5 продуктів, які необхідно давати дітям на сніданок

Травень 12, 2019
Хоча ми часто їмо цю їжу на сніданок, найкраще споживати молочні продукти через півгодини після сніданку. Це особлива рекомендація для дітей.

Сніданок є найважливішою трапезою дня. Тому важливо, щоб ви подавали на сніданок правильні продукти, особливо для дітей.

Є деякі продукти, яких краще уникати, якщо хочете, щоб ваші діти росли сильними та здоровими.

Потрібно мати на увазі, що правильний сніданок повинен втамувати голод та подарувати відчуття ситості. Особливо важливо пам’ятати це, коли ми хочемо нагодувати дітей.

У цій статті розглянемо продукти, які не потрібно давати дітям на сніданок. Можливо, ви здивуєтеся…

1. Фреші

фреші на сніданок

Якщо ви п’єте їх занадто часто, фруктовий сік може подразнювати слизову оболонку шлунку. Вони також можуть спричинити надмірне вироблення соляної кислоти.

Ці напої збагачені псораленом і фуранокумарином, що роблять шкіру більш чутливою до сонячного проміння.

Найкращою альтернативою є хороший чай.

2. Солодкі злаки

Малі та дорослі люблять солодкі злаки. Проте це не зовсім корисний сніданок.

Це вид їжі, що містить велику кількість цукру. Вони містять не менше 363 калорій на 100 гр. Через це варто обирати на сніданок більш корисний варіант.

Серед альтернатив є зернові культури з клітковиною. Така їжа корисна та не містить багато цукру у порівнянні з цукровими злаками.

Не варто забувати, що такі злаки мають порожні калорії, через що діти швидко знову починають відчувати голод.

3. Свіжі фрукти та овочі

Хоча свіжі фрукти та овочі дуже корисні, їх не рекомендовано їсти на сніданок.

Майте на увазі, що вони містять кислоти, які не добре діють натще. Приміром, помідори містять велику кількість пектину та дубильної кислоти. Це може викликати виразку шлунку.

Завдяки цьому ідеальною альтернативою (хоча це може здатися дивним) є хороший овочевий суп. Він не викликає печію, а також газоутворення впродовж дня.

4. Це не найкращий час їсти молочні продукти

молочні продукти на сніданок

Хоча молочні продукти дуже популярні на сніданок, правда полягає у тому, що це не найкращий час для їхнього споживання.

Молочні продукти не токсичні для дітей. Проте на сніданок їхні властивості не дуже ефективні.

  • Майте на увазі, що натщесерце лактобактерії попадають у кисле середовище, тому гинуть у шлунку до того, як попадуть у кишківник.

В результаті цього найкращий час споживати їх – це півгодини після сніданку.

  • Гарною альтернативою для корисного сніданку є чорничний сік.

Він містить вітаміни C, A, E та K, а також третину рекомендованої добової дози вітамінів групи В. Він також є джерелом таких мікроелементів, як калій, фосфор та кальцій.

5. Продукти, збагачені вуглеводами

Продукти, які багаті швидкодійними вуглеводами, подібними до тих, що містяться в хлібі, сприяють підвищенню рівня цукру в крові. Через це підшлункова залоза працює більше та виробляє більшу кількість інсуліну.

В результаті цього, а також можливого зростання рівня інсуліну, організм починає накопичувати жир, навіть у дітей.

Також потрібно дещо знати про випічку, особливо гарячі свіжоспечені булочки. Вони безпосередньо впливають на кишківник та  викликають газоутворення.

Інші рекомендації

збалансований сніданок

Коли думаєте про варіант сніданку для дітей, важливо обирати збалансоване харчування.  Варто також продумувати та планувати ту їжу, яку діти споживатимуть впродовж дня, як у школі, так і вдома.

У такий спосіб ви забезпечуєте, щоб харчування впродовж дня було збалансованим та повноцінним.

Не дивно, що все більше організацій, які займаються приготуванням шкільних обідів, залучають на допомогу дієтологів.

Водночас вони надають рекомендації стосовно вечерь, сніданків та перекусів.

Якщо у вас брак фантазії та натхнення, можна скористатися порадами спеціалістів. Збалансоване харчування – запорука здоров’я.

  • Reid G. The scientific basis for probiotic strains of Lactobacillus. Appl Environ Microbiol. 1999;65(9):3763-6.
  • Dreher ML. Whole Fruits and Fruit Fiber Emerging Health Effects. Nutrients. 2018;10(12):1833. Published 2018 Nov 28. doi:10.3390/nu10121833