7 смачних страв, які варто зробити частиною свого раціону

Для того, щоб урізноманітнити раціон та зробити його більш цікавим, можна додати до нього смачні страви зі спеціями для більш пікантного смаку.
7 смачних страв, які варто зробити частиною свого раціону

Останнє оновлення: 14 січня, 2019

Навіть якщо ви намагаєтеся ретельно дотримуватися принципів правильного харчування, це зовсім не означає, що ваш раціон повинні складати несмачні та прісні страви. Звісно, для підтримання гарної фігури та стабільної ваги необхідно регулювати кількість спожитих калорій. Утім, на щастя, є корисні та водночас неймовірно смачні страви, які можна вживати без страху зіпсувати фігуру.

Страви, рецепти яких ми зібрали у цій статті, не лише дадуть довготривале відчуття ситості, але й забезпечать вас енергією для високої фізичної та розумової активності на весь день. Однією з головних переваг цих страв є те, що вони є неймовірно простими у приготуванні, тому чудово підійдуть навіть тим, хто не має змоги багато часу проводити на кухні.

Приготувати всі ці корисні та смачні страви, ви зможете всього за кілька хвилин із недорогих та доступних продуктів. Ба більше, скоріш за все всі необхідні продукти вже є у вашому холодильнику.

Чи готові ви кардинально змінити свій раціон та доповнити його неймовірними стравами? Тоді уважно читайте далі та занотовуйте наші корисні поради.

Смачні страви для втрати ваги на кожен день

1. Тости з кремовою пастою на основі авокадо

смачні страви з авокадо

Звичайні тости з намазкою на основі авокадо можуть стати чудовим перекусом для втамування голоду між основними прийомами їжі. Ба більше, якщо доповнити тости круто звареним яйцем, то вони перетворяться на смачний та поживний сніданок. 

  • Попри те, що ця страва складається з кількох неймовірно простих продуктів, вона містить велику кількість незамінних жирних кислот та вуглеводів, які є джерелом природної енергії для організму.
  • До складу авокадо входять вітамін Е, жирні кислоти Омега-3 та поживні речовини, які забезпечують належне функціонування всіх органів серцево-судинної системи.

2. Зелений салат

Ви мрієте зробити частиною раціону неймовірно легку та стовідсотково корисну страву? Тоді рекомендуємо звернути увагу на овочеві салати, адже вони досі не втратили свою популярність! Ці смачні страви на основі зелених листових овочів є неймовірно корисними для здоров’я та незамінними для підтримання стабільної ваги.

  • Свіжі овочі містять велику кількість антиоксидантів, вітамінів та мінералів, які посилюють захисні реакції імунної системи та роблять організм менш вразливим до різноманітних вірусних захворювань.
  • Завдяки високому вмісту клітковини зелені салати не тільки покращують травлення, але й забезпечують довготривале відчуття ситості. Таким чином ви зможете убезпечити себе від шкідливих та калорійних перекусів впродовж дня.
  • Зелені листові овочі чудово поєднуються з тунцем, нежирним м’ясом, яйцями та іншими джерелами корисних жирів та білка.

3. Овочеві супи

овочеві супи

Існує величезна кількість рецептів корисних супів, які можуть стати невіддільною частиною вашого раціону. Їх можна готувати на другий сніданок або обід. Ці смачні супи не лише містять неймовірну кількість поживних речовин, але й забезпечують довготривале відчуття ситості.

  • До складу овочевих супів входять корисні овочі з високим вмістом дієтичної клітковини, антиоксидантів та простих вуглеводів.
  • Вони є ситними та смачними, а також незамінними для зміцнення імунітету та покращення процесу травлення.
  • До супів можна додати нежирне м’ясо або боби, таким чином вони стануть ще смачнішими та ситнішими.

4. Паста з овочами

Насправді паста є просто неймовірною стравою, адже вона містить незліченну кількість поживних речовин, складається з доступних продуктів, а також є дуже простою у приготуванні. Паста з овочами – це легка страва, яку неодмінно потрібно включити до раціону, якщо ви піклуєтеся про свій зовнішній вигляд та намагаєтеся скинути кілька зайвих кілограмів.

