Франція заборонила харчові відходи в супермаркетах

· Вересень 12, 2016
У Франції всі супермаркети, викриті в недотриманні правил здачі непроданої їжі, стикаються з економічними санкціями та навіть тюремним ув'язненням.

Харчові відходи були спірним питанням у всьому світі протягом багатьох десятиліть. Згідно з оцінками, понад 1,3 мільйона тонн продовольства викидають щороку, тоді як є люди, які вмирають від недоїдання і голоду щодня.

Протягом багатьох років робилися спроби зменшити цю цифру, але результати досліджень показують, що досі існує значна розтрата їжі щороку.

Основна критика проти великих дистриб’юторів полягає в тому, що часто значна кількість їхньої продукції закінчує своє життя у смітнику, замість того, щоб пожертвувати її тим, хто потребує.

Минулого року з цієї причини 35-річний Араш Дерамбарш виступив з ініціативою створити закон, щоб запобігти викиданню непроданих харчових продуктів у супермаркетах.

Ідея, яку Араш висунув, була призначена для бізнесу, щоб змусити компанії жертвувати їхню непродану продукцію благодійним організаціям та банкам їжі. Щоб її можна було поширити серед тих, хто її потребує.

Читайте також: Продукти та ліки, які не можна вживати разом

Після масштабної кампанії за підтримки споживачів і активістів, що борються з бідністю, Французький Сенат одноголосно схвалив закон, приносячи користь тисячам бездомних людей.

Франція – перша країна у світі, яка заборонила харчові відходи

супермаркет

Рішення Сенату Франції зробило Францію першою країною у світі, що запобігає втраті або знищенню продуктів харчування у супермаркетах.

При побудові магазину площею більше ніж 400 квадратних метрів буде необхідно підписати контракти про співробітництво з благодійними організаціями. Недотримання цього правила призведе до штрафу в розмірі до 75000 євро або до двох років позбавлення волі.

Це була радісна новина для засновників благодійних організацій, оскільки це збільшить якість і різноманітність їжі, яку вони отримують для поширення.

Жак Бале, глава Французької мережі банків їжі, висловив надію на те, що закон збільшить пожертвування овочів, фруктів і м’яса, оскільки вони найбільше потребують саме ці продукти.

Відповідальність за збір та зберігання продуктів харчування буде лежати на зареєстрованих благодійних та продовольчих банках. Вони сподіваються збільшити свій персонал, щоб ефективніше керувати новим припливом їжі.

Закон також буде карати супермаркети, які псують продукти навмисно – практика, яка стає все більш поширеною і яку вигадали, щоб перешкодити людям ритися в непотребі та їсти із сміттєвих контейнерів.

На жаль, кількість сімей, студентів та безробітних, які шукають в сміттєвих контейнерах харчові продукти, викинуті через близькість до закінчення їхнього терміну придатності, збільшилася в останні роки.

Недоліком є те, що в багатьох місцях їжу присипають відбілювачем після викидання. На їхню думку, запобігти харчовому отруєнню від вживання в їжу продуктів в такому стані.

Інші зберігають харчові відходи в приватних складах, де вони пізніше збираються сміттєвозами.

Наступне завдання для благодійності

волонтери

Після цього першого досягнення, благодійні установи готуються до вирішення проблем, які приходять зі змінами в законодавстві.

Першим завданням буде знайти більше доступних добровольців для допомоги із керуванням і розподілом продуктів харчування. Вони також потребують більше вантажівок, місць зберігання та холодильників, щоб впоратися зі збільшенням пожертвувань.

З іншого боку, основна мета полягає в тому, щоб переконати ЄС розглянути питання про прийняття аналогічної резолюції в інших державах-членах.

Дізнатись більше: Натуральні продукти, які допомагають боротися з втратою пам’яті

Харчові відходи у Франції складаються на 11% з магазинів, 67% від споживачів і 15% з ресторанів. Ініціатори цієї ініціативи розуміють, що попереду ще більше роботи, яку належить зробити.

Проте з прийняттям цього закону, вони знають, що зробили один із найважливіших кроків у напрямку більш свідомого і стійкого суспільства.

Жак Бале запевняє, що збільшення всього на 15% у вигляді пожертвувань від супермаркетів може допомогти доставити на 10 мільйонів більше тарілок їжі щороку.

Довгострокова мрія для багатьох країн – ухвалити аналогічні закони, щоб зменшити кількість відходів. Перш за все, щоб мати можливість годувати тих, хто цього потребує.

  • Westendorf Michael L. (2000). Food waste to animal feed. John Wiley & Sons.
  • Waters T. (2007). The Persistence of Subsistence Agriculture: life beneath the level of the marketplace. Lexington Books.