Артишокова вода та її переваги

Артишокова вода не лише сприяє втраті ваги, а й може покращити роботу печінки, що робить її дуже корисною для людей із розладами цього органу.
Артишокова вода та її переваги

Останнє оновлення: 12 лютого, 2019

Артишоки – це овочі з дуже високим вмістом вітамінів, мінералів та антиоксидантів, які чудово сприяють хорошому здоров’ю. Артишокова вода має безліч переваг для нашого здоров’я.

Їх завжди вважали лікувальною рослиною та одним із найбагатших продуктів із точки зору поживної цінності.

Уже доведено, що ці незвичайні на вигляд овочі містять дуже багато клітковини, вуглеводів, білка та необхідних жирних кислот (у меншій кількості).

Завдяки цьому протягом останніх років усе більше людей по всьому світу починають їсти артишоки, особливо, щоб доповнити свої дієти для схуднення. Проте не всі знають про те, що таке артишокова вода.

Ще однією перевагою артишоку є те, що це натуральний засіб для детоксифікації, тому коли ви його їсте, це сприяє виведенню шкідливих токсинів, які можуть змінити нормальну роботу органів.

У сьогоднішній статті ми хочемо поділитися інформацією про деякі основні переваги артишоків для здоров’я. Ми розповімо, що таке артишокова вода, а також навчимо вас її готувати, щоб ви отримали максимальну користь і насолоду.

Артишокова вода знижує рівень цукру в крові

пристрій для визначення рівня цукру в крові

Одним із головних складників в артишоках є інсулін, вуглевод, який дуже повільно розщеплюється в організмі, що допомагає перетворювати цукор в енергію.

Інсулін також регулює рівень цукру, покращуючи стан здоров’я пацієнтів, які страждають на діабет другого типу.

Контролює рівень холестерину

Високий вміст клітковини, вітаміну С та фітостеринів в артишоках допомагає знизити рівень шкідливого холестерину в крові й, у той же час, сприяє виробленню корисного холестерину.

Крім цього, у них міститься цинарин, сполука, яка стимулює вироблення жовчі, що відповідає за те, щоб жири легше перетравлювалися та запобігає їх накопиченню в організмі.

В артишоках також є флавоноїди, які борються із запаленням та зменшують ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

Сприяє виведенню сечової кислоти

чоловічі ступні

Кофеїнова та лінолева кислота допомагають знизити рівень пурину в крові, що, у свою чергу, покращує кровообіг і полегшує виведення сечової кислоти.

Артишоки також діють як потужний сечогінний засіб, адже вони виводять надмірну рідину, яка застоялася в тканинах, та борються із симптомами запальних захворювань, зокрема подагри й артриту.

Покращує здоров’я печінки

Через те, що артишоки полегшують розщеплення жирів, вони захищають печінку та в цілому покращують її роботу. Насправді ці плоди спеціально рекомендують їсти хворим на цироз або інші проблеми з печінкою.

Коли ви п’єте артишокову воду, це сприяє відновленню печінки та забезпечує цей орган поживними речовинами, потрібними, щоб повернутися до нормального режиму роботи.

Сприяють травленню

живіт

Завдяки високому вмісту клітковини та води артишоки покращують травлення. Вони підтримують процеси засвоєння поживних речовин організмом і допомагають полегшити поширені захворювання, як-от розтягнення та дисбаланс рівня pH.

Артишоки сприяють випорожненню кишківника і тому  борються із закрепами. Хоча це може звучати суперечливо, вони також є чудовим засобом від діареї.

Хочете дізнатися більше? Читайте статтю про натуральні засоби від виразки шлунку

Як приготувати артишокову воду?

артишокова вода з лимоном

Ви можете знайти безліч рецептів приготування артишоків, утім одним із найкращих способів скористатися перевагами цього овоча є щось на кшталт чаю. Він зберігає більшість корисних властивостей і, що найкраще, містить дуже мало калорій.

У цьому рецепті важливо вибрати здорові артишоки, звернути увагу на їхній розмір, листя та бруньки, які мають бути чітко виражені та дуже зелені.

Інгредієнти

  • 3 артишоки середнього розміру
  • 1 літр води

Приготування

  • Ретельно помийте артишоки, видаліть стебла й обріжте краї.
  • Додайте їх у киплячу воду та варіть протягом 15 хвилин.
  • Зніміть із вогню, дайте настоятися і накрийте.

Як споживати артишокову воду

  • Пийте по одній склянці артишокової води перед сніданком та обідом.
  • Робіть це протягом трьох тижнів. Якщо хочете, можна довше.
  • Цей напій можна пити як теплим, так і охолодженим.
  • Якщо ви хочете приготувати артишокову воду завчасно, її можна зберігати в холодильнику до тижня.

Не забудьте!

  • Люди з підвищеною чутливістю до артишоків повинні бути дуже обережними з артишоковою водою.
  • Цей напій не рекомендовано людям із будь-яким типом непрохідності або проблемами з жовчним міхуром.
  • Не пийте занадто багато, адже це може спричинити гази чи здуття.
  • Якщо зараз ви приймаєте ліки, поговоріть із лікарем, щоб дізнатися, чи не виникне жодних побічних ефектів.

Якщо ви додасте артишокову воду у свій раціон харчування та дотримуватиметеся згаданих нами рекомендацій, це допоможе покращити ваш стан здоров’я й скинути зайві кілограми.

Звісно, потрібно пам’ятати, що результат не буде раптовим, тому варто споживати засіб протягом деякого часу, перш ніж ви відчуєте різницю.



    • Lattanzio, V., Kroon, P. A., Linsalata, V., & Cardinali, A. (2009). Globe artichoke: A functional food and source of nutraceutical ingredients. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2009.01.002
    • Llorach, R., Espín, J. C., Tomás-Barberán, F. A., & Ferreres, F. (2002). Artichoke (Cynara scolymus L.) Byproducts as a potential source of health-promoting antioxidant phenolics. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf0200570
    • Ceccarelli, N., Curadi, M., Picciarelli, P., Martelloni, L., Sbrana, C., & Giovannetti, M. (2010). Globe artichoke as a functional food. Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1007/s12349-010-0021-z

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.