7 продуктів, які не можна їсти при кислотному рефлюксі

Хоча це основні продукти, які не можна їсти при кислотному рефлюксі, кожна людина має самостійно визначити, яка їжа створює для неї найбільше проблем і намагатися уникати її.
7 продуктів, які не можна їсти при кислотному рефлюксі

Останнє оновлення: 27 грудня, 2018

Кислотний рефлюкс – це проблема, пов’язана з органами травлення. Його характерною ознакою є сильне відчуття печіння вгорі живота, яке майже завжди поширюється на стравохід і ротову порожнину. Тому в сьогодняшній статті розповімо, що не можна їсти при кислотному рефлюксі.

Цей розлад виникає через ослаблення сфінктера стравоходу. Як наслідок, кислотні сполуки потрапляють у верхню частину травної системи. Біль може бути помірний або досить сильний. Насправді, іноді біль, спричинений кислотним рефлюксом, плутають із серцевим нападом.

Переважно це захворювання виникає через неправильні комбінації продуктів і великі порції. Утім його також можуть спричиняти певні аномалії стравоходу та захворювання травної системи.

Кислотний рефлюкс не є серйозним захворюванням і зазвичай виникає неочікувано. Утім його важливо лікувати, адже він може призвести до інших ускладнень.

Щоб повністю контролювати проблему, важливо знати, які продукти не можна їсти при кислотному рефлюксі й намагатися уникати їх.

У цій статті ми хочемо розповісти про 7 продуктів, які потрібно виключити з раціону людям, схильним до такого розладу травлення.

Що не можна їсти при кислотному рефлюксі

1. Червоне м’ясо

червоне м'ясо не можна їсти при кислотному рефлюксі

Червоне м’ясо – це важливе джерело білків. Якщо споживати його невеликими порціями, воно дуже корисне для організму.

Тим не менш, червоне м’ясо не можна їсти при кислотному рефлюксі. Річ у тім, що багато сполук, які в ньому містяться, можуть погіршити біль і посилити неприємні відчуття.

  • Пурини та кислотні сполуки впливають на травні процеси та підвищують вироблення шлункової кислоти.
  • З іншого боку, червоне м’ясо дуже жирне, тому воно сповільнює травлення та спричиняє закрепи.

2. Кава

Завдяки своєму неймовірному смаку та заряду енергії, яким вона забезпечує організм, кава належить до найпопулярніших у світі напоїв.

Вона містить антиоксидантні сполуки та вітаміни, які при помірному споживанні покращують стан здоров’я.

Утім це не найкращий продукт для людей, які страждають на кислотний рефлюкс, адже кофеїн стимулює появу цього симптому.

Кофеїн розслабляє клапан, який регулює потік шлункової кислоти. Як наслідок, вона легше потрапляє в горло та ротову порожнину.

3. Ковбасні вироби та консервовані продукти

Ковбасні вироби та консервовані продукти можуть спричиняти проблеми з травленням. Особливо, якщо йдеться про часті випадки рефлюксу або підвищену кислотність.

Така їжа містить багато натрію та штучних інгредієнтів, які спричиняють подразнення слизової оболонки шлунка. У результаті кислота простіше потрапляє в стравохід.

З іншого боку, у ковбасних виробах і консервованих продуктах багато жирів, борошна та цукру. Після засвоєння організмом вони можуть спричиняти розлади метаболізму та проблеми з травленням.

4. Пряні спеції

Через споживання пряних спецій можуть відбуватися перепади кислотності шлунка. Крім того, вони подразнюють слизову оболонку.

Хоча в невеликих дозах спеції нешкідливі, іноді після їх споживання люди скаржаться на кислотний рефлюкс і відчуття печіння.

Загалом, важливо їсти якомога менше пряних спецій, особливо, якщо ви любите поєднувати їх з іншим продуктами, які спричиняють подразнення.

5. Шоколад

шоколад не можна їсти при кислотному рефлюксі

Якщо кожного дня з’їдати трохи шоколаду, ви забезпечите організм корисними для здоров’я антиоксидантними сполуками, вітамінами та мінералами.

Утім це не найкращий варіант для людей із розладами травлення. Річ у тім, що шоколад може спричиняти подразнення.

Споживання шоколаду при підвищеній кислотності ще більше ослаблює клапани нижнього сфінктера стравоходу, а це погіршує симптоми.

Причина таких негативних реакцій у вмісті жирів, кофеїну та теоброміну. Це сполуки, які пов’язують із надмірним виробленням шлункових кислот.

6. Смажена їжа

Смажена їжа, особливо купована в закладах швидкого харчування, – це потенційний ворог нормального метаболізму та здоров’я травної системи.

У ній міститься багато транс-жирів, хімічних добавок і солі. Усі ці компоненти подразнюють слизову оболонку шлунка та змінюють рівень pH.

Через споживання смаженої їжі підвищується вироблення шлункової кислоти, частішають випадки кислотного рефлюксу та зростає ризик розвитку гастриту.

Крім того, надмірне споживання таких страв впливає на запальні процеси в організмі, що збільшує тиск у шлунку.

7. Рафіноване борошно

рафіноване борошно не можна їсти при кислотному рефлюксі

Хліб, випічка й усі інші страви з рафінованим борошном можуть негативно впливати на здоров’я людей із розладами травлення.

  • Перш за все, вони створюють кислотне середовище в шлунку та стравоході.
  • Крім того, продукти з рафінованим борошном спричиняють запалення тканин.
  • Через вміст вуглеводів вони тяжче засвоюються організмом і можуть спричинити зростання рівня глюкози в крові.

Візьміть до уваги перелічені вище пункти й обмежте споживання рафінованого борошна. Також варто згадати, що воно підвищує ризик появи виразок і гастриту.

У вашому раціоні багато таких продуктів? Якщо так і якщо ви страждаєте на кислотний рефлюкс, краще почати ретельніше стежити за своїм харчуванням, щоб захистити здоров’я травної системи.

Пам’ятайте, що хоча антациди можуть допомогти нейтралізувати кислотність шлунка та вилікувати рефлюкс, найефективніший спосіб уникнути проблеми – правильно харчуватися.



  • Cano Valderrama O., Sánchez Pernaute A., Rubio Herrera MA., et al., Long term food tolerance after bariatric surgery: comparison of three different surgical techniques. Obes Surg, 2017. 27 (11): 2868-2872.
  • Surdea Blaga T., Negrutiu DE., Palage M., Dumitrascu DL., Food and gastroesophageal reflux disease. Curr Med Chem, 2019. 26 (19): 3497-3511.
  • Patcharatrakul T., Gonlachanvit S., Chili peppers, curcumins, and prebiotics in gastrointestinal health and disease. Curr Gastroenterol Rep, 2016.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.