5 харчових комбінацій, які приносять користь здоров'ю
Однією з найпоширеніших помилок під час дотримання здорової дієти є додавання вуглеводів та інших харчових продуктів. Насправді, треба скоротити їхню кількість. Проте є певні харчові комбінації, які надають нам величезну кількість переваг.
Поєднуючи їх правильним чином, ви зможете отримати більшу кількість поживних речовин, які вони містять.
Деякі з них навіть допомагають організму правильно їх поглинути. Однак є багато продуктів, які потребують певних вітамінів і мінеральних речовин, щоб краще засвоюватися нашими органами.
Погляньмо на деякі харчові комбінації, щоб максимально використати продукти.
1. Помідори та авокадо
Перша комбінація їжі використовує лікопін для підтримки здоров’я. Кишківник поглинає цю поживну речовину краще, коли вона поєднується зі здоровим жиром, таким як той, що міститься в авокадо.
Лікопін – антиоксидант, багатий на пігменти, також відомі як каротиноїди.
Ця комбінація допомагає зменшити ризик як серцево-судинних захворювань, так і раку.
Щоб скористатися цими перевагами, важливо додати джерело здорових жирів разом з продуктами, багатими на лікопін.
У такий спосіб ми отримаємо максимальну користь від антиоксидантів. Крім того, авокадо та помідори утворюють смачне поєднання!
Читайте також: Харчування для спалення жиру: 6 ідеальних продуктів
2. Буряк і нут
Це одна з комбінацій їжі, яку ви, напевно, не очікували. Нут багатий на вітаміни групи В, а буряк – чудове джерело магнію.
Як пов’язані ці поживні речовини? Вітамін В6 допомагає організму засвоювати магній.
Згідно з дослідженням, ця потужна комбінація поживних речовин допомагає організму боротися з симптомами аутизму.
У цьому дослідженні люди, які отримували дозу магнію та B6, збільшили соціальну взаємодію та спілкування. Їхні проблеми повернулися, коли вони припинили прийом дози.
3. Зелений чай та лимон
Такі харчові комбінації, як ця останнім часом стала дуже популярною. Проте не всі знають переваги, які цей напій нам дає.Катехіни – антиоксиданти, які містить зелений чай. Вони борються з раком. Коли їх поєднують з чимось кислим, здатність організму їх засвоювати зростає.
Наступного разу, коли будете пити зелений чай, не забудьте додати трохи лимонного соку. Цей секрет також може покращити аромат чаю. Це робить його більш свіжим.
Ви навіть можете використовувати цю чудову здорову комбінацію як основу для ранкових коктейлів.
Поєднайте її з зеленими овочами та сезонними фруктами.
4. Броколі та помідори
Повернімося до помідорів. Зрештою, це суперпродукт, який можна поєднати практично з будь-чим.
У цьому випадку ми можемо поєднати їх з броколі. Якщо це зробити, ви отримаєте можливість знизити ріст пухлини, пов’язаної з раком.
Каротиноїди в помідорах збільшують біологічно активні компоненти в броколі. Тоді вони виробляють більшу частину переваг проти раку.
Хороший варіант – поєднати їх в салаті.
Ви можете додати будь-який натуральний протеїн, наприклад, курку або сир. Потім просто додайте 1-2 овочі та натуральну заправку.
Цього достатньо, щоб приготувати збалансований і поживний салат.
Дізнатись більше: 6 секретів харчування, щоб мати ідеальну шкіру
5. Овес та арахісове масло
Нарешті, ще одна з найкращих комбінацій. Овес та арахісове масло на сніданок – чудовий початок дня.
Овес є джерелом складних вуглеводів. З іншого боку, арахісове масло багате на здорові жири.
Цей варіант ідеально підходить, якщо ви шукаєте харчові комбінації, які дадуть вам хороший енергетичний заряд.
Однак не варто забувати, що це теж допомагає збалансувати рівень цукру в крові.
Дві варіанти споживання цієї комбінації:
- Пити як рідину. Її можна поєднувати зі звичайним або соєвим молоком. Це ідеальна альтернатива, якщо ви поспішаєте, і у вас лише 5 хвилин, щоб щось приготувати.
- Приготувати овес з кокосовим маслом. Не додавайте цукор та інші підсолоджувачі.
Арахісове масло надасть смачної вершкової фактури вашому типовому сніданку, і це чудовий спосіб розпочати свій день.
- Albahrani, A. A., Greaves, R. F. (2016). Fat-soluble vitamins: clinical indications and current challenges for chromatographic measurement. The Clinical Biochemist Reviews. 37(1): 27-47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4810759/
- Mariotti, F., & Gardner, C. D. (2019). Protein and amino acids in vegetarian diets. A review. Nutrients. 11(11): 2661. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893534/
- National Institutes of Health. (2012). ¿Está contando los carbohidratos? Comprender el índice glucémico y la carga glucémica. Consultado el 29 de abril de 2024 https://salud.nih.gov/recursos-de-salud/nih-noticias-de-salud/esta-contando-los-carbohidratos
- Piskin, E., Cianciosi, D., Gulec, S., Tomas, M., & Capanoglu, E. (2022). Iron absorption: factors, limitations, and improvement methods. ACS Omega. 7(24): 20441- 20456. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9219084/
- Uwitonze, A. M; & Razzaque, M. S. (2018). Role of magnesium in vitamin D activation and function. The Journal of the American Osteophatic Association. 118(3): 181-189. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29480918/
- Victoria-Campos, C. I., Ornelas-Paz, J., Ruiz-Cruz,S., Ornelas-Paz, J. J., Cervantes-Paz, B., Ríos-Velasco, C., Pérez-Martínez, J. D., Gardea-Béjar, A. A., Yahia, E. M., Ibarra-Junquera, V. (2023). Dietary sources, bioavailability and health effects of carotenoids. Biotecnia. (25). Epub 07. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1665-14562023000100003
- Clínica U. Navarra. (s/f). Qué es son vitaminas Liposolubles. Diccionario médico. Consultado el 29 de abril de 2024. https://www.cun.es/diccionario-medico/terminos/vitamina-liposolubles