5 вагомих причин їсти чорний шоколад

Окрім сприяння виділенню ендорфінів, споживання чорного шоколаду може допомогти удосконалити серцево-судинний стан, за умови, якщо обирати чорний шоколад без добавок.
5 вагомих причин їсти чорний шоколад

Останнє оновлення: 16 листопада, 2018

Чорний шоколад, наскільки ми знаємо, виникнув майже 4000 років назад в Центральній Америці. Плем’я Майя пили його і додали його в свої ритуали як священний напій.

Велике значення набувають вирощування та одомашнення какао-рослин, з яких видобувають чорний шоколад та інші сорти. Таким чином, з часом люди змінили свою думку про ці рослини через їх духовне, лікарське, політичне та економічне значення.

У цій статті ми розкажемо 5 чудових і цікавих причин споживати чорний шоколад щодня. Цей давній, неперероблений і смачний продукт є природним засобом від деяких розладів. Крім того, він є прекрасним антиоксидантом, а також покращує серцево-судинне здоров’я та регулює кишківник.

Чорний шоколад та какао

Для початку треба пояснити, що в цій статті ми розкажемо лише про переваги чорного шоколаду. Цей продукт має лікувальні властивості завдяки високому вмісту какао, яке є цілющим компонентом цього продукту. Тому ми відкидаємо молочний шоколад та інші менш корисні сорти.

Ми рекомендуємо вибирати чорний шоколад, що містить щонайменше 70% какао. Ви також можете використовувати чисте какао для приготування всіх видів напоїв та рецептів. Таким чином, можна уникати інших шкідливих інгредієнтів, таких як молочні жири або цукор.

Причини їсти чорний шоколад

1. Потужний антиоксидант

причини їсти чорний шоколад

Гіркий шоколад виробляють з насіння какао-дерева. Він навіть містить більше антиоксидантних можливостей, ніж фрукти.

Крім того, насіння какао-рослини та склянка шоколад містять велику кількість поліфенолів, які є природними антиоксидантами. Недаремно насіння какао називають суперпродуктом через його харчовий склад.

Варто зазначити, що у випадку з приготованим шоколадом, коли він нагрівається, він втрачає деякі свої поживні речовини. Він втрачає певні антиоксидантні властивості після цього методу обробки.

Коли шоколад має високий вміст какао, крім чудового смаку, це також засіб для запобігання старінню.

2. Покращує серцево-судинне здоров’я

Помірне і звичне споживання чорного шоколаду допомагає уникнути найчастіших серцево-судинних захворювань: холестерину, гіпертонії та діабету 2 типу. Проте інші види шоколаду викликають протилежний ефект у нашому організмі.

Таким чином, чорний шоколад допомагає контролювати артеріальний тиск і запобігає захворюванням, які впливають на вени та серце. Завдяки активній речовині, яка називається флавоноцин, какао покращує систему кровообігу таким же чином, як і багато інших засобів.

3. Регулює роботу кишківника

чорний шоколад

Розчинне волокно, яке міститься в чорному шоколаді, крім того, що допомагає контролювати рівень холестерину, також сприяє роботі кишківника. 10% його вмісту – клітковина, яка також одразу забезпечує ефект насичення. Тому споживання шоколаду позбавляє бажання їсти.

Оскільки клітковина не розчиняється в організмі і проходить через кишківник недоторканою, це допомагає очистити травний тракт. Тому споживання чорного шоколаду запобігає запору і синдрому подразненого кишківника, тому що клітковина діє як очищувальний засіб.

4. Заспокоює кашель

Чорний шоколад містить речовину, що називається теобромін, яка діє на блукаючий нерв і зменшує його активність. Цей нерв, крім інших функцій, має контроль над нападами кашлю.

Отже, це може здатися неймовірним, споживання кількох плиток чорного шоколаду в день сприяє заспокоєнню кашлю.

У такому випадку, коли у вас симптоми грипу чи застуди, ви можете випити приємний гарячий шоколадний напій. Однак ми рекомендуємо уникати молока, оскільки це може збільшити слиз і погіршити ваш стан.

5. Шоколад приносить щастя

кавові зерна

Чому так багато людей їдять чорний шоколад і відчувають себе щасливими після цього? Чому можна стати залежними від шоколаду? Тому коли ви його споживаєте, мозок виробляє ендорфіни. Ці гормони сприяють почуттям радості та щастя.

Ці п’ять причин є достатнім обґрунтуванням, для того, щоб ви не придушували своє бажання з’їсти шоколад. Просто пам’ятайте, що потрібно вибирати з високим вмістом какао, хорошої якості, і споживати його в невеликих кількостях щодня.

Їжте шоколад, не почуваючи себе винними, тому що тепер ви знаєте, що він дуже корисний!



  • Ibero-Baraibar Idoia, Abete Itziar, Martínez José Alfredo, Rodríguez Mateos Ana, Zulet María Ángeles. Guías para el consumo de chocolate negro: ¿placer y salud cognitiva?. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2017  Ago [citado  2019  Feb  07] ;  34( 4 ): 759-760. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112017000400001&lng=es.
  • Gomez-Juaristi M, Gonzalez-Torres L, Bravo L, Vaquero MP, Bastida S, Sanchez-Muniz FJ. Beneficial effects of chocolate on cardiovascular health. Nutr Hosp 2011;26(2):289-92.
  • Ibero-Baraibar I, Suarez M, Arola-Arnal A, Zulet MA, Martinez JA. Cocoa extract intake for 4 weeks reduces postprandial systolic blood pressure response of obese subjects, even after following an energy-restricted diet. Food Nutr Res 2016;60:30449.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.