Дивовижні лікарські властивості юки
Юка – це важлива частина раціону у тропічних країнах. Вона є в складі багатьох традиційних рецептів і чудово задовольняє апетит. У цій статті ми розповімо вам про лікарські властивості юки.
Що потрібно знати про юку
Як у Азії більшість населення щодня споживає рис, в Центральній Америці маніок або юка є основним інгредієнтом у повсякденних стравах.- Юка містить багато вуглеводів у вигляді крохмалю.
- Тому вона не тільки задовольняє голод, але й дуже швидко дає багато енергії. Крім того, у ній мало дієтичного жиру.
Оскільки вона містить багато калорій, то ідеально підходить для тих, хто фізично активний, наприклад, фермери, робітники фабрик, будівельники тощо.
Проблема в тому, що споживання великих кількостей може призвести до ожиріння, якщо споживати інші калорійні продукти, такі як картопля та хліб.
Рекомендують поєднувати її з інгредієнтами, багатими на білок, щоб уникнути дефіциту поживних речовин.
У багатьох частинах Карибського басейну так званий “хліб з юки” тривалий час був основною їжею бідних сімей.
Там багато людей, особливо діти та люди похилого віку, страждають від недоїдання, анемії, втрати зубів.
Як їсти юку
- Її потрібно завжди очищати перед приготуванням. І її завжди потрібно готувати, оскільки в сирому вигляді вона містить токсини, що можуть нашкодити здоров’ю.
- Ви можете запікати або смажити її як картоплю.
- Ви можете подати її на гарнір або як основну страву. Її також можна перемолоти в порошок та використати в будь-якому рецепті. Юка корисна для тих, хто страждає на целіакію, оскільки вона не містить глютену.
- Що стосується ніжних листків, вони їстівні лише після приготування. Як і сам плід, вони можуть бути токсичними.
- Коріння є частиною рослини, яку часто споживають сирою.
Властивості юки
Юка дає хорошу дозу вітамінів А і С, заліза, калію та кальцію. Деякі з властивостей цієї рослини:
Користь для травлення
Юку дуже легко переварити, водночас вона корисна для лікування або запобігання розладу шлунку та травних проблем.Наприклад, це може допомогти тим, хто страждає на погане поглинання поживних речовин, печію, виразки та метеоризм.
Вона також ідеально підходить для зняття діареї та закрепів.
Це чудовий засіб для шкіри
Щоб скористатися цими властивостями, можна використати листя або порошок, виготовлений з коріння, який завжди використовують зовні.
- По-перше, юка корисна для лікування саден або отруєння.
- По-друге, юка може допомогти при опіках, екземі або подразненні шкіри.
Детоксикація та очищення
Ці дві властивості юки пов’язані з великою кількістю ресвератрола. Цей основний активний компонент зменшує рівень “поганого” холестерину (ЛПНЩ), а також покращує кровообіг і збільшує вироблення тромбоцитів.
Крім того, юка:
- запобігає атеросклерозу та утворенню згустків крові;
- полегшує лімфатичний дренаж;
- знижує сечову кислоту, тому ідеально підходить для людей, які страждають на подагру.
Це протизапальний засіб
Завдяки своїй чудовій здатності зменшувати набряки вона корисна для пацієнтів із проблемами з суглобами, такими як ревматизм, остеоартрит та ревматоїдний артрит.
Однак вона також може допомогти від болю в м’язах, кістках або сухожиллях.
Це чудовий імунний стимулятор
Завдяки своїй здатності зміцнювати імунну систему, юка допомагає уникнути захворювань, тому що не дає небезпечним мікроорганізмам потрапити в наше тіло.- Її також рекомендують проти сезонних алергій, завдяки сапонінам, які вона містить.
- Юка також ефективна для дезінфекції ран завдяки своїм бактерицидним властивостям.
Вона ідеально підходить для вагітних жінок
Завдяки великому вмісту фолієвої кислоти її рекомендують вагітним жінкам, а також під час лактації.
Вона покращує здоров’я матері та запобігає хворобам дитини.
Юка корисна для кісток
Оскільки ця рослина забезпечує хорошу кількість кальцію, це гарантує, що кістки будуть сильними та здоровими. Звісно, це також стосується зубів.
- Вона може допомогти, починаючи з 35 років, уникнути розбитих кісток та вивихів.
- Зі свого боку, листя містять вітамін К, а також слугують для захисту кісток.
Юка корисна для діабетиків
Юка містить багато клітковини, що уповільнює темп, при якому кров поглинає цукор. Крім того, вона має низький показник глікемії, тому її рекомендують людям, які страждають на діабет другого типу.
Вона регулює метаболізм
Не можна забувати, що ця рослина є помірним джерелом вітамінів групи В. Властивості юки важливі для виробництва гормонів, необхідних для підтримки збалансованого метаболізму.
- Prochnik, S., Marri, P. R., Desany, B., Rabinowicz, P. D., Kodira, C., Mohiuddin, M., … Rounsley, S. (2012, March). The Cassava Genome: Current Progress, Future Directions. Tropical Plant Biology. https://doi.org/10.1007/s12042-011-9088-z
- Montagnac, J. A., Davis, C. R., & Tanumihardjo, S. A. (2009). Nutritional value of cassava for use as a staple food and recent advances for improvement. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 8(3), 181–194. https://doi.org/10.1111/j.1541-4337.2009.00077.x
- Dhingra D, Michael M, Rajput H, Patil RT. Dietary fibre in foods: a review. J Food Sci Technol. 2012;49(3):255–266. doi:10.1007/s13197-011-0365-5
- Health Implications of Cassava Production and Consumption. (2011). Journal of Agriculture and Social Research (JASR).