Чи вмієте ви готувати тірамісу?

Вересень 14, 2018
Насправді готувати вишуканий італійський десерт під назвою "тірамісу" зовсім нескладно. Звісно, вам знадобиться трохи часу та терпіння, проте отримавши смачний та ніжний десерт у результаті, ви зрозумієте, що це було того варте.

Тірамісу – це стильний та неймовірно популярний італійський десерт. Він завоював любов гурманів та ласунів по всьому світу ще у 50-ті роки минулого століття. Коли ви переглянете інгредієнти, що входять до складу цього десерту, то зрозумієте причину такої шаленої популярності.

Хочете дізнатися, що саме надає тірамісу такого вишуканого та ніжного смаку? Це всього кілька простих та доступних інгредієнтів: сир маскарпоне, кава, печиво савоярді, лікер та какао-порошок.

Звісно, якщо у вас немає маскарпоне, ви можете приготувати тірамісу на основі іншого сиру. Головне, щоб він був свіжим, мав ніжний смак та м’яку вершкову текстуру. Савоярді можна замінити будь-яким іншим бісквітним печивом.

Одним з найголовніших компонентів десерту є чорна кава. Вона має бути досить міцною, щоб готова страва мала виразний гіркуватий присмак та витончений кавовий аромат.

Поживна цінність тірамісу

поживна цінність тірамісу

Оскільки тірамісу є солодкою стравою, до його складу входить чимала кількість рафінованого цукру. Саме тому ми наполегливо рекомендуємо споживати цю страву у помірній кількості, якщо ви не хочете зіпсувати фігуру.

До того ж на бажанням ви можете замінити цукор на стевію або натуральний мед. Щодо шоколаду, найкраще використовувати не молочний, а натуральний чорний шоколад з високим вмістом какао, адже саме він є найбільш безпечним та поживним.

Перш ніж ви візьметеся за приготування цього вишуканого італійського десерту, радимо звернути увагу на поживну цінність тірамісу. Ці дані допоможуть вам зрозуміти, скільки калорій міститься в одній порції десерту.

Якщо ви на дієті, будьте обережними та не зловживайте цим смаколиком. В одній порції тірамісу (147 грамів) містяться такі речовини:

  • 409 калорій (25% рекомендованої добової норми калорій)
  • 31,67 грама жиру
  • 42,47 грама вуглеводів
  • 8,3 грама протеїнів.

Інгредієнти:

Із вказаної кількості продуктів вийде 6 порцій тірамісу. Якщо ви хочете приготувати десерт на велику компанію, не забудьте збільшити кількість продуктів відповідно до кількості гостей.

  • 4 яйця (приблизно 240 г)
  • 1/2 склянки цукру (100 г)
  • 3/4 склянки кави (180 мл)
  • какао-порошок за смаком
  • 4 склянки сиру маскарпоне (400 г)
  • 2 склянки дрібно натертого натурального чорного шоколаду (200 г)
  • 1 велике пакування печива савоярді (400 г).

Спосіб приготування:

спосіб приготування тірамісу

Коли ми згадували, що тірамісу є дуже простим у приготуванні, ми не перебільшували. Втім, вам потрібно буде запастися терпінням, адже на виготовлення цього вишуканого десерту вам знадобиться близько однієї години вільного часу.

Не варто передчасно панікувати, адже скуштувавши всього одну ложечку тірамісу, ви забудете про те, скільки часу пішло на його приготування.

  • Перш за все приготуйте чашку (180 мл) чорної кави та відкладіть її до охолодження.
  • Збийте 2 яєчні білки до утворення стійких піків. Відкладіть їх на час приготування інших компонентів.
  • В іншій посудині збийте 4 яєчні жовтки з цукром до утворення пінистої та ніжної текстури.
  • Поступово додавайте до яєчної суміші сир маскарпоне, не припиняючи збивати крем.
  • Візьміть прямокутну форму, у якій ви будете формувати десерт. Викладіть на дно форми половину паличок савоярді, вмочених в охолоджену каву.
  • Зверху на шар із бісквітного печива викладіть готовий крем з сиру маскарпоне. Розрівняйте його по поверхні за допомогою лопатки.
  • Зверху на крем посипте половину натертого чорного шоколаду.
  • Викладіть наступний шар печива савоярді, також попередньо просоченого кавою. Повторіть два наступні шари – крем з маскарпоне та натуральний чорний шоколад.
  • У кінці посипте поверхню десерту какао-порошком та помістіть тірамісу у холодильник щонайменше на три години, щоб він встиг просочитися.
  • Можна залишити тірамісу на ніч, так смак десерту стане ще ніжнішим та більш насиченим.

Корисні поради для приготування тірамісу

Як бачите, приготувати тірамісу значно простіше, аніж дочекатися, доки десерт охолоне та просочиться. Звісно, коли ви вперше скуштуєте власноруч виготовлений десерт, то помітите, що він смакує дещо інакше, аніж готовий тірамісу з кондитерської.

Причиною цього є те, що заради зменшення собівартості готового виробу кондитери використовують не дорогий італійський сир маскарпоне, а звичайні кулінарні вершки. Ми ж пропонуємо вам кориснішу версію десерту. До того ж, оскільки до його складу входять виключно натуральні продукти, він смакує набагато краще за готові кондитерські вироби.

Тірамісу чудово пасує до чаю або кави з молоком. Не варто подавати його з міцною кавою, адже завдяки какао-порошку та кавовому просочуванню цей десерт і так має гіркуватий присмак.

Діти можуть запивати десерт свіжим апельсиновим соком або звичайною водою. Якщо ви хочете подати цей десерт дорослій компанії, можете доповнити його червоним вином середньої витримки.

Вас також можуть зацікавити