5 поживних та простих у приготуванні салатів

Прості салати зі свіжих овочів та фруктів можуть бути не лише неймовірно поживними, але й надзвичайно смачними. Зверніть увагу, що білкові продукти у складі салатів мають зовсім інший смак, а тому ви не лише зможете забезпечити організм усіма необхідними поживними речовинами, а й зробите свій раціон більш різноманітним та цікавим.
5 поживних та простих у приготуванні салатів

Останнє оновлення: 01 січня, 2019

Якщо ви намагаєтеся вести здоровий спосіб життя та дотримуватися принципів правильного харчування, тоді вам неодмінно потрібно включити до свого раціону поживні та прості салати зі свіжих овочів і фруктів.

Чимало людей помилково вважають, що овочеві страви є несмачними, проте насправді це зовсім не так. У цій статті ми зібрали 5 рецептів поживних салатів, які володіють просто неймовірними корисними властивостями. Переконайтеся у цьому на власному досвіді!

Прості салати, які є неймовірно смачними та поживними

Доволі нейтральний смак білкових продуктів можна вдало доповнити та підкреслити, приготувавши на їхній основі доступні та прості салати. Повірте, щойно ви змішаєте свіжі овочі чи фрукти з яйцями чи м’ясом, то отримаєте неповторний смак, який неодмінно здивує усіх гостей!

Сьогодні ми поділимося рецептами 5 неймовірно поживних та смачних салатів. Приготувати ці прості салати займає всього кілька хвилин.

1. Свіжий салат на основі манго

прості салати на основі манго

Манго – це смачний тропічний фрукт, який характеризується високим вмістом магнію, заліза, кальцію, калію, вітаміну В1, фосфору, йоду, цинку та багатьох інших вітамінів і мінералів.

Він є неймовірно корисним для організму людини завдяки своїм потужним антиканцерогенним та антиоксидантним властивостям. До того ж, манго має здатність зміцнювати імунітет та покращувати роботу імунної системи людини.

Інгредієнти:

  • 1 качан салата-латука (150 г)
  • 1/2 столової ложки майонезу (15 г)
  • 1/2 столової ложки цукру (10 г)
  • 1 столова ложка вершків (20 г)
  • 1 спіле манго (250 г)
  • 1 велика цибулина (150 г)
  • 1 столова ложка оцту (15 г)
  • сіль за смаком

Спосіб приготування:

  • Наріжте манго невеликими кубиками.
  • Салат-латук та цибулю наріжте способом “жульєн”.
  • Візьміть невелику посудину та змішайте у ній цукор, сіль, оцет, майонез та вершки. Заправка “вінегрет” готова.
  • Змішайте латук, цибулю та манго у салатнику. Заправте салат соусом.

2. Салат на основі моркви та латука

У моркві містяться такі незамінні для організму людини мінерали, як йод, хлор та натрій.

Салати на основі цього корисного овоча характеризуються не лише високим вмістом поживних речовин, але й чудово допомагають при таких захворюваннях, як грип, стрес, втрата апетиту, розлади травлення та анемія.

Інгредієнти:

  • 2 невеликі морквини (120 г)
  • 1 червоне яблуко (200 г)
  • 1 качан салата-латука (150 г)
  • 1 упакування грецького йогурту (120 г)
  • 1 ялтинська цибулина (150 г)
  • 1 столова ложка оцту (15 г)
  • 1/2 столової ложки цукру (10 г)
  • 1/2 столової ложки гірчиці (15 г)
  • дрібка солі

Спосіб приготування:

  • Перш за все наріжте цибулю та моркву методом “жульєн”.
  • Яблуко наріжте кубиками, а салат-латук – невеликими шматочками.
  • В окремій посудині змішайте гірчицю, оцет та цукор.
  • Всі овочі та фрукти змішайте у салатнику та заправте гірчичним соусом.
  • Додайте сіль за смаком.

3. Салат на основі солодкої кукурудзи

прості салати з кукурудзою

Вірте чи ні, але кукурудза має здатність суттєво прискорювати обмін речовин. До того ж, солодка кукурудза є потужним джерелом антиоксидантів, а ще вона покращує роботу нервової системи.

Кукурудза характеризується високим вмістом таких незамінних мінералів, як цинк, магній, залізо та фосфор. Саме завдяки цьому солодку кукурудзу рекомендують вживати для профілактики анемії та серцевих захворювань.

