7 вагомих причин їсти яйця
Є багато причин їсти яйця. Яйця споживають у всьому світі. Вони настільки поживні, що їх відносять до категорії так званих “суперпродуктів”.
Хоча впродовж десятиріч вони мали погану репутацію через зв’язок із холестерином, вони насправді є неодмінною частиною будь-якого раціону.
Вони містять невелику кількість жирів, проте завдяки високому вмісту білка, а вітамінів та мінералів вони заслуговують на місце у вашому раціоні.
Тому забудьте про міфи, які говорять, що вони небезпечні, і дізнайтеся, що всі переваги яєць для організму.
Нижче ми хочемо поділитися 7 важливими причинами, через які варто їсти яйця.
1. Вони допомагають схуднути
Оскільки вони є частиною здорової, низькокалорійної дієти, яйця можуть допомогти вам легше схуднути.- Вони містять вітаміни та мінерали, які відповідають потребам організму, запобігаючи дефіцитам та браку енергії.
- Їхній білок легко перетравлюється, допомагає нарощувати м’язову масу й покращує спортивну діяльність.
- Вони є одним із найбільш ситних продуктів, які ви можете їсти, тим самим контролюючи свій апетит.
- Кожне ціле яйце має лише 77 калорій.
Подивіться на це теж: 8 простих способів швидко спалити 100 калорій
2. Вони зменшують втому
Споживання яєць на сніданок може допомогти з ранковим уповільненням, що перериває вашу продуктивність на роботі.
- Невелика кількість жирів та амінокислот збільшує енергетичні рівні, підвищуючи розумову та фізичну продуктивність.
- Вони містять вітамін B12 – поживну речовину, яка допомагає перетворювати вуглеводи в енергію.
3. Треба їсти яйця, адже вони корисні для очей
Яйця – чудовий вибір, коли йдеться про те, щоб подбати про очі.- Вони є значним джерелом лютеїну та зеаксантину – двох антиоксидантів, які захищають клітини та знижують ризик розвитку катаракти, дегенерації макули та сліпоти.
- Вони містять значні кількості вітаміну А, а дефіцит вітаміну А пов’язаний із підвищеним ризиком захворювань очей.
4. Вони покращують здоров’я мозку
Яйця містять поживну речовину під назвою холін – важливий елемент для здоров’я вашого мозку.
Ця речовина, яка зазвичай йде разом із вітаміном В, допомагає створювати клітинні мембрани та запобігати передчасному руйнуванню мозку.
- Ваш організм використовує його для створення структур, які передають інформацію у мозок і впливають на пам’ять.
- Він регулює вашу нервову систему й допомагає збалансувати діяльність нейротрансмітерів.
5. Вони зменшують запалення
Продукти з високим вмістом жирів, цукру та добавок, як правило, викликають запалення в організмі. Це означає більший ризик різних хронічних захворювань.Яйця завдяки холіну, амінокислотам та антиоксидантам протидіють запаленням, захищаючи ваші клітини та тканини.
- Вони впливають на здоров’я мозку та системи кровообігу, допомагаючи оптимізувати клітинну оксигенацію.
- Як частина здорового раціону, вони також допомагають організму вивести відходи, що проходять через вашу кров.
- Крім того, вони стимулюють виробництво колагену. Колаген є речовиною, яка покращує здоров’я суглобів.
Ми рекомендуємо прочитати: 5 незвичайних причин запалення
6. Вони зміцнюють імунну систему
Додавання цього суперпродукту до раціону є ефективним способом поліпшення імунної системи, адже він покращує її здатність боротися з патогенними мікроорганізмами, які атакують ваше тіло.
Це відбувається завдяки тому, що поживні речовини в яйцях беруть участь у формуванні антитіл.
Ось деякі з цих поживних речовин:
- вітаміни A, групи B, D, E, K
- мінерали: селен, фосфор, кальцій, цинк
7. Вони допомагають зміцнювати кістки
Якщо їсти яйця регулярно, ви підвищуєте ефект, який мають здоровий раціон та фізичні вправи.- Це тому, що яйця містять невелику кількість кальцію, що може запобігти втраті щільності кісткової тканини.
- Вони також є одним із найкращих джерел вітаміну D. Вітамін D – це поживна речовина, яка допомагає організму поглинати кальцій і будувати кісткову тканину.
Як часто ви їсте яйця? Тепер, коли у вас є більше причин їх їсти, почніть додавати їх до раціону 3-5 разів на тиждень.
Є багато смачних способів їсти яйця!
- JS Vander Wal, A Gupta, P Khosla, NV Dhurandhar. Egg breakfast enhances weight loss. (2008).
- Aljohi H, Nelson MD, Cifuentes M, Wilson TA. Consumption of 12 eggs per week for 1 year significantly raises serum zeaxanthin levels and improves glare recovery in patients with early age-related macular degeneration. J Clin Res Opthalmology. 2017 (In Press)
- Ylilauri MPT, et al. Association of dietary cholesterol and egg intakes with the risk of incident dementia or Alzheimer disease: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. Am J Clin Nutr. 2017;105:476-484.
-
Catherine J. Andersen. Bioactive Egg Components and Inflammation. (2015).
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586567/
-
M. Fernandez. Eggs and Health Special Issue. (2016).