Фаршировані баклажани: два неймовірні рецепти

Баклажани в будь-якому вигляді є незамінними для гарного самопочуття та здоров'я. У цій статті ми поділимося двома простими рецептами, за допомогою яких ви зможете приготувати напрочуд смачні фаршировані баклажани на власній кухні.
Фаршировані баклажани: два неймовірні рецепти

Останнє оновлення: 02 травня, 2019

Чи часто ви готуєте страви з додаванням баклажанів? Однією з найпопулярніших страв, яка є не лише ситною, але і неймовірно корисною та поживною, є фаршировані баклажани.

Насправді баклажани можна дуже часто зустріти у пасті, гарнірах та навіть деяких закусках. Утім, чи повірили б ви нам, якби ми розповіли, що на основі цих овочів можна приготувати поживну лазанью та навіть іспанський омлет?

Приготувати таку велику кількість різних страв можна завдяки універсальному смаку баклажанів. Всім відомо, що в натуральному вигляді цей овоч володіє досить делікатним смаком та ніжною текстурою, проте під час різних способів термічної обробки баклажан може зазнавати цікавих змін.

Іншим дуже важливим та доречним фактором, про який потрібно згадати, є те, що баклажани є незамінними для підтримання гарного здоров’я та самопочуття. Вірте чи ні, але страви з додаванням цього овоча варто вживати для профілактики захворювань, що передаються повітряним шляхом.

До того ж, якщо ви належите до тих людей, які страждають на затримку рідини чи зайву вагу, рекомендуємо неодмінно зробити фаршировані баклажани частиною свого щоденного раціону, адже ця страва володіє неймовірними сечогінними та антиоксидантними властивостями.

Саме тому в цій статті ми поділимося з вами двома простими рецептами, за допомогою яких ви зможете легко приготувати фаршировані баклажани.

Два неймовірні рецепти фаршированих баклажанів

1. Лазанья з баклажанами

Попри те, що зазвичай лазанью готують на основі телятини або курятини, сьогодні ми пропонуємо вашій увазі досить незвичний, проте напрочуд поживний та ситний спосіб приготування фаршированих баклажанів.

лазанья з баклажанами

Інгредієнти:

  • 2 баклажани, нарізані шматочками
  • 4 столові ложки оливкової олії першого віджиму (60 мл)
  • 1 столова ложка солі (15 г)
  • 1 столова ложка меленого чорного перцю (15 г)
  • 2,5 склянки домашнього томатного соусу (375 мл)
  • 4 курячі грудки без кісток
  • 2 склянки сиру рікота або моцарела (300 г)
  • 3 яйця

Спосіб приготування:

  1. Перш за все ретельно помийте баклажани. Очищувати овочі від шкірки не потрібно.
  2. Поки ви будете займатися іншими етапами приготування страви, радимо розігріти духовку до 180°C.
  3. Розріжте баклажани на тоненькі смужки (бажано поперек овоча).
  4.  Підготуйте деко для випікання та розташуйте на ньому шматочки баклажанів. За допомогою кулінарної щіточки змастіть баклажани невеликою кількістю олії, щоб вони не поприлипали до дека під час запікання в духовці.
  5. Приправте баклажани сіллю та меленим чорним перцем. Помістіть деко з овочем в духовку та запікайте баклажани впродовж 10 хвилин до повної м’якості.
  6. Тим часом протушкуйте нарізані кубиками курячі грудки разом з рештою інгредієнтів (сіллю, перцем, томатним соком, яйцями та сиром) у сковорідці з додаванням олії. Необхідно тушкувати ці інгредієнти, допоки вони добре не обміняються між собою смаками та не перетворяться на однорідну масу.
  7. Вийміть баклажани з духовки та зачекайте, доки вони трохи охолонуть. Після цього можна переходити до формування лазаньї.
  8. Збирати страву необхідно таким чином: спершу смужки баклажана, потім шар начинки з курятиною, шар сиру на вибір, кілька ложок соусу, в якому тушкувалося м’ясо, тоді ще один шар баклажана. Повторюйте послідовність до повного використання всіх інгредієнтів.
  9. Помістіть заготовку для лазаньї в духовку на 30 хвилин. Після запікання зачекайте, щоб страва охолонула – таким чином вам буде простіше її розрізати на порції.

2.Омлет з баклажанами

як приготувати фаршировані баклажани з омлетом

У багатьох країнах омлети найчастіше готують з додаванням картоплі чи яєць, проте це не означає, що основу цієї страви не можуть складати фаршировані баклажани.

Власне, якщо ви приготуєте баклажани таким чином, то отримаєте можливість доповнити цю страву подібними овочами, зокрема болгарським перцем, цукіні чи томатами. Для того, щоб приготувати унікальний та напрочуд смачний омлет, вам потрібно не боятися бути креативними та експериментувати з різними інгредієнтами.

Інгредієнти:

  • 5 баклажанів
  • 7 яєць
  • 3 цибулини-шалот
  • 1 столова ложка солі (15 г)
  • 1 столова ложка меленого чорного перцю (15 г)
  • 2 столові ложки оливкової олії (30 мл)

Спосіб приготування:

  1. Перш за все потрібно нарізати кубиками баклажани та цибулю-шалот. Опісля відкладіть овочі на час приготування інших інгредієнтів.
  2. Впродовж 5 хвилин тушкуйте кубики цибулі-шалот та баклажанів у сковорідці з додаванням 2 столових ложок оливкової олії.
  3. Необхідно перемішувати та притискати лопаткою овочі таким чином, щоб вони перетворилися на майже однорідну масу. На хвилину вимкніть вогонь та процідіть надлишок олії. Якщо ви все зробили правильно, в результаті у вас має вийти однорідне густе пюре з цибулі-шалот та баклажанів.
  4. В окрему посудину розбийте всі яйця та збивайте їх вінчиком до утворення густої піни. Помістіть сковорідку з баклажаново-цибулевим пюре знову на вогонь, підігрійте овочі до гарячого стану та влийте туди збиті яйця.
  5. Готуйте омлет на малому вогні, не забувши попередньо приправити страву сіллю та меленим чорним перцем.
  6. Для того, щоб перевернути омлет на інший бік, можна використати широку посудину або іншу сковорідку. Продовжуйте готувати, допоки омлет не підсмажиться гарно з обох сторін.
  7. На бажання ви можете додати до страви ще трохи меленого перцю та сиру на ваш вибір.
  8. Насолоджуйтеся неймовірно смачним та поживним омлетом з баклажанів!


  • Gürbüz, N., Uluişik, S., Frary, A., Frary, A., & Doğanlar, S. (2018, December 1). Health benefits and bioactive compounds of eggplant. Food Chemistry. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.06.09
  • Das, S., Raychaudhuri, U., Falchi, M., Bertelli, A., Braga, P. C., & Das, D. K. (2011). Cardioprotective properties of raw and cooked eggplant (Solanum melongena L). Food and Function2(7), 395–399. https://doi.org/10.1039/c1fo10048c
  • Rodriguez-Jimenez JR, Amaya-Guerra CA, Baez-Gonzalez JG, Aguilera-Gonzalez C, Urias-Orona V, Nino-Medina G. Physicochemical, Functional, and Nutraceutical Properties of Eggplant Flours Obtained by Different Drying Methods. Molecules. 2018;23(12):3210. Published 2018 Dec 5. doi:10.3390/molecules23123210

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.