Інгредієнти:

  • 1 качан салата-латука (150 г)
  • 1 банка консервованої солодкої кукурудзи (220 г)
  • 1 зелене яблуко (200 г)
  • 1 столова ложка сиру “Пармезан” (35 г)
  • 1 невелике спіле манго (200 г)
  • 1 столова ложка натурального меду (25 г)

Спосіб приготування:

  • Наріжте салат-латук невеликими шматочками.
  • Почистіть яблуко та манго від шкірки.
  • Наріжте фрукти маленькими кубиками.
  • Змішайте кукурудзу, латук та фрукти у салатнику.
  • Заправте салат натуральним медом.
  • Перед подачею посипте салат подрібненим сиром “Пармезан”.

4. Кисло-солодкий салат з латуком

Цей салат ідеально підійде тим, хто дбає про власну фігуру та хоче скинути зайві кілограми. До того ж, ця смачна страва характеризується високим вмістом поживних речовин, зокрема вітамінів А, В, С та Е.

Оскільки до складу компонентів салату входять такі незамінні мінерали, як натрій, залізо та магній, він допомагає покращувати роботу печінки, травної системи та інших органів шлунково-кишкового тракту.

Продукти, що входять до складу цього поживного салату, володіють потужними сечогінними властивостями. саме тому його корисно вживати для профілактики затримки рідини, циститу та гіпертонії.

Інгредієнти:

  • 1 невеликий качан салата-латука (150 г)
  • 1 маленька морквина (75 г)
  • 1/2 невеликого ананаса (150 г)
  • 1 лимон (200 г)
  • 3 столові ложки майонезу (90 г)
  • сіль та перець за смаком

Спосіб приготування:

  • Натріть моркву на дрібній терці. Латук наріжте подовгастими шматочками.
  • Ананас наріжте невеликими кубиками.
  • Помістіть всі овочі та фрукти у салатник.
  • Для приготування заправки змішайте в окремій посудині майонез із соком одного лимона.
  • Додайте сіль та перець за смаком.
  • Ретельно перемішайте салат.
  • Перед подачею полийте салат майонезним соусом.

Цей поживний салат з нетривіальним кисло-солодким смаком чудово пасує до смаженої риби або курки, приготованої на грилі.

5. Смачний салат на основі зелених яблук

прості салати на основі яблук

Цей фрукт є не лише неймовірно смачним, але й корисним та поживним.

За умови регулярного вживання яблук можна суттєво знизити ризик розвитку серцевих захворювань. До того ж, цей доступний фрукт популярний у всьому світі завдяки своїм потужним антиалергенним та протизапальним властивостям.

Зелені яблука є джерелом кальцію, магнію, калію, цинку та клітковини. Саме тому ці фрукти рекомендують вживати для профілактики та лікування різноманітних розладів травлення.

До того ж, яблука характеризуються високим вмістом антиоксидантів, які не лише зменшують рівень поганого холестерину в організмі, а й регулюють серцебиття людини.

Інгредієнти:

  • 1 невеликий качан салата-латука (150 г)
  • 1 зелене яблуко (200 г)
  • 1 невелика морквина (75 г)
  • 1 упакування вершків (200 г)
  • 2 столові ложки майонезу (60 г)

Спосіб приготування:

  • Ретельно помийте салат-латук та наріжте його тонкими смужками.
  • Моркву натріть на дрібній терці.
  • Зелене яблуко поріжте маленькими кубиками.
  • Усі овочі та фрукти змішайте у салатнику.
  • Заправте салат натуральними вершками та майонезом.

А вам сподобалися наші прості рецепти на основі поживних свіжих овочів та фруктів? Тоді спробуйте їх приготувати та переконайтеся у тому, що корисні страви можуть бути ще й неймовірно смачними. Оберіть ті доступні та прості салати, які найбільше припали вам до смаку, та неодмінно включіть їх до свого раціону.



  • Hyson D. A. (2011). A comprehensive review of apples and apple components and their relationship to human health. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 2(5), 408-420. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22332082/
  • Lauricella, M., Emanuele, S., Calvaruso, G., Giuliano, M., & D’Anneo, A. (2017). Multifaceted Health Benefits of Mangifera indica L. (Mango): The Inestimable Value of Orchards Recently Planted in Sicilian Rural Areas. Nutrients, 9(5), 1-14. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28531110/
  • Roe, L. S., Meengs, J. S., & Rolls, B. J. (2012). Salad and satiety. The effect of timing of salad consumption on meal energy intake. Appetite, 58(1), 242-248. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22008705/
  • Sharma, K. D., Karki, S., Thakur, N. S., & Attri, S. (2012). Chemical composition, functional properties and processing of carrot-a review. Journal of food science and technology, 49(1), 22-32. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3550877/
  • Slavin, J. L., & Lloyd, B. (2012). Health benefits of fruits and vegetables. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 3(4), 506-516. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22797986/

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.