  • Паста, виготовлена із пшеничного борошна, містить велику кількість вуглеводів. Саме завдяки цьому вона не лише забезпечує довготривале відчуття ситості, але й поповнює запаси енергії в організмі та покращує як фізичну, так і розумову активність.
  • Поєднавши пасту з овочами, ви отримаєте необхідну добову норму вітамінів та мінералів.
  • Для того, що зберегти страву максимально корисною та дієтичною, радимо відмовитися від додавання до неї насичених жирів, зокрема вершків, сиру та вершкового масла.

5. Куряча грудка, підсмажена на грилі

куряче філе, підсмажене на грилі

Чимало людей вважають курячу грудку прісною та нецікавою. Втім, насправді на основі курятини можна приготувати не лише корисні та поживні, але й неймовірно смачні страви, які додадуть родзинку до вашого раціону. До того ж завдяки своєму універсальному смаку куряча грудка чудово поєднується з іншими харчовими продуктами та спеціями, тож кожного разу їй можна надавати нового, більш пікантного смаку.

  • Найкращий спосіб покращити смак курячого м’яса – це добре замаринувати його перед приготуванням. Трави та спеції дадуть курячій грудці неймовірний відтінок смаку та приємний аромат.
  • Можна приправити підсмажене куряче м’ясо карамелізованою цибулею або протушкувати його у якомусь апетитному соусі. Втім, зверніть увагу, що цей спосіб приготування є більш складним, а страва виходить більш калорійною.

6. Лазанья з баклажанів

Ви давно перебуваєте у пошуках не лише смачної, але й нетривіальної страви, яка б могла здивувати всіх ваших родичів та гостей? А чи доводилось вам раніше готувати лазанью з баклажанів?

Звісно, традиційна італійська лазанья на основі спеціальних листів з тіста є неймовірно калорійною стравою, тому її не рекомендують вживати тим, хто намагається скинути зайві кілограми.

Ми ж пропонуємо вам більш легкий варіант цієї страви на основі баклажанів. Попри те, що вона є менш калорійною, така овочева лазанья є неймовірною смачною та не менш святковою.

  • Замість звичайних листів для лазаньї викладіть шарами тонкі смужки свіжих баклажанів.
  • Для начинки візьміть тушковані овочі або бобові та білий сирний соус.
  • За бажанням можна урізноманітнити смак лазаньї за допомогою часнику, цибулі, шпинату та інших корисних овочів.
  • У результаті ви отримаєте смачну та ситну страву з високим вмістом клітковини, вітамінів та мінералів.

7. Запечена картопля

печена картопля

Замість того, щоб купувати готову заморожену картоплю фрі для смаження у фритюрі, чому б не приготувати на обід або перекус корисну запечену картоплю?

  • Усе, що вам знадобиться для приготування цієї смачної страви – це нарізати картоплю невеликими скибочками або тонкими смужками та запекти її до хрусткої скоринки. Всередині картопля повинна бути м’якою, проте повністю готовою.
  • Перед подачею картоплю можна приправити ароматними спеціями, наприклад орегано або коріандром (кінзою).
  • Повірте, такі прості, проте водночас неймовірно смачні страви на основі картоплі забезпечать довготривале відчуття ситості. Таким чином ви зменшите тягу до шкідливих перекусів, які згубно впливають і на фігуру, і на загальне самопочуття.

Як бачите, правильно харчуватися – це не означає постійно вживати тільки прісну їжу без смаку та аромату. Усе, що вам потрібно для підтримання гарних форм та стабільної ваги – це правильно поєднувати продукти та їсти невеликими порціями.



  • Петеркова В. А., Ремизов О. В. є(2004). Ожирение и метаболизм.
  • Harsha, D. W., Bray, G. A. (2008). Weight Loss and Blood Pressure Control (Pro). Hypertension.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.