5 найкращих чаїв для лікування синдрому подразненого кишківника

Травень 19, 2019
5 найкращих чаїв для лікування синдрому подразненого кишківника
Синдром подразненого кишківника (від англ. Irritable bowel syndrome) – це розлад травлення, який спричиняє біль у животі та зміни процесу випорожнення. Як наслідок, виникають приступи закрепів або діарея.А ви знаєте, які є природні способи лікування синдрому подразненого кишківника?

Останнім часом кількість випадків цього захворювання зросла. Основною причиною є неправильне харчування та сидячий спосіб життя. Обидва чинники суттєво впливають на розвиток синдрому подразненого кишківника.

Він вражає людей будь-якого віку, хоча найчастіше виникає в період статевого дозрівання.

Симптоми можуть бути спорадичні або з’являтися через вплив зовнішніх чинників. Утім синдром подразненого кишківника також може стати хронічною проблемою, яка помітно погіршить якість вашого життя.

Окрім болю пацієнти страждають на накопичення газів, постійне відчуття ситості й інші неприємні розлади травлення. Якщо вчасно не почати лікування синдрому подразненого кишківника, усе тільки погіршуватиметься.

На щастя, є натуральні засоби, зокрема чаї. Завдяки своїм властивостям вони покращують травлення, не спричиняючи небажаних побічних реакцій.

Дізнайтеся про них більше!

Ось ще кілька чудових рецептів: 2 найкращі натуральні чаї, багаті на магній

Чаї для лікування синдрому подразненого кишківника

1. Чай із шавлії

чай з шавлії для лікування синдрому подразненого кишківника

Шавлія – це рослина з в’яжучими та протизапальними властивостями. Завдяки цьому вона чудово знімає симптоми синдрому подразненого кишківника.

Вона містить сполуки, які дуже корисні для бактеріальної флори, і тому запобігає розвитку закрепів і запалення.

Інгредієнти

  • 1 чайна ложка сушеної шавлії
  • 1 склянка води

Вказівки

  • Насипте сушену шавлію в склянку кип’ятку. Дайте суміші настоятися від 10 до 15 хвилин.
  • Коли чай охолоне достатньо, щоб його можна було пити, здіціть рідину.

Як споживати цей напій

  • Випивайте дві склянки чаю на день – одну вранці й одну ввечері.

2. Чай із насіння фенхелю

Насіння фенхелю дуже популярне завдяки своїм протизапальним властивостям і позитивному впливу на травлення. Його використовують для лікування синдрому подразненого кишківника.

Фенхель суттєво зменшує здуття живота, адже він виводить гази та токсини, які накопичилися в кишківнику.

Інгредієнти

  • 1 склянка води
  • 1 чайна ложка насіння фенхелю

Вказівки

  • Поставте воду на газ. Коли вона почне кипіти, зніміть її з вогню та додайте насіння.
  • Залиште суміш настоятися на 15 хвилин, а потім зцідіть.

Як споживати цей напій

  • Випивайте склянку цього напою на сніданок і перед великими прийомами їжі.

3. Чай з анісу

чай з анісу

Чай з анісу знімає запалення та заспокоює кишківник. Він зменшує шлункові спазми та накопичення газів.

Завдяки своїм властивостям аніс зменшує подразнення кишківника. У той же час, він захищає корисні бактерії.

Інгредієнти

  • 1 столова ложка анісу
  • 1 склянка води

Вказівки

  • Насипте аніс у киплячу воду та дайте йому настоятися 10 хвилин.
  • Зцідіть рідину та викиньте залишки анісу.

Як споживати цей напій

  • Пийте чай перед кожним основним прийомом їжі.

4. М’ятний чай

М’ята  належить до рослин, які часто використовують для зменшення розладів травлення, пов’язаних із кишківником.

Вона має протисудомні, заспокійливі та протизапальні властивості, які втамовують біль і зменшують здуття.

Інгредієнти

Вказівки

  • Закип’ятіть воду та додайте листя м’яти.
  • Накрийте каструлю та залиште її настоятися на 10-15 хвилин.
  • Зцідіть чай і випийте його.

Як споживати цей напій

  • Пийте склянку чаю на сніданок, а потім ще дві або три склянки протягом дня.

Читайте 4 поради, щоб зменшити симптоми синдрому подразненого кишківника

5. Чай із меліси лікарської

чай з меліси

Чай із меліси лікарської чудово покращує травлення та зменшує вироблення кишкових газів.

Завдяки своїй протизапальній дії він зменшує подразнення кишківника та знімає пов’язаний із ним біль.

Інгредієнти

  • 1 склянка води
  • 1 столова ложка сухого листя меліси лікарської

Вказівки

  • Поставте склянку води кип’ятитися. Коли вона почне кипіти, додайте сушену мелісу.
  • Зменште вогонь і потримайте суміш на газі ще дві або три хвилини.
  • Коли зазначений час мине, зніміть її з вогню та зачекайте, доки вона достатньо охолоне, щоб можна було пити.

Як споживати цей напій

  • Випивайте склянку цього напою на сніданок і ще одну вдень.

Пам’ятайте, що для досягнення найкращих результатів споживання цих чаїв потрібно супроводжувати правильним харчуванням. Тобто неодмінно контролюйте кількість жирів, цукрів і вуглеводів у своєму раціоні.

Водночас важливо не курити та не пити алкоголь і стимулювальні засоби, наприклад, напої з кофеїном.

  • McKay, D. L., & Blumberg, J. B. (2006). A review of the bioactivity and potential health benefits of peppermint tea (Mentha piperita L.). Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1936
  • Scholey, A., Gibbs, A., Neale, C., Perry, N., Ossoukhova, A., Bilog, V., … Buchwald-Werner, S. (2014). Anti-stress effects of lemon balm-containing foods. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu6114805
  • Sá, C. M., Ramos, A. A., Azevedo, M. F., Lima, C. F., Fernandes-Ferreira, M., & Pereira-Wilson, C. (2009). Sage tea drinking improves lipid profile and antioxidant defences in humans. International Journal of Molecular Sciences. https://doi.org/10.3390/ijms10093937