, куркума вже давно поширилася в кулінарних традиціях і натуральній медицині в усьому світі.

Секретом її основних властивостей є біоактивна речовина, яка називається куркумін. Саме вона надає куркумі характерного кольору.

Крім того, якраз завдяки куркуміну ця спеція володіє властивостями, які застосовують у понад 150 лікувальних методах.

Насамперед, куркума здійснює дуже потужну протизапальну й антиоксидантну дію, яка допомагає життєво важливим функціям організму. Ці властивості зменшують ризик розвитку раку й інших хронічних захворювань.

Насправді, за результатами досліджень, куркума може проникати через гематоенцефалічний бар’єр, тому вона є хорошим засобом для профілактики та лікування неврологічних захворювань.

Вважають, що навіть менше ніж грам цієї спеції на день може позитивно впливати на здоров’я.

Якщо пацієнт з Альцгеймером регулярно вживатиме  куркуму впродовж трьох місяців, це допоможе пацієнту зменшити симптоми.

Як куркума допомагає пацієнтам із хворобою Альцгеймера?

пацієнт із хворобою Альцгеймера

Хвороба Альцгеймера – це одна з найпоширеніших форм слабоумства. Люди з таким захворюванням страждають через втрату та порушення когнітивних функцій.

У світі є 26 мільйонів осіб з Альцгеймером. За оцінками, до 2050 року кількість випадків хвороби збільшиться вчетверо. Інакше кажучи, кожна 85 людина матиме шанс захворіти.

Наразі хвороба Альцгеймера невиліковна. Традиційні методи лікування не завжди ефективно контролюють симптоми.

Саме тому, багато науковців і лікарів зосереджують свої дослідження на тому, як контролювати наслідки хвороби за допомогою натуральних продуктів, як-от куркуми.

Використання цієї спеції для лікування пацієнтів дало позитивні результати й також допомогло покращити стан хворих.

У дослідженні “Вплив куркуми на хворобу Альцгеймера з поведінковими та психологічними симптомами слабоумства”, опублікованому в 2012 році, науковці спостерігали за трьома пацієнтами з цим захворюванням.

Після того, як хворі щодня споживали 100 мг куркуми впродовж 12 тижнів, їхні симптоми зменшилися.

Згідно з опублікованою інформацією:

 “Усі три пацієнти проявляли дратівливість, збудження, тривогу й апатію, два пацієнти страждали від нетримання сечі та блукань. Їм прописали капсули з порошком куркуми, після чого хворі почали одужувати від описаних вище симптомів без жодного негативного впливу на клінічні симптоми та лабораторні дані”.
Через 3 місяці аналізів учені зробили висновок, що симптоми пацієнтів зменшилися, а піклувальникам стало простіше доглядати за хворими.

Властивості куркуми, які допомагають боротися з Альцгеймером

властивості куркуми

Згідно з результатами нещодавнього дослідження, у ході якого вивчали зв’язок між куркумою та хворобою Альцгеймера, ця спеція позитивно впливає на лікування пацієнтів з Альцгеймером.

Вона допомагає очистити організм від патологічних бляшок з бета-амілоїда. Крім того, у поєднанні з вітаміном D3, нейровідновлювальні властивості куркуми ще більше посилюються.

Ось кілька з багатьох переваг цієї спеції:

  • Насамперед, завдяки своїй низькій молекулярній вазі та структурі куркума може легко проникати через гематоенцефалічний бар’єр.
  • Там вона об’єднується з молекулами бета-амілоїд, які є білком. Ці молекули зберігаються в мозку людей, хворих на Альцгеймера.
  • Крім того, завдяки своїм протизапальним та антиоксидантним властивостям вона полегшує інші симптоми, особливо спричинені надмірним запаленням у мозку або клітинним оксиненням.

Куркума перешкоджає появі понад 700 генів. Вона пригнічує синтез циклооксигенази-2 (COX-2) та арахідонової 5-ліпоксигенази (5-ALOX), ферментів, які модулюють запалення.

Як додати куркуму до свого раціону?

куркума та чай з куркуми

Екстракт куркуми та добавки з її вмістом можна знайти в аптеках або магазинах із натуральними засобами. Їх продають в різних дозах, і вони мають різну якість.

Звісно, ви можете приправляти свої звичні страви невеликою кількістю куркуми. Наприклад, супи, рагу та рис.

Крім того, вона також дуже добре підходить до фруктових та овочевих смузі. Це насичує їх додатковим зарядом антиоксидантів.

Однак щоб скористатися більшістю властивостей куркуми, найкраще пити її у вигляді чаю. Це швидко та легко.

Інгредієнти

  • 1 столова ложка порошку куркуми
  • 1 літр води

Приготування

  • Спершу доведіть воду до кипіння та додайте в неї куркуму. Дайте настоятися.
  • Коли чай охолоне, налийте собі скляночку. Пийте його двічі на день.
  • Як варіант, можете підсолодити напій невеликою кількістю меду.

Загалом, регулярне споживання куркуми чудово впливає на здоров’я. Воно не лише зменшує симптоми хвороби Альцгеймера, а й також допомагає здоровим людям знизити ризик розвитку цієї форми слабоумства.

Хоча ця спеція має безліч чудових властивостей, вживати її потрібно в міру. Також не варто сподіватися на диво. Утім завжди корисно додати куркуму у свій раціон, адже це чудовий натуральний засіб.



  • Bengmark, S., Mesa, M.ª D., & Gil, A.. (2009). Plant-derived health: the effects of turmeric and curcuminoids. Nutrición Hospitalaria24(3), 273-281. Recuperado en 17 de enero de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0212-16112009000300003&lng=es&tlng=.
  • Clapé Laffita, Oneyda, & Alfonso Castillo, Alfredo. (2012). Avances en la caracterización farmacotoxicológica de la planta medicinal Curcuma longa Linn. MEDISAN16(1), 97-114. Recuperado en 17 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1029-30192012000100013&lng=es&tlng=es.
  • Costa, I. M., Freire, M. A. M., Cavalcanti, J. R. L. P., Araujo, D. P., Norrara, B., Rosa, I. M. M. M., … & Guzen, F. P. (2018). Supplementation with Curcuma longa reverses neurotoxic and behavioral damage in models of Alzheimer’s disease: A systematic review. Current neuropharmacology.
  • Goozee, K. G., Shah, T. M., Sohrabi, H. R., Rainey-Smith, S. R., Brown, B., Verdile, G., & Martins, R. N. (2016). Examining the potential clinical value of curcumin in the prevention and diagnosis of Alzheimer’s disease. British Journal of Nutrition115(3), 449-465.
  • Hamaguchi, T., Ono, K., & Yamada, M. (2010). Curcumin and Alzheimer’s disease. CNS neuroscience & therapeutics16(5), 285-297.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.