7 продуктів для стимуляції вироблення тромбоцитів

Якщо ви хочете покращити кровообіг та прискорити вироблення тромбоцитів, зверніться за допомогою до лікаря та ретельно дотримуйтеся всіх його вказівок.
7 продуктів для стимуляції вироблення тромбоцитів

Останнє оновлення: 24 березня, 2022

Тромбоцити – це невеликі безбарвні кров’яні тільця, які присутні у крові людини. Головною функцією тромбоцитів є згортання крові та утворення кров’яних бляшок (тромбів). У цій статті ви дізнаєтесь якими продуктами можна простимулювати  процес вироблення тромбоцитів.

Утворюються тромбоцити у кістковому мозку. Вони є незамінними для організму людини, адже не лише захищають людину від надмірної втрати крові при травмах, але й прискорюють відновлення кровоносних судин.

На внутрішніх стінках тромбоцитів знаходяться невеликі мішечки, які називають “гранулами”. При травмуванні саме з них виділяються хімічні сполуки, які притягують докупи тромбоцити та формують на місці рани кров’яну бляшку, щоб зупинити кровотечу.

Можна стверджувати, що основна функція тромбоцитів – захисна, адже вони відіграють головну роль у процесі згортання крові, тим самим зупиняючи крововилив. Саме тому присутність потрібної кількості тромбоцитів у крові є неймовірно важливою для кожної людини.

Основна проблема полягає у тому, що різноманітні розлади у роботі внутрішніх органів негативно впливають і на тромбоцити. У результаті може виникнути дефіцит або надлишок кров’яних тілець у крові, або ж тромбоцити перестануть виконувати свої функції належним чином.

Будь-які зміни, пов’язані з кількістю та якістю тромбоцитів, з часом можуть призвести до розвитку хронічних захворювань кровоносної системи. Звісно, якщо тромбоцити не зможуть об’єднуватися та утворювати тромби, людина ризикує померти від надмірної втрати крові при травмуванні.

Перш за все зверніться до лікаря, якщо ви помітили будь-які зміни у роботі кровоносної системи, адже якщо вчасно не вирішити проблему, загальне самопочуття та фізичне здоров’я суттєво погіршаться.

Для того, щоб вжити ефективні заходи для стимуляції вироблення тромбоцитів у домашніх умовах, радимо переглянути раціон та включити до нього корисні продукти, які позитивно впливають на кровообіг та роботу кровоносної системи.

Корисні продукти, що прискорюють процес вироблення тромбоцитів

1. Гарбуз

гарбуз для вироблення тромбоцитів

У гарбузі та його насінні міститься велика кількість незамінних для організму амінокислот та мінералів, які стимулюють процес вироблення тромбоцитів у крові.

За умови регулярного споживання гарбуза ви зможете покращити здатність організму засвоювати білок та вітамін А – поживні елементи, які відіграють важливу роль у процесі продукування нових кров’яних тілець.

Оскільки у складі гарбуза міститься велика кількість корисних антиоксидантів, його рекомендують вживати для знешкодження згубного впливу токсинів та вільних радикалів.

2. Цитрусові фрукти

Регулярне вживання цитрусових у помірній кількості позитивно впливає на швидкість кровообігу та здоров’я кровоносної системи.

Причиною цього є високий вміст вітаміну С у всіх цитрусових фруктах, адже саме цей поживний елемент прискорює процес вироблення тромбоцитів у крові.

Цитрусові сприяють зміцненню імунної системи людини, адже стимулюючи процес продукування антитіл, вони зменшують ризик розпаду клітин внутрішніх органів.

3. Індійський аґрус (амла)

агрус стимулює вироблення тромбоцитів

Індійський аґрус, або амлу, вважають екзотичним фруктом, який досі не здобув великої популярності у світі. Втім, цей продукт є неймовірно корисним, адже до його складу входять поживні сполуки, які покращують кровообіг та зміцнюють імунну систему людини.

Перш за все, амла багата на вміст вітамінів А та С. Саме ці поживні елементи відповідають за процес вироблення тромбоцитів, які захищають організм від крововиливу.

До того ж, індійський аґрус містить велику кількість антиоксидантів, які мінімізують негативний вплив оксидативного стресу на організм людини. та зменшують ризик розвитку хронічних захворювань кровоносної системи, до яких може призвести дефіцит тромбоцитів у крові.

4. Сік алое вера

Алое вера – це неймовірно популярна лікарська рослина, адже на її основі можна готувати різноманітні засоби для догляду за шкірою. Сік алое вера почали використовувати з лікувальною метою ще багато століть тому.

Завдяки великій кількості незамінних вітамінів та мінералів у своєму складі алое вера чудово підходить для очищення та зміцнення кров’яних тілець.

Поживні речовини, що містяться в алое, знешкоджують згубний вплив токсинів та хвороботворних агентів, тим самим зміцнюючи тромбоцити.

