Чи можна споживати рідину в консервах?

Багато людей задаються питанням, чи корисно споживати рідину в консервах. Щоб покласти край усім сумнівам, у цій статті ми детально опишемо, коли можна це робити, а коли найкраще відмовитись.
Чи можна споживати рідину в консервах?

Останнє оновлення: 12 жовтня, 2022

Консервування – це ефективний спосіб, який дає змогу людям насолоджуватися певними сезонними продуктами протягом року. Таким чином ви гарантуєте їхню поживність та правильну гігієну їжі. З іншого боку, це дає зберігати надлишки вдома і уникати псування певних продуктів. Але як щодо того, чи можна споживати рідину в консервованих продуктах? Це не зашкодить?

Іноді ця рідина містить хорошу дозу корисних мікроелементів. Однак інколи вона складається з добавок або великої кількості натрію, яких вам найкраще уникати. У цій статті ми навчимо вас, у яких ситуаціях можна спробувати цю рідину.

Рибні консерви

Щодо цього виду їжі, рідиною, яку виробники зазвичай використовують для доброго збереження продуктів, є зазвичай олія. Тому, оскільки жиророзчинні вітаміни розчиняються в цьому середовищі, бажано скористатися рідиною, щоб не втрачати поживні речовини.

Дефіцит вітаміну D є поголовним серед населення. Низькі значення цієї речовини пов’язані з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань, згідно з науковою статтею, опублікованою у 2016 році.

Така жирна риба, як тунець, який зазвичай їдять у консервах, є одним із небагатьох продуктів, які забезпечують значні дози цього вітаміну. Тому зливання олії з банки означає значне зменшення надходження цієї необхідної поживної речовини.

В інших випадках рідина в рибних консервах складається з розсолу. У таких ситуаціях її споживання може бути не таким корисним, оскільки це може значно підвищити рівень натрію.

Стаття, опублікована в журналі «Nutrients», описує підвищене споживання натрію. Тому ви повинні це враховувати, приймаючи рішення про те, чи можна споживати рідину в консервах.

Ця стаття може вас зацікавити: Небезпека вживання консервованих продуктів

чи можна споживати рідину в консервах
Ви можете їсти багато видів продуктів, консервованих в олії разом з рідиною. Однак важливо перевірити вміст натрію.

Консервовані овочі

Більшість овочевих консервів містять рідину, яка складається з води, аскорбінової кислоти та іноді солі. З цієї причини її споживання практично нешкідливе, якщо вам не потрібно регулювати щоденне споживання натрію.

Часто люди зливають цю рідину, оскільки вона може вплинути на органолептичні якості продукту, але не тому, що вона шкідлива для самого здоров’я.

Однак бажано поглянути на етикетку, щоб визначити можливі добавки, що містяться у продукті. Якщо ви виявляєте наявність консервантів, окрім аскорбінової кислоти, рекомендуємо пити цю рідину в помірних кількостях.

Проте люди зазвичай миють деякі види овочевих консервів, наприклад, боби, перед тим, як використовувати їх у кулінарних заготівлях, оскільки рідина змінює їх смакові якості.

Однак споживання рідини в овочевих консервах зменшує втрату водорозчинних вітамінів, зокрема вітамінів групи В. Це пов’язано з тим, що вони можуть переходити в цю рідину в процесі консервації та термообробки.

можна споживати рідину в консервах
У більшості випадків використання рідини в овочевих консервах не є проблемою.

Овочеві консерви дійсно корисні

Хоча фахівці віддають перевагу споживанню свіжих продуктів, а не обробленим або упакованим, ви не повинні забувати, що овочеві консерви дійсно корисні. Вони мають майже такі ж поживні властивості, як і свіжі, а їх органолептичні якості досить прийнятні.

Окрім того, вони дають змогу споживати несезонні продукти. Вони дозволяють мати достатній запас продуктів для регулярного споживання без необхідності так часто ходити в супермаркет. До того ж їх ціна зазвичай дуже конкурентоспроможна.

Що варто пам’ятати про рідину в консервованих продуктах

Фахівці рекомендують споживати консервовані продукти як частину здорового харчування. Як правило, ви можете споживати рідину в консервах, оскільки вона нешкідлива.

Однак важливо проаналізувати етикетки продуктів. Якщо ви виявили будь-які консерви з великою кількістю консервантів, окрім натрію або аскорбінової кислоти, ви повинні обмежити споживання рідини в них.

Однак це буває рідко. Зазвичай виробники консервують продукти в розсолі, а це шкодить лише гіпертонікам.



  • Wang TJ., Vitamin D and cardiovascular disease. Annu Rev Med, 2016. 67: 261-72.
  • Grillo A., Salvi L., Coruzzi P., Salvi P., Parati G., Sodium intake and hypertension. Nutrients, 2019.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.