6 найгірших інгредієнтів, які ви можете додати до кави
Було доведено, що кава може збільшити обсяг пам’яті, покращити самопочуття та здоров’я серця і зменшити ризик розвитку діабету.
Проте настає момент, коли кава стає вашим найгіршим ворогом: коли ви додаєте штучний цукор та інші інгредієнти, які аж ніяк не є корисними.
Ви впевнені, що вашу чашку кави можна вважати здоровою? Ось найгірші інгредієнти, які ви можете додавати до кави.
1. Ароматизатори та кава
Кавові напої, які мають додаткові аромати, такі як ваніль, лісовий горіх або карамель, сповнені цукру і штучних барвників.
Якщо ви хочете надати напою якогось аромату, спробуйте додати кілька крапель ванілі, м’яти або екстракти сухофруктів.
Вони не містять додатковий цукор, але майте на увазі, що ці ароматизатори можуть змінити рівень глюкози в крові.
Ідеально було б нічого не додавати до кави взагалі. Треба уникати цих інгредієнтів, пам’ятаючи про те, що справжній смак кави несолодкий.
2. Сахарин і підсолоджувачі
Некалорійні підсолоджувачі допомагають не пити каву, переповнену цукром. У чому ж проблема? Це похідні цукрів, які також змінюють ваш метаболізм.
У результаті ви можете їсти більше, тому що не почуваєтеся ситими.
Це може призвести до пошкодження розвитку кишкових бактерій і навіть збільшує ймовірність розвитку діабету.
Екстракт стевії – ось здоровий варіант для підсолоджування кави. Він не містить сукралози, яка насправді не є корисною.
3. Цукор
Трохи цукру не завдасть жодної шкоди, але якщо пити декілька чашок кави на день, варто знати, що ці порожні калорії накопичуються у вашому організмі.Додавання двох чайних ложок цукру до трьох чашок кави становить 50 грамів цукру.
З огляду на те, що щоденна рекомендована доза цукру для дорослої людини складає 90 грамів при раціоні з 2000 калорій, це забагато.
Але не треба кидати пити каву через це. Ви можете знайти більш здорові варіанти, щоб підсолодити її сильний і гіркий присмак.
Щоб не перевищувати рекомендовану дозу, ви можете спробувати використовувати менше цукру.
За нагоди перейдіть на коричневий цукор, який є кориснішим, або додайте натуральні спеції, такі як кориця. Ці прянощі можуть допомогти зменшити коливання цукру в крові й уникнути бажання переїдати.
Читайте: Секретні властивості кориці.
4. Знежирене молоко
Цей інгредієнт не обов’язково поганий, але було доведено, що молочні продукти з природним жиром можуть бути кращими.
Це означає, що люди, які регулярно п’ють молочні продукти, споживають менше вуглеводів протягом багатьох років.
Ті, хто споживає знежирені продукти, мають значно вищий рівень вуглеводів, що зазвичай означає, що вони набирають вагу.
І це ще не все. Звичайні молочні продукти пов’язані з нижчим ризиком розвитку діабету 2-го типу.
Це може бути пов’язано зі специфічними жирними кислотами в цільному молоці, які допомагають запобігти хворобі, ось чому саме його варто додати до кави.
5. Порошкоподібні вершки
Це, без сумніву, найгірший інгредієнт, який ви можете додати до кави. Він лише змінює колір і імітує кремову текстуру, яку мають інші молочні креми.
Ці заправки без лактози часто містять кукурудзяний сироп і рослинну олію, а це значить цукор і порожні калорії.
Це елегантний спосіб замаскувати штучні трансжири, які викликають артеріальні обструкції та призводять до хвороб серця і цукрового діабету.
Тож коли ви їдете в подорож, не варто використовувати ці інгредієнти, які зазвичай пропонують у літаках і кафетеріях.
6. Алкоголь
Найгірше поєднання, яке ви можете зробити з кавою, – це змішати її з будь-яким дистильованим напоєм. Це в жодному випадку не стане здоровим напоєм.
Не забувайте, що алкогольні напої дають вам енергію, але не інші поживні речовини.
Читайте: 5 натуральних напоїв для очищення печінки.Споживання алкоголю є причиною багатьох хвороб і проблем зі здоров’ям, зокрема ментальних та поведінкових розладів.
Не варто забувати, що надлишок алкоголю призводить до алкоголізму, цирозу печінки, хвороб серця і деяких видів раку, не кажучи вже про вторинні проблеми, такі як насильство і дорожньо-транспортні пригоди.
Судячи з цього переліку, ви, напевно, зрозуміли, що наша рекомендація в тому, щоб кава була якомога простішою. У крайньому разі ви можете використати натуральний ароматизатор.
Найкращі варіанти:
- кориця
- ванільний екстракт
- екстракт м’яти
- соєве молоко
- мигдальне молоко
- Holmberg S, Thelin A. High dairy fat intake related to less central obesity: a male cohort study with 12 years’ follow-up. (2013).
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23320900
-
Mohammad Y. Yakoob, Peilin Shi, Walter C. Willett, Kathryn M. Rexrode, Hannia Campos, E. John Orav, Frank B. Hu, Dariush Mozaffarian. Circulating Biomarkers of Dairy Fat and Risk of Incident Diabetes Mellitus Among Men and Women in the United States in Two Large Prospective Cohorts. (2016).
ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.115.018410
- Holly Strawbridge. Harvard Health Publishing. Harvard Medical School. Artificial sweeteners: sugar-free, but at what cost?. (2012).
health.harvard.edu/blog/artificial-sweeteners-sugar-free-but-at-what-cost-201207165030