9 несподіваних продуктів, які містять багато цукру
Іноді вигляд продукту може ввести в обману. Чи відомо вам, що є продукти, які містять дуже багато цукру,навіть більше, ніж ви могли уявити?
У розумній кількості цукор важливий для організму. Однак не варто зловживати ним.
Згідно з дослідженням Всесвітньої організації здоров’я , цукор повинен складати 5% від загальної кількості спожитих калорій.
Норма – це споживання від шести до дев’яти чайних ложок цукру в день. Проте насправді за день можна з’їсти тижневу норму цукру.
Зловживання цукром може мати небажані наслідки. По-перше, збільшується необхідність споживання мікропоживних речовин. Якщо організм не отримує їх достатньо, ви опиняєтесь у групі ризику, яка страждає від нестачі комплексу вітамінів B – B1, B2 та B5.
Окрім того підвищується ризик розвитку захворювань ротової порожнини та зубів, які можуть виникнути навіть, якщо регулярно чистити зуби.
Основне – знати, яку скільки цукру ви споживаєте щодня.
Які продукти містять багато цукру?
Саме тому сьогодні хочемо розповісти вам про продукти з високим вмістом цукру, про які ви, імовірно, навіть не здогадувались.
1. Кукурудзяні тортильї
Можливо, ви придбали їх для того, щоб загорнути туди овочі чи м’ясо, бо думали, що вони не містять велику кількість калорій. Будьте обережними! Ця їжа насправді містить багато цукру.
Приміром, дві тортильї з рисового борошна чи дві столові ложки йогурту містять по 10.2 грамів цукру. Тому найкраща альтернатива – це шукати тортильї, які готують без додавання цукру.
2. Міф про коричневий цукор
Це один із багатьох міфів: багато людей обирають коричневий цукор, оскільки він корисніший. На жаль, це не правда.
Коричневий цукор такий самий, як і білий. Єдина різниця – це шар тростинної патоки, що надає коричневому цукру кращого смаку.
4 кубики коричневого цукру містять 98% цукру. Інакше кажучи, це такий самий цукор. Якщо ви шукаєте корисний замінник, найкраще споживати стевію.
3. Мигдальне молоко
Мигдальне молоко таке саме калорійне, що й звичайне молоко. Крім того, воно містить цукор, відомий під назвою лактоза.
В одній склянці молока міститься 10 грамів цукру. Це стосується і знежиреного молока.
Люди, які мають непереносимість лактози, повинні обирати інші варіанти отримання кальцію. У них менше цукру ніж у молоці без лактози.
4. Томатний соус
У ньому менше калорій, ніж у готовому соусі для макаронних виробів. Однак томатний соус все ж таки містить значну кількість цукру.
5. Цільнозернові каші
Такі каші вважають корисною їжею. Однак ці злакові культури характеризуються високим рівнем цукру. Пам’ятайте, що треба впевнитися у користі продукту перед тим, як його купувати.
6. Енергетичні батончики
Не всі енергетичні батончики однакові. Є ті, які містять багато білку. Але є й такі, які містять до 48 грамів цукру на порцію.
І насправді всі вони мають високий вміст цукру. Тому краще їх не споживати.
7. Крекери
Вони солоні. Але чи знаєте ви, що вони містять багато цукру?
Якщо з’їсти лише 16 крекерів на тиждень, організм отримає більше ніж 4 грами цукру. Це не так і багато у порівнянні з іншими продуктами, але це неочікуване джерело високого вмісту цукру.
Будьте обережні, обираючи такий вид перекусу.
8. Горіхи
Горіхи можуть бути дуже корисними. Проте їсти їх треба у помірній кількості, оскільки це висококалорійна їжа. Насправді вони характеризуються високим вмістом цукру, навіть якщо на перший погляд так не здається.
Такі продукти, як волоські горіхи чи мигдаль, мають найбільше калорій, тому будьте обережними. Якщо з’їдати 20 грамів горіхів на день, це можна прирівняти до 12 грамів цукру.
9. Арахісове масло
Любите арахісове масло? Це добре, але не переїдайте. Пам’ятайте, що чотири столові ложки цього продукту містять до 7 грамів цукру.
Піклуйтесь про здоров’я, обмежуйте кількість споживання цукру.
Головне зображення люб’язно надано © wikiHow.com
- Freeman CR, Zehra A, Ramirez V, Wiers CE, Volkow ND, Wang GJ. Impact of sugar on the body, brain, and behavior. Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Jun 1;23:2255-2266. PMID: 29772560.
- Plaza-Diaz J, Pastor-Villaescusa B, Rueda-Robles A, Abadia-Molina F, Ruiz-Ojeda FJ. Plausible Biological Interactions of Low- and Non-Calorie Sweeteners with the Intestinal Microbiota: An Update of Recent Studies. Nutrients. 2020 Apr 21;12(4):1153. doi: 10.3390/nu12041153. PMID: 32326137; PMCID: PMC7231174.
- Costa-Rodrigues J, Pinho O, Monteiro PRR. Can lycopene be considered an effective protection against cardiovascular disease? Food Chem. 2018 Apr 15;245:1148-1153. doi: 10.1016/j.foodchem.2017.11.055. Epub 2017 Nov 15. PMID: 29287334.