8 причин їсти гарбузове насіння

· Квітень 15, 2017
Гарбузове насіння багате на омега-3 жирні кислоти, які зміцнюють імунну систему, а також борються з артритом і запаленням. Не викидайте це смачне і поживне насіння!

Коли ми готуємо страви із гарбуза, то найчастіше зустрічаємо в рецепті запис про те, що гарбузове насіння можна викинути, бо воно вам не знадобиться. Однак насправді це зовсім не так.

Це чудове смачне насіння має багато поживних речовин, які ідеально підходять нашому організму.

Погляньмо на деякі з найважливіших причини того, чому варто їсти гарбузове насіння:

1. Лікує артрит

Це насіння зменшує запалення, спричинене артритом і допомагає захищати кістки. На відміну від медикаментів, насіння не має жодних побічних ефектів.

Чим старше насіння – тим воно ефективніше для здоров’я.

2. Захищає простату

Лікар тримає рентген простати
Гарбузове насіння допомагає зберегти цей важливий орган здоровим.

Завдяки своїй олії воно відіграє важливу роль у боротьбі із запаленням простати (доброякісна гіперплазія передміхурової залози). Високий вміст цинку в гарбузовому насінні відповідає за такі чудові лікувальні результати.

3. Покращує сон

Гарбузове насіння є прекрасним джерелом триптофану, який перетворюється на мелатонін – відомий гормон сну.

З’ївши це насіння перед сном разом з легкими вуглеводами, як от невеликим шматочком фрукта, ви будете краще спати.

Вас може зацікавити: 10 цікавинок про сон

4. Чудове джерело омега-3 жирних кислот

Гарбузове насіння - джерело омега-3 кислот
Це насіння є одним із найкращих рослинних джерел омега-3 кислот, які дуже важливі для вашого здоров’я.

Однак, навіть якщо ви хочете спожити якомога більше омега-3 жирних кислот, будьте обережні з кількістю насіння. В ідеалі можна їсти не більше ніж 20 грамів на день.

5. Покращує імунну систему

Завдяки високому вмісту цинку гарбузове насіння вважають одним із найкорисніших видів насіння для організму.

Велика частина населення світу відчуває дефіцит цинку, тому що цей мінерал зникнув з полів, які піддають надмірній обробці.

Цей недолік шкідливий для вашої імунної системи, що призводить до затримки росту і випадіння волосся. Тому варто їсти гарбузове насіння час від часу.

6. Насіння гарбуза корисне для жінок після менопаузи

Вживання олії гарбузового насіння
Олія цього насіння є природним фітоестрогеном, який може допомогти тримати під контролем симптоми постменопаузи, такі як:

Таким чином, гарбузове насіння рекомендують літнім жінкам.

7. Допомагає контролювати діабет

Як і у випадку з волоськими горіхами та іншими горіхами та насінням, вуглеводи в гарбузовому насінні є складними. Це означає, що вони тримають рівень глюкози в крові стабільним, а також дають відчуття ситості.

Гарбузове насіння допомагає боротися зі шкідливим стресом, який поширений у нашому сучасному напруженому житті.

Дізнатися більше: Зрозумійте негативні наслідки стресу

Перед сном рекомендуємо розслабитися і з’їсти порцію гарбузового насіння, насолоджуючись ним разом з мигдалем.

8. Це судинний стимулятор

Гарбузове насіння для серця
Однією з унікальних органічних сполук у гарбузовому насінні є фітостероли. Вони запобігають згортанню крові, знижуючи ризик інфаркту та інсульту.

Крім того, високий рівень міді в цьому насінні збільшує кількість лейкоцитів у крові та поліпшує транспортування кисню по кровоносних судинах.

Як їсти гарбузове насіння

Найкращий спосіб їсти гарбузове насіння – сирим, адже воно втрачає деякі поживні речовини через хімічну обробку.

Деякі люблять їсти їх з хрусткою скоринкою прямо з духовки, а інші – з соусами.

Якщо ви шукаєте унікальний смачний рецепт, спробуйте цей:

  • Візьміть трохи гарбузового насіння, бажано білого і без будь-яких плям. Приберіть всі рештки гарбуза.
  • Варіть 2 хвилини на сильному вогні.
  • Поставте в духовку з кисло-солодким або соєвим соусом.

У цьому рецепті насіння вбере в себе соус і прекрасний смак. Воно зрештою стане червоним або чорним, і ви можете подавати його, наприклад, разом з шинкою, динею та оливками.

Цей легкий для шлунку перекус, допомагає травленню, і до того ж його легко зробити самому.

Гарбузове насіння майже не має мінусів, але найголовніший полягає в високій жирності. Якщо ви не стежите за своїм раціоном та вживаєте його у великій кількості, то не дивуйтесь зайвим кілограмам.

Просто контролюйте кількість спожитого насіння, оскільки воно таке смачне, що ви не зможете відірватися!

  • Краєвська С. П., Стеценко Н. О. (2013). Аналіз хімічного складу насіння гарбуза, кунжуту та льону як перспективних джерел для виробництва біологічно активних добавок до їжі. Національний університет харчових технологій.
  • Кобець О.С, Ковтун А.В. (2011). Гарбузове насіння, як джерело мікро- та мікроелементів. Національний університет харчових технологій.