Де у вашій оселі багато мікробів

Січень 23, 2019
Вологі місця ідеально підходять для розмноження і поширення бактерій, тому певні речі, як-от губки та зубні щітки, треба часто міняти, адже там багато мікробів.

Виробники мила та засобів для чищення завжди стверджують, що мають ідеальний рецепт для позбавлення від мікробів. Однак ці маленькі загарбники знайшли місце в кожному куточку нашої планети, від початку існування мікробів.

Настільки б малими вони не були, деякі мікроби здатні атакувати наш організм і завдавати серйозної шкоди через хвороби. Йдеться про те, що ми називаємо біологічними патогенами. Найгірше те, що ці мікроскопічні організми можуть жити в маленьких куточках, там, де ви ніколи цього не очікуєте.

Сьогодні ми розглянемо деякі з них.

Губки та мікроби приховують багато мікробів

Губки повні мила, тому ми вважаємо, що вони чисті й бездоганні. Однак волога губка є ідеальним середовищем для росту мікроорганізмів, які шкідливі для вашого здоров’я.

Річ у тім, що губки не просто сповнені милом. Вони також повні різноманітних крихітних частинок залишків їжі та інших шматочків, які знаходяться на кухні або у раковині.

Деякі дослідження доводять, що ці патогени можуть жити в губці до двох тижнів.

  • Ось чому так важливо завжди віджимати з них воду. Це дасть змогу уникнути надмірної кількості води, а також запобігти розмноженню бактерій та інших патогенів.
  • Також бажано часто міняти губки та абразивні серветки.

Прочитайте цю статтю: 5 способів зробити кухню бездоганною

Обробні дошки

оборбні дошки приховують багато мікробів
Проблема з обробними дошками полягає в тому, що ми використовуємо їх для нарізки сирого м’яса, фруктів, овочів. Обробні дошки – ідеальне місце для дуже небезпечних мікробів.

Такі бактерії, як сальмонела, кампілобактер і кишкова паличка, є лише вершиною айсберга, коли йдеться про найпоширеніших мешканців кухонного приладдя.

Коли з ними контактують губки, мило і вода, створюється ідеальне середовище для різних видів мікроорганізмів.

  • Отже, недостатньо просто скористатися мийним засобом. Ми рекомендуємо постійно їх знезаражувати, а потім промивати оцтом.

Дверні та віконні ручки

Ми відчиняємо вікно і повертаємо ручку, але ми не розуміємо, на яку небезпеку наражаємося. Ми говоримо про речі, які ми використовуємо щодня, і все ж якось забуваємо чистити.

Найбільш тривожним є те, що наші руки перетворюються на носії бактерій, як нешкідливих, так і хвороботворних, які живуть на ручках.

Регулярне очищення може врятувати від багатьох неприємностей.

Зубні щітки

багато мікробів на зубних щітках
Грибок, бактерії та віруси зловісно визирають з ручок наших невинних маленьких зубних щіток. Інструмент особистої гігієни постійно вологий. Там, де є вода, можливі патогени.

Однак вода є лише одним з багатьох джерел бактерій. Рот і руки – головні провідники мільйонів мікроорганізмів, які живуть у вашій зубній щітці.

Це можна пояснити тим, що ванна кімната – це місце, де панує багато мікробів. По суті вони подорожують від туалету до будь-якого іншого місця.

Тримайте зубну щітку сухою та дезінфікуйте все у ванній кімнаті. Це допоможе вам запобігти зростанню бактерій і тримати інфекційні хвороби під контролем.

Дитячі іграшки

Більшість батьків навчає своїх дітей зберігати свої іграшки в кошиках або коробках, але мало хто розуміє важливість їх дезінфекції.

Лякає те, що найменші члени вашої сім’ї з ними контактують.

Іграшки часто перебувають у місцях, повних бактерій: на подушках, підлозі, у ванній, на килимках тощо.

Фігурки, кубики та інші іграшки можуть бути небезпечними, особливо якщо взяти до уваги, що бактеріальна флора і імунна система дітей набагато вразливіші, ніж у дорослих.

Дерев’яні іграшки найчастіше накопичують мікроорганізми та бактерії.

Погляньте на цю статтю: Як навчити дитину бути відповідальною

Вологість і мікроби

волога і багато мікробів
На завершення, вологі місця є потенційними місцями розмноження мікробів, здатних викликати захворювання у людей.

Єдиним рішенням є постійне використання дезінфекційних засобів, коли ви прибираєте в будинку.

  • Schönwälder, A., Kehr, R., Wulf, A., & Smalla, K. (2002). Wooden boards affecting the survival of bacteria?. Holz als Roh-und Werkstoff60(4), 249-257.