Харчові добавки: алергії, симптоми та лікування
Алергія на харчові добавки – це та проблема, яка часто залишається поза увагою, адже людина може сплутати алергічну реакцію із несприйнятливістю свого організму до певних продуктів. Насправді ці явища відрізняються навіть попри те, що обидві проблеми мають спільне походження та багато схожих симптомів.
Якщо організм є несприйнятливим до певних продуктів, травна система людини стає значно чутливішою, адже людина не здатна засвоювати певну їжу або харчові добавки. Коли йдеться про алергію на харчові добавки та їжу в цілому, проблема полягає в тому, що імунна система людини неправильно реагує на ці речовини. На жаль, такі алергії часто можуть ставати загрозою для життя та здоров’я.
Варто зауважити, що люди приділяють більше уваги несприйнятливості до певних продуктів та харчовій алергії, аніж алергічним реакціям на певні харчові добавки. Не забувайте, що такі добавки містяться майже у всіх напівфабрикатах, а люди, які регулярно вживають магазинні продукти, часто недооцінюють небезпеку їхніх шкідливих компонентів.
Харчові добавки
Насправді харчові добавки – це речовини, які додають до продуктів під час їхньої обробки. Ці добавки мають здатність змінювати смак, текстуру, колір, аромат, термін зберігання та інші властивості продуктів. Звісно, виробники додають такі речовини до продуктів лише з дозволу Управління з продовольства і медикаментів США та інших схожих установ. Зазвичай всі харчові добавки можна знайти в переліку інгредієнтів на пакуванні продукту.
Алергія на харчові добавки виникає в тому випадку, якщо організм людини розцінює їх як потенційну небезпеку. В організмі виникає сильна імунна реакція для того, щоб атакувати шкідливі речовини. Цей процес може супроводжуватися помірними або сильними симптомами.
Симптоми алергії на харчові добавки
Алергія на харчові добавки зазвичай супроводжується порушеннями в роботі дихальної системи або реакцією шкіри. Варто зауважити, що в серйозних випадках алергія призводить до таких небезпечних наслідків, як анафілаксія.
Симптоми алергії на харчові добавки можуть варіюватися. Утім, найбільш розповсюджені наслідки пов’язані з розладами в роботі дихальної системи. Хворі найчастіше скаржаться на астму та риніт. Не менш неприємними є й шкірні алергічні реакції, зокрема кропив’янка та дерматит.
Як ми вже згадували раніше, за умови невчасно наданої допомоги симптоми харчової алергії можуть настільки сильно розвинутися, що в людини виникає серйозна реакція під назвою “анафілаксія”, яка становить загрозу для здоров’я. Зазвичай розвиток ускладнень відбувається швидко та різко, і пояснюється це інтенсивним вивільненням гістаміну та інших речовин. Ба більше, може відбутися закоркування дихальних шляхів, а це може закінчитися смертю.
Дослідники вірять, що близько у 5-10% випадків хронічна кропив’янка є алергічною реакцією на харчові добавки. Утім, показники можуть бути і більшими. Власне, нині є кілька обмежень для діагностування цієї проблеми. Проте, в цілому, несприйнятливість до певних продуктів є досить тривожним сигналом, який повинен натякнути вам про необхідність звернутися до алерголога.
Потенційний ризик вживання певних харчових добавок
Всі харчові добавки можуть провокувати розвиток негативних наслідків, проте деякі з них несуть більшу потенційну небезпеку. До таких небезпечних добавок належать:
- Антиоксиданти. Вірте чи ні, але лікарі регулярно підтверджують випадки кропив’янки та атопічного дерматиту через зловживання продуктами з додаванням промислових антиоксидантів. В деяких випадках ці антиоксиданти навіть провокують розвиток бронхоспазмів.
