5 овочів, які можна виростити у домашніх умовах

Хіба не краще вирощувати овочі у домашніх умовах замість того, щоб купувати їх на ринку чи у магазині? У нашій статті ми розповімо про фантастично корисну п'ятірку овочів, які можна виростити вдома!
5 овочів, які можна виростити у домашніх умовах

Останнє оновлення: 23 січня, 2019

Щоденно споживаючи овочі, ви не лише зможете позбутися зайвих кілограмів, але й покращите власне здоров’я та самопочуття. А щоб мати свіжі овочі на столі і взимку, і влітку, треба почати вирощення овочів у себе вдома.

У раціоні кожної людини, яка дбає про свою зовнішність та здоров’я, неодмінно мають бути присутні продукти з високим вмістом вітамінів, мінералів та поживних речовин.

Втім, свіжі овочі не завжди можна знайти у продажу, адже вони є сезонними. До того ж, часто ціни на ці продукти нас відлякують, і замість того, щоб придбати корисні продукти, ми обираємо дешеву та менш поживну альтернативу.

На жаль, більшість людей не здогадується, що вирощення овочів не такий вже й складний процес, і втілити його можна навіть у домашніх умовах за допомогою кількох простих порад. Усе, що вам для цього знадобиться – трохи зусиль та часу, а ще ті частини овочів, які зазвичай опинялися у смітнику.

Не хвилюйтеся, якщо у вас немає попереднього досвіду у сфері садівництва та городництва. У цій статті ми детально пояснимо, які саме овочі можна виростити у домашніх умовах і як це правильно зробити.

Почнімо!

Вирощення овочів у домашніх умовах

1. Салат-латук

вирощення салатів

Салат-латук – це низькокалорійний овоч, який характеризується високим вмістом незамінних для організму поживних речовин. Завдяки цьому латук є ефективним натуральним засобом для прискорення метаболізму та покращення роботи серця і нирок.

За допомогою лише одного стебла ви зможете виростити цілу головку свіжого та запашного салата-латука, який потім додаватимете до салатів та смузі.

Що потрібно робити?

  • Відріжте шматок від основи листя салату завдовжки 2,5 см та помістіть його у склянку з чистою водою.
  • Якщо ви все зробили правильно, за кілька днів рослина почне пускати корені. Дочекайтеся миті, коли на верхівці цього пагона з’являться молоденькі листочки.
  • Пересадіть рослину у горщик та доглядайте за нею як за будь-яким іншим саджанцем, поки салат не виросте повністю.

2. Селера

Цей овоч характеризується не лише специфічним смаком, який надає родзинку стравам, але й високим вмістом поживних елементів.

Неймовірно, але селеру, яка продається у магазинах за високими цінами, насправді дуже просто виростити у домашніх умовах. До того ж, такий продукт буде стовідсотково натуральним, органічним та свіжим.

Що потрібно робити?

  • Відріжте шматок з нижньої частини стебла селери завдовжки приблизно 2,5 см. Помістіть його у склянку надрізаною стороною до верху.
  • Налийте у склянку трохи води (так, щоб тільки покрити дно).
  • Помістіть посудину у світле, сонячне місце та регулярно доливайте трохи води, поки рослина не пустить корені.
  • Коли з’являться корені, пересадіть селеру у горщик із землею та доглядайте за рослиною, поки вона не виросте повністю.

3. Аспарагус

Аспарагус садовий, або холодок лікарський – це універсальна рослина, яка є не лише смачною, але й неймовірно корисною.

Цей зелений овоч з тонким, тендітним стеблом здобув шалену популярність не лише завдяки великій кількості поживних речовин у своєму складі, але й через свою здатність прискорювати метаболізм та сприяти схудненню.

Звісно, найчастіше аспарагус вирощують із насіння, проте ви також можете отримати свіжий та натуральний аспарагус, якщо власноруч висадите вдома вже готові стебла дорослої рослини.

Що потрібно робити?

  • Висадіть кілька стеблин аспарагуса у пухкий ґрунт.
  • Не забувайте регулярно поливати рослину, проте не залийте її. Надмірна кількість води у ґрунті може призвести до гниття коренів.
  • Найкраще тримати горщик з аспарагусом у світлому місці, проте уникати прямого потрапляння сонячних променів на рослину. Ґрунт можна насичувати органічними добривами.
  • Через 1-2 роки після висаджування ви зможете зібрати свій перший урожай.

4. Базилік

Цю рослину почали використовувати ще з давніх-давен не лише для приготування смачних страв, але й для приготування різноманітних натуральних засобів.

Оскільки у домашніх умовах можна практикувати не лише вирощення овочів, але й висаджування запашної зелені, радимо вам спробувати власноруч виростити базилік. Як і у випадку із селерою, все, що вам знадобиться – це лише кілька шматочків стебла цієї рослини.

Що потрібно робити?

  • Зріжте кілька сантиметрів зі стеблини базиліка та помістіть цей шматок у склянку з водою.
  • Покладіть склянку у світле місце, де на рослину потраплятимуть сонячні промені. Залиште базилік, допоки не проросте коріння.
  • Коли з’являться корені, пересадіть базилік у горщик, де він і ростиме до повного дозрівання.

5. Морква

вирощення моркви

Цей незамінний компонент багатьох популярних страв можна виростити у домашніх умовах за допомогою тієї частини овоча, яку ви зазвичай викидаєте у смітник.

Зверніть увагу, що ви не зможете досягти такого ж великого розміру, які можна зустріти у продажі, проте за умови дотримання всіх інструкцій значна частина морквини таки відросте.

Що потрібно робити?

  • Відріжте верхівку морквини заввишки приблизно 3 сантиметри та помістіть в неї кілька зубочисток, щоб втримати моркву на поверхні склянки.
  • Помістіть моркву у склянку та долийте води. Рівень води повинен сягати моркви, але не вище.
  • Помістіть у світле місце, щоб рослина отримувала достатню кількість сонячних променів. Час від часу доливайте воду за потреби.
  • Щойно з’являться корені, пересадіть рослину у звичайний горщик.

Чи готові ви випробувати ці поради у власній домівці? Тепер ви знаєте, як отримати новий корисний урожай з того, що раніше здавалося вам відходами. Сподіваємося, що процес вирощення овочів принесе вам справжнє задоволення! Візьміть на озброєння наші рекомендації та насолоджуйтеся смаком свіжих овочів впродовж цілого року!



  • Negi, J., Singh, P., Joshi, G., Rawat, M., & Bisht, V. (2010, July). Chemical constituents of Asparagus. Pharmacognosy Reviews.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.