Харчові звички для покращення роботи серця

Лютий 28, 2019
А ви також піклуєтеся про роботу органів серцево-судинної системи? Можливо, у вашій родині вже були випадки серцевих захворювань? Якщо ви відповіли ствердно на ці запитання, рекомендуємо взяти на озброєння корисні харчові звички для покращення роботи серця. Повірте, серце неодмінно вам подякує за таку турботу!

Насправді правильні харчові звички є основною запорукою належної роботи серця.

Звісно, на роботу органів серцево-судинної системи впливає багато різних факторів, проте вживання деяких харчових продуктів справді допомагає підтримувати роботу серця. Особливо актуальними ці харчові звички будуть для тих, хто перебуває у групі ризику розвитку серцево-судинних захворювань та інших розладів, пов’язаних з цими органами.

До складу цих корисних продуктів входять незамінні поживні речовини, які забезпечують потреби організму та підтримують роботу важливих внутрішніх органів та систем.

Зверніть увагу, що деякі незамінні поживні речовини мають здатність регулювати кров’яний тиск та холестерин. Не варто забувати, що саме ці два показники мають вагомий вплив на роботу органів серцево-судинної системи, хоч їхнє підвищення дуже важко помітити вчасно.

Оскільки нині дуже багато людей піклуються про належну роботу серця, сьогодні ми поговоримо про корисні харчові звички, які допоможуть вам покращити самопочуття.

Які харчові звички є незамінними для покращення роботи серця?

1. Їжте більше продуктів з високим вмістом жирних кислот Омега-3

продукти з Омега-3 для покращення роботи серця

Регулярне вживання жирних кислот Омега-3 є однією з головних запорук належного функціонування серця та інших органів серцево-судинної системи. Саме тому ми рекомендуємо взяти за звичку їсти якомога більше продуктів з високим вмістом Омега-3.

Ці корисні жири допомагають виводити з організму надлишки холестерину, який осідає на стінках артерій у великих кількостях. До того ж жирні кислоти Омега-3 запобігають розвитку запального процесу та не дозволяють кровоносним судинам звужуватися.

Звісно, Омега-3 можна знайти у кожній аптеці у вигляді вітамінних добавок, проте найкраще отримувати цю поживну речовину з таких харчових продуктів:

  • Жирні види риби (лосось, тунець, сардина, тощо)
  • Молюски та морепродукти
  • Насіння чіа, льону та соняшника
  • Авокадо
  • Оливкова олія
  • Горіхи

2. Вживайте якомога більше свіжих фруктів та овочів

Якщо ви зробите фрукти та овочі невіддільною частиною щоденного раціону, то зможете не тільки покращити роботу серця, але й скинути зайві кілограми, адже ці продукти містять мінімальну кількість калорій.

Ба більше, свіжі овочі та фрукти є потужним джерелом клітковини та антиоксидантів. Ці речовини є незамінними для зниження кров’яного тиску та виведення поганого холестерину з організму.

Ці харчові продукти покращують кровообіг, зменшують ознаки запалення та виводять з організму токсини. Саме тому їх необхідно регулярно вживати для покращення роботи всієї серцево-судинної системи.

Неодмінно збагатіть щоденне меню такими овочами та фруктами:

  • Цитрусові
  • Груші та яблука
  • Папая
  • Ананас
  • Зелені листові овочі
  • Морква
  • Томати
  • Буряки
  • Цибуля та часник

3. Відрегулюйте кількість жирів у раціоні

жири для покращення роботи серця

На жаль, більшість людей досі вважає, що повна відмова від жирів допоможе їм скинути зайві кілограми та покращити роботу серця.

Насправді це не більше, аніж черговий міф про схуднення. Для того, щоб всі внутрішні органи та системи мали змогу виконувати свої функції належним чином, їм обов’язково потрібні жири.

Насичені та трансжири справді підвищують рівень холестерину та збільшують ризик розвитку серцевих захворювань. Утім, моно- та поліненасичені жирні кислоти є незамінними для організму.

  • Основна ідея полягає не в тому, щоб повністю відмовитися від жирів, а у тому, щоб навчитися правильно обирати харчові продукти з якісними корисними жирами.

4. Їжте менше солі

Мабуть, вам неодноразово доводилося чути, що столова сіль негативно впливає на здоров’я. До того ж цей продукт суттєво підвищує ризик розвитку гіпертонії та інших серцевих розладів, які пов’язані із запальними процесами в організмі.

Найбільша проблема полягає у тому, що чимало людей перевищують рекомендовану добову норму солі майже вдвічі. Ба більше, мало хто розуміє, що деякі продукти вже містять багато солі.

Ми рекомендуємо максимально зменшити у раціоні кількість продуктів, до складу яких входить сіль, а саме:

  • Магазинна випічка
  • М’ясо, особливо готові м’ясні вироби
  • Готові соуси та заправки для салатів
  • Сир
  • Фаст-фуд
  • Рибні консерви
  • Консервовані овочі
  • Супи миттєвого приготування

5. Вживайте більше круп

крупи для покращення роботи серця

Не забувайте, що цільне зерно є набагато кориснішим за рафіновані вироби. Саме тому коли йдеться про незамінні харчові звички для покращення роботи серця, неможливо не згадати про вживання круп.

Всі крупи містять велику кількість вітамінів, мінералів та клітковини. Завдяки цьому вони не тільки зменшують рівень холестерину та кров’яного тиску, але й знижують ризик розвитку діабету.

Ми рекомендуємо регулярно вживати такі крупи, якщо хочете покращити роботу органів серцево-судинної системи:

  • Бурий рис
  • Вівсяна крупа
  • Пшоно
  • Кіноа
  • Цільний кус-кус
  • Кукурудза або домашній попкорн
  • Цільне пшеничне зерно
  • Спельта
  • Ячмінь
  • Жито

6. Не забувайте про бобові та горіхи

І бобові, і горіхи є незамінними продуктами для покращення роботи серця. Якщо ви хочете гарно почуватися, неодмінно додайте горіхи та бобові до щоденного меню. До того ж ці продукти здатні запобігти розвитку таких розладів, як гіпертонія, серцева недостатність та інші захворювання серцево-судинної системи.

У горіхах та бобових міститься велика кількість клітковини, антиоксидантів та мінералів, які є незамінними для роботи серця та інших супутніх органів.

Рекомендуємо додати до раціону такі продукти:

  • Квасоля
  • Сочевиця
  • Горох
  • Арахіс
  • Мигдаль
  • Волоський горіх
  • Ліщина.

Якщо ви також шукаєте ефективні методи покращення роботи серця, неодмінно візьміть на озброєння ці харчові звички!

  • Hu, F. B., & Willett, W. C. (2002). Optimal diets for prevention of coronary heart disease. Journal of the American Medical Association. http://doi.org/10.1001/jama.288.20.2569
  • Holub, B. J. (2002). Clinical nutrition: 4. Omega-3 fatty acids in cardiovascular care. CMAJ.
  • Casas, R., Sacanella, E., Urpí-Sardà, M., Chiva-Blanch, G., Ros, E., Martínez-González, M. A., … Estruch, R. (2014). The effects of the Mediterranean diet on biomarkers of vascular wall inflammation and plaque vulnerability in subjects with high risk for cardiovascular disease. A randomized trial. PLoS ONE. http://doi.org/10.1371/journal.pone.0100084
  • Primary prevention of cardiovascular disease with a mediterranean diet. (2013). Zeitschrift Fur Gefassmedizin.