Сік алое вера запобігає розрідженню крові та допомагає оптимізувати процес використання поживних речовин при травмуванні кровоносних судин.

5. Шпинат

шпинат для розрідження крові

Шпинат належить до групи зелених листових овочів, які володіють сотнями корисних властивостей і є незамінними для організму людини.

Цей продукт є чудовим натуральним засобом для стимуляції процесу вироблення тромбоцитів з багатьох причин. Перш за все, у шпинаті міститься велика кількість вітаміну К та білка. Ці речовини відіграють важливу роль у процесі продукування нових кров’яних тілець та позитивно впливають на здатність тромбоцитів швидко утворювати кров’яні бляшки при кровотечах.

Натуральний шпинатний сік не лише сприяє збільшенню кількості тромбоцитів у крові, але й очищує артерії та покращує кровообіг.

6. Папая

М’якуш папаї та листя цієї екзотичної рослини використовують для лікування розладів кровоносної системи та профілактики дефіциту кров’яних тілець.

Сік та настої на основі папаї допомагають регулювати кількість клітин крові в організмі людини, тим самим запобігаючи розвиткові різноманітних хронічних захворювань.

Звісно, магічного ефекту від однієї папаї очікувати не варто, проте цей смачний продукт рекомендовано вживати для стимуляції процесу вироблення тромбоцитів.

7. Корінь буряка

буряк стимулює процес вироблення тромбоцитів

Буряк містить велику кількість антиоксидантів, які нівелюють згубний вплив вільних радикалів та підтримують баланс тромбоцитів у крові.

До складу буряка також входять мінерали та вітаміни А, С та К, які допомагають очищувати кров та перешкоджають руйнуванню кровоносних судин.

Сік зі свіжого буряка має здатність зміцнювати імунну систему та посилювати захисні реакції організму на несприятливі зовнішні фактори. 

За умови регулярного вживання буряка ви зможете запобігти розвитку розладів кровоносної та циркуляційної систем.

Попри те, що методи лікування цих розладів залежать безпосередньо від причин розвитку захворювань, регулярне споживання всіх вищезгаданих продуктів у помірній кількості неодмінно позитивно вплине на ваше загальне самопочуття.

Не забудьте попередньо порадитися з лікарем, перш ніж вносити будь-які зміни до раціону, адже лише спеціаліст врахує усі ваші харчові звички та сумісність продуктів з лікувальними препаратами та іншими методами терапії.