- Діоксид сірки та сульфіти. Зверніть увагу, що сульфіти можуть спровокувати такі проблеми в роботі дихальної системи, як риніт або загострення хвороби в астматиків. Ба більше, в результаті регулярного вживання продуктів з цими речовинами у людини також може розвинутися дерматит, кропив’янка та розлади травлення.
- Нітрати та нітрити. Ці речовини можуть посилити атопічний дерматит та призвести до серйозної алергічної реакції.
- Бензойна кислота та бензоати. Варто зауважити, що ці речовини найчастіше провокують розвиток алергічних реакцій. Вони загострюють прояви атопічного дерматиту, астми, кропив’янки, головного болю та мігрені. Також бензоати призводять до погіршення концентрації та розвитку гіперактивності.
- Метилцелюлоза. За умови зловживання продуктами, що містять цю речовину, можуть виникнути серйозні розлади в роботі шлунково-кишкового тракту.
- Харчовий стабілізатор Е441. Цей загущувач також може призвести до сильної алергічної реакції.
- Гуарова камедь та трагакант. Зверніть увагу, що гуарова камедь дуже часто провокує проблеми в роботі шлунково-кишкового тракту, а трагакант часто призводить до погіршення дерматиту та може спровокувати кропив’янку.
- Мононатрій глутамат. Не варто зловживати продуктами, що містять цю речовину, якщо ви хочете уникнути серйозних алергічних реакцій.
- Барвники. У великих кількостях ці харчові добавки також провокують легкі, помірні або сильні алергічні реакції (лише в деяких особливо складних випадках).
Лікування
Якщо ви хочете максимально знизити ризик розвитку харчових алергій, рекомендуємо уникати продуктів, які містять шкідливі харчові добавки у великих кількостях. Натомість рекомендуємо додати до щоденного меню свіжі натуральні продукти, які не мають у своєму складі пестицидів.
На жаль, ефективного лікування алергічних реакцій на їжу та харчові добавки немає, тому найкращий спосіб запобігти проблемі – це відмова від продуктів та добавок, що можуть спровокувати проблеми зі здоров’ям. Звісно, зробити це досить непросто, оскільки у продажу постійно зустрічаються продукти зі шкідливими харчовими добавками.
Ба більше, проблема ускладнюється ще й тим, що не завжди шкідливі добавки перераховують на пакуванні продуктів за справжніми назвами. Найчастіше виробники вказують лише номер добавки, намагаючись таким чином її приховати. Дуже важливо перед покупкою товару перевірити код або номер добавки, який вказаний у складі продукту, та дізнатися, що саме за ним ховається. Безумовно, найкращий спосіб налагодити своє здоров’я – це відмова від купівлі пакетованих напівфабрикатів промислового походження.
Що меншу промислову обробку проходить продукт, то менше в його складі шкідливих харчових добавок. Не забувайте, що найкращий та найбільш збалансований раціон складається лише зі свіжих та натуральних продуктів. Також не варто вживати продукти, поживна цінність яких залишається для вас загадкою. Якщо ви невпевнені, що саме входить до складу продукту, краще його навіть не куштувати.
- Toche, P. (2004). Alergia a alimentos y aditivos. Revista Médica Clínica las Condes, 15(3).
- Metcalfe, D. D., Sampson, H. A., & Simon, R. A. (2009). Food Allergy: Adverse Reactions to Foods and Food Additives. Food Allergy: Adverse Reactions to Foods and Food Additives (pp. 1–613). Blackwell Publishing Ltd. https://doi.org/10.1002/9781444300062
- Gultekin, F., & Doguc, D. K. (2013). Allergic and immunologic reactions to food additives. Clinical Reviews in Allergy and Immunology, 45(1), 6–29. https://doi.org/10.1007/s12016-012-8300-8
- Wilson, B. G., & Bahna, S. L. (2005). Adverse reactions to food additives. Annals of Allergy, Asthma and Immunology. American College of Allergy, Asthma and Immunology. https://doi.org/10.1016/S1081-1206(10)61010-1