  • Arnoldussen IAC, Witkamp RF. Effects of Nutrients on Platelet Function: A Modifiable Link between Metabolic Syndrome and Neurodegeneration? Biomolecules. 2021 Oct 4;11(10):1455.
  • Bermejo, E. (2017). Plaquetas. Hematología. Vol 21 Nº extraordinario: 10-18. Fisiología de la hemostasia normal. [En línea] Disponible en: http://www.sah.org.ar/revista/numeros/vol21/extra/06-Vol%2021-extra.pdf.
  • Bordia, A., & Verma, S. K.  Effect of vitamin C on platelet adhesiveness and platelet aggregation in coronary artery disease patients. Clinical cardiology. 1985; 8(10): 552-554.
  • Domínguez-Fernández, R.N., Arzate-Vázquez, I., Chanona-Pérez, J. J., Welti-Chanes, J. S., Alvarado-González, J. S., Calderón-Domínguez, G., Garibay-Febles, V., Gutiérrez-López, G. F., EL GEL DE Aloe vera: estructura, composición química, procesamiento, actividad biológica e importancia en la industria farmacéutica y alimentaria. Revista Mexicana de Ingeniería Química [en linea] 2012, 11 (Sin mes) : [Fecha de consulta: 15 de enero de 2019] Disponible en:http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=62024415003 ISSN 1665-2738.
  • Echevarría, J. R. L. (2017). Alimentos hipolipemiantes que mejoran la salud cardiovascular. Revista Cubana de Cardiología y Cirugía Cardiovascular, 23(4), 549-582. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7162557
  • Galmarini, C. R. (2005). La cebolla como alimento funcional. Pilquen-Sección Agronomía, (7), 6. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/2543768.pdf
  • Johnson M, McElhenney WH, Egnin M. Influence of Green Leafy Vegetables in Diets with an Elevated ω-6:ω-3 Fatty Acid Ratio on Rat Blood Pressure, Plasma Lipids, Antioxidant Status and Markers of Inflammation. Nutrients. 2019 Jan 31;11(2):301.
  • Hampilos K, Corn J, Hodsdon W, Wagner P, Roop R, Elise A, Troy L. Effect Of Carica Papaya Leaf Extract On Platelet Count In Chronic Immune Thrombocytopenic Purpura: A Case Series. Integr Med (Encinitas). 2019 Oct;18(5):30-35.
  • Hernáez Á, Lassale C, Castro-Barquero S, Ros E, Tresserra-Rimbau A, Castañer O, Pintó X, Vázquez-Ruiz Z, Sorlí JV, Salas-Salvadó J, Lapetra J, Gómez-Gracia E, Alonso-Gómez ÁM, Fiol M, Serra-Majem L, Sacanella E, Razquin C, Corella D, Guasch-Ferré M, Cofán M, Estruch R. Mediterranean Diet Maintained Platelet Count within a Healthy Range and Decreased Thrombocytopenia-Related Mortality Risk: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2021 Feb 8;13(2):559.
  • Izak M, Bussel JB. Management of thrombocytopenia. F1000Prime Rep. 2014 Jun 2;6:45.
  • Innes AJ, Kennedy G, McLaren M, Bancroft AJ, Belch JJ. Dark chocolate inhibits platelet aggregation in healthy volunteers. Platelets. 2003 Aug;14(5):325-7.
  • Kawamori Y, Katayama Y, et al. Role for vitamin D receptor in the neuronal control of hematopoietic stem cell niche. Blood. Diciembre 2010. 116 (25): 5528-35.
  • Lederer AK, Maul-Pavicic A, Hannibal L, Hettich M, Steinborn C, Gründemann C, Zimmermann-Klemd AM, Müller A, Sehnert B, Salzer U, Klein R, Voll RE, Samstag Y, Huber R. Vegan diet reduces neutrophils, monocytes and platelets related to branched-chain amino acids – A randomized, controlled trial. Clin Nutr. 2020 Nov;39(11):3241-3250.
  • Moroi MK, Loloi J, Songdej N. Cranberry supplementation as a cause of major intraoperative bleeding during vascular surgery due to aspirin-like platelet inhibition. Blood Coagul Fibrinolysis. 2020 Sep;31(6):402-404.
  • Owu DU, Nwokocha CR, Ikpi DE, Ogar EI. Effect of Vitamin C Supplementation on Platelet Aggregation and Serum Electrolytes Levels in Streptozotocin-Induced Diabetes Mellitus in Rats. Niger J Physiol Sci. 2016 Aug 30;31(1):55-61.
  • Platelet Disorder Support Association. Diet and Lifestyle. Recuperado el 21 de abril de 2021. https://www.pdsa.org/treatments/complementary/food-as-a-cure.html.
  • Rao SS, Ikram R. Cocos nucifera (Coconut) water of different maturity stages affects hematological and coagulation parameters in rabbits: A positive lead. Pak J Pharm Sci. 2019 Jul;32(4):1631-1634.
  • Raubenheimer K, Hickey D, Leveritt M, Fassett R, Ortiz de Zevallos Munoz J, Allen JD, Briskey D, Parker TJ, Kerr G, Peake JM, Pecheniuk NM, Neubauer O. Acute Effects of Nitrate-Rich Beetroot Juice on Blood Pressure, Hemostasis and Vascular Inflammation Markers in Healthy Older Adults: A Randomized, Placebo-Controlled Crossover Study. Nutrients. 2017 Nov 22;9(11):1270.
  • Reports of Thrombocytopenia associated with complementary and alternative medicines, herbal remedies, nutritional supplements, foods and beverages. European Journal of Haematology. 2010. 84: 421-429.
  • Silczuk, A., & Habrat, B. Alcohol-induced thrombocytopenia: Current review. Alcohol. 2020; 86: 9-16.
  • Thomas, L. (2018). Cuenta del extracto de papaya y de plaqueta de la hoja de la papaya. News Medical Life Sciences. [En línea] Disponible en: https://www.news-medical.net/health/Papaya-Leaf-Extract-and-Platelet-Count-(Spanish).aspx
  • T. K. Lim. Edible Medicinal And Non-Medicinal Plants: Volume 4, Fruits, Springer Science & Business Media, 2012. Páginas 258/9.
  • University of Rochester Medical Center. What Are Platelets? Recuperado el 21 de abril de 2021. https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=160&ContentID=36.
  • Vallianou NG, Bountziouka VP, Georgousopoulou E, Evangelopoulos AA, Bonou MS, Vogiatzakis ED, Barbetseas JD, Avgerinos PC, Panagiotakos DB. Influence of protein intake from haem and non-haem animals and plant origin on inflammatory biomarkers among apparently-healthy adults in Greece. J Health Popul Nutr. 2013 Dec;31(4):446-54.
  • Winter FD Jr. Immune thrombocytopenia associated with consumption of tonic water. Proc (Bayl Univ Med Cent). 2015 Apr;28(2):213-6.
  • Morris, Van K., Et al. (2010) SEVERE THROMBOCYTOPENIA WITH IRON DEFICIENCY ANEMIA. Pediatric Hematology and Oncology Volume 27, 2010 pp. 413-419. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/08880011003739455?journalCode=ipho